Amalie på Medical & Lions

Jeg har da vært så heldig og hatt muligheten til å jobbe i Gweru, Zimbabwe på tre ulike medisinske klinikker; Mkoba 1 Clinic, Mkoba Poly Clinic og Mtapa Clinic, alle klinikker med svært lite utstyr og ressurser. Hjemmefra har jeg ingen erfaring eller kompetanse innen medisin eller lignende, så dette har vært en utrolig lærerik og givende opplevelse. Jeg valgte å tilbringe mest tid på Mkoba Poly Clinic, som er den største av de tre klinikkene i Gweru. Her følte jeg meg mest velkommen og det var her det var mest for meg å gjøre.

I Zimbabwe, og i Arika generelt, er det en helt annen arbeidskultur enn hva vi er vant med i Norge. "African time" og teabreaks er veldig utbredt og vil du få noe gjort må du bestemme deg for det! Du kan enten velge å sitte på en stol og se på, eller du kan delta aktivt og faktisk prøve å hjelpe litt til. Jeg tror dette vil ha mye å si for opplevelsene dine også.

Det var flere ulike avdelinger på Mkoba Poly Clinic, O.T (Outpatience department), Maternity og Injections. For min del var jeg mest på O.T og hjalp til med HIV testing av pasienter. Dette var sterkt og ofte veldig vanskelig. Man får høre historier man bare har hørt på nyhetene. Det å fortelle en mor at hennes 2 år gamle sønn har fått HIV, en dødsdom, er veldig vanskelig. Det å trøste en 15 år gammel jente, som har blitt voldtatt og fått HIV er ufattelig ubeskrivelig. Dette er noe som man må oppleve for å forstå. 


En gang i uka hadde vi nattevakt på klinikken og fikk da være med og observere fødsler, og til og med hjelpe til om det trengtes. Selv må jeg innrømme at alt blodet og ikke minst lukten gjør meg litt svimmel, men mirakelet ved fødsel er helt utrolig! Vanligvis er ikke faren til stede under fødselen, men en gang jeg og to andre norske jenter hadde nattevakt så kom det en pasient inn og hennes mann var med og støttet sin kjære under hele fødselen. Vi snakket mye med ham og etter at babyen var født fikk vi lov til å navngi henne! Dette er noe av det mest utrolige jeg har vært med på og jeg er helt sikker på at lille 'Nydelig', som hun heter, vil forandre Zimbabwe og være en sterk rollemodell som landet så sårt trenger. Tenk at jeg har en liten baby i Afrika! 

Selv føler jeg ikke at jeg har oppnådd så veldig mye med å jobbe i Zimbabwe, for jeg kan ikke kurere HIV, ei har jeg $1 million å gi til alle som trenger det. Jeg kan ikke gi befolkningen det de virkelig trenger, men jeg kan hjelpe og gjøre hverdagen deres litt bedre. Leke med barna, fortelle om verden og kanskje spre litt håp om at det en dag vil bli bedre..

Men jeg kan fortelle deg en ting; livet mitt, tankene mine og ikke minst holdningene mine er totalforandret etter to måneder i Zimbabwe. Opplevelsene og erfaringene der nede har gjort meg så rik på kunnskap og toleranse. Alle menneskene jeg har møtt der og alle vennene jeg har fått har gitt meg så mye mer enn jeg hadde håpet på! Jeg er så takknemlig for opplevelsene Zimbabwe har gitt meg og anbefaler virkelig hver eneste nordmann å gjøre frivillig arbeid. For din egen del. Ærlig talt så skylder vi resten av verden dette! Vi lever i en rikmannsboble, som det er lov å sprekke en gang i blant.

Les mer om Medical & Lions programmet her

Dette er et reisebrev fra en av deltakere på vår Medical & Lions program i 2013.

Hjem » Reisebrev » Amalie på Medical & Lions

Jone H bestilte Work & Travel Canada All Set. Noe for deg?!