I løvenes rike

Jeg har i mange år snakket om at jeg har hatt lyst til å reise til Afrika og prøve å jobbe som frivillig med barn og dyr, og mai tok jeg sannelig fatt i ønsketenkningen og dro av gårde. Jeg skulle være 4 uker på Lion Breeding i Zimbabwe og i hovedsak jobbe med løver. Jeg var spent før avreise på om dette kom til å bli for lenge eller om jeg kom til å ønske at oppholdet mitt var lengre. Jeg fant raskt ut at 4 uker er i korteste laget, og at jeg godt kunne vært 4 uker til!

På Antelope Park (gården) blir man utrolig godt tatt imot av alle og enhver, og det er trivsel fra man kommer dit til man drar. Det er et godt samhold i gruppa blant alle frivillige, og jeg savner allerede mange av de jeg var der sammen med. Folk kommer fra hele verden for å jobbe som frivillige, så man får også lære om mange forskjellige kulturer og tradisjoner av de man jobber sammen med.

Dette var min første tur til Afrika, og jeg må definitivt si at det har gitt mersmak! Den fantastiske atmosfæren får deg til å glemme den travle hverdagen vi stort sett har i den vestlige verden med tjas og mas av alle mulige slag. Hverdagene er forholdsvis rolige her, og med «african time» har man alltid god tid. Jeg har fått opplevd så utrolig mye på de 4 ukene jeg har vært i Zimbabwe, at man nesten ikke vet hvor man skal begynne når folk spør om hva jeg har gjort mens jeg var der.

Det å starte og avslutte dagen med en gåtur med løvene er jo i seg selv en fantastisk opplevelse. Man får følge løvene og observere dem på nært hold, samtidig som man får lære utrolig mye om løvebestanden generelt sett i Afrika av alle de dyktige menneskene som jobber på Antelope Park. Løvebestanden i Afrika har gått kraftig ned, og bare i løpet av de siste 70 årene har rundt 80-90 % av bestanden blitt utryddet. De antas å være rundt 20 000 løver igjen i hele Afrika, og i rundt halvparten av Afrikas land finnes det ikke i dag ville løver.

Hovedproblemet er mennesker, ikke på grunn av jakt, men på grunn av at folketallene stiger i Afrika, og man da trenger større områder å bo på. Menneskene bygger ut landsbyer og boltrer seg ut over naturen som en gang var løvenes rike, og gjør til slik at løvene ikke har noe sted å leve. I dag er det rundt en milliard mennesker som bor i Afrika, og ifølge undersøkelser vil det i 2050 være rundt to milliarder, noe som gjør levekårene for løvene enda vanskeligere.

Hver dag ved Antelope Park er unik, og det er alltid noe som skjer. Man får være med på mange spennende aktiviteter, og jobbe nært både løver, elefanter, hester og slanger. Noe av det man får være med på er rengjøring av innhegningene, bygge plattformer, lage leker til løvene, reparere gjerder, mate slangene, fylle i vann og mate løvene. Matingen av løvene kan vel sies å ikke være noe for sarte sjeler, men jeg må personlig si at jeg trodde det skulle være verre enn det faktisk var. Lukten er ikke god, men det gikk overraskende bra. Man fyller opp lasteplanet med utallige bøtter med kjøtt, innvoller, ku-hoder osv., før man så må inn i hver løveinnhegning og legge inn maten.

Innimellom skjer det uventede ting også, og mens jeg var der brøt det ut en stor skogbrann, som vi frivillige måtte være med på å slukke. Dette var en opplevelse i seg selv, da vi sto med store greiner og slo mot flammene. Etter mye arbeid fikk vi heldigvis slukket brannen, som trolig var startet av en sigarett i det tørre gresset.

Under mitt opphold på Lion Breeding var jeg også så heldig at jeg fikk dra på en 5-dagers tur til Victoria Falls. Dette var en helt utrolig tur, og jeg anbefaler absolutt alle å dra dit. Victoria Falls er ett av verdens 7 naturlige underverk, og er en fantastisk opplevelse i seg selv. Vi kunne også bli med på forskjellige aktiviteter mens vi var der, og jeg booket blant annet en halvdag med adrenalin kick, som da innebar Flying Fox, Zipline og Gorge Swing. Gorge swingen må jeg nok si er noe av det skumleste jeg har gjort, da det er et strikkhopp med føttene først, og i stedet for å sprette opp og ned, så svinger man frem og tilbake. Når man hopper utenfor kanten er man 70 meter i fritt fall, og nervene mine var så absolutt i høyspenn! Men det var en helt sinnsyk opplevelse og jeg er veldig glad for at jeg gjorde det.

På Lion Breeding fikk vi også mulighet til å besøke et barnehjem hver lørdag, og et drop-in senter for gatebarn hver tirsdag og torsdag. Det er en unik mulighet å kunne besøke disse stedene og hjelpe til der det trengs. På barnehjemmet er barna så glade for å få besøk, og her spiller vi fotball, danser og leker med dem. På drop-in senteret samles barn og unge som bor på gaten for å få en matbit og være sosiale med hverandre. Vi lager mat til dem, spiller kort, spiller fotball, lærer dem om landene vi kommer ifra og lignende. Det å komme fra rike Norge og vår velstand, for så å se disse gatebarna i utslitte klær som ikke eier noen verdens ting, er ikke bare lett. Samtidig er det å se hvor glade disse barna blir av at vi blir med og spiller fotball med dem i en times tid helt fantastisk. De setter så stor pris på det vi frivillige gjør, noe som såklart gjør inntrykk på oss.

Jeg hadde en fantastisk måned i Zimbabwe, og har absolutt planer om å komme tilbake. Tusen takk til GoXplore som ga meg muligheten til å reise til Lion Breeding!

Nina Kristin

Reisebrev fra 2016

Lyst til å oppleve noe lignende?! Dette er et reisebrev fra Lions, Rhinos & Elephants.

Ring eller send SMS

Hjem » Reisebrev » I løvenes rike

Sam T bestilte Work & Travel Australia. Noe for deg?!