Vietnam

En reise til Vietnam er en reise du aldri vil glemme.

Covid status

Vietnam skiller ikke lenger mellom vaksinerte og uvaksinerte reisende ved innreise. Alle reisende følger de samme innreisekravene.

  • 5.
  • 4.
  • 3. Volunteer Vietnam
  • 1. Volunteer Vietnam
  • 2.
  • 6. Volunteer Vietnam

Fakta om Vietnam

Fakta om
Offisielt navn: Den sosialistiske republikk Vietnam
Hovedstad: Hanoi
Største by: Ho Chi Minh City
Innbyggere: 91.5 millioner (2012)
Valuta: Vietnamesisk dong (VND), 1 millioner dong, tilsvarende ca 270, - NOK
Størrelse: 331 210 km².
Språk: Vietnamesisk
President: Truong Tan Sang
Statsminister: Nguyen Tan Dung
Regjeringen: Kommunistisk republikk
Nationaldag: 2. september
Tidsforskjellen til Norge: 6 timer før
Norsk Ambassade? Ja i Hanoi. Ambassadens adresse: Royal Norwegian Embessy, Hanoi Tower, 8th floor, 49 Hai Ba Trung Street, Hanoi, Vietnam. Telefon: 0084 43974 8900.
Kredittkort: Visa,Master og Diners godtas på alle hoteller og i byene. Den vietnamesiske valutaen heter dong og finnes i 200-, 500-, 1000-, 2000-, 5000-, 10 000-, 20 000-, 50 000-, 100 000-, 200 000- og 500 000-sedler. Mynter finnes, men blir sjelden brukt. 1 dong er 100 ho, som er 100 xu. Vær oppmerksom på at mange av sedlene ligner hverandre (for eksempel 10 000- og 100 000-dong-sedlene). Den beste valutaen å ha med er amerikanske dollar, som kan veksles til dong overalt. Kursen på dong kan svinge mye, og dong kan ikke kjøpes i Norge. I Vietnam kan man veksle i lufthavnen, i banker, vekslingskontorer og på de fleste hoteller. Husk å telle pengene omhyggelig. Det er en god idé å ha en passende mengde av 5000- til 20 000-dong-sedler til å betale drosjer, lokale innkjøp og måltider med, for folk har sjelden vekslepenger. Bare i få tilfeller kan dong veksles tilbake til utenlandsk valuta (USD), så ta ikke ut og veksle ikke flere dong enn du kan bruke.

Kilder: UDs landsider og Ambassaden i Hanoi

Sjekk ut informasjon fra Travellerspoint og Lonely Planet om Vietnam.

Vietnam grenser til Kina, Laos og Kambodsja. Å reise til Vietnam er å reise til et vakkert, vennlig og forførende land. Små vietnamesere, knatrende mopeder med ikke 2 men 6 passasjerer og mat du aldri før har visst er spiselig. Ja det er i Vietnam. Vietnam har et spenndene og vakkert fjellandskap i nord, frodige dalsider med risterrasser, vakre "Ha Long Bay" som er kjent for filmen "Indochine", keiserbyen Hue, sjarmerende Hanoi, storbyen Ho Chi Minh City ( Hovedstad), sandynene ved Mui Ne og masse badeperler. Vietnam har en rik historie som går mye lenger tilbake enn Vietnamkrigen. Det langstrakte landet byr på en spesiell kultur som er preget av at det bor mange forskjellige folkeslag i landet.

Kulturforskjeller
Kulturen i Vietnam er svært annerledes enn kulturen i Norge, og dette vil du merke med en gang du kommet til Vietnam. Det er viktig å være forbredt på dette, og fokusere på at det er du som skal tilpasse deg kulturen og ikke omvendt. Vietnamesere er åpne og vennlige, men kan virke mer direkte enn nordmenn når de snakker. Dette kan komme av et begrenset ordforråd, som kan gjøre at en uttalelse virker mer krass enn det den er i virkligheten. Vietnamesere er veldig opptatt av påkledning, så man må sørge for at man alltid er pent og anstendig kledd. Dersom man følger normer er man også sikker på at man blir behandlet på en ordentlig måte, og det er lettere å få det man ønsker. Personer som er eldre enn deg selv skal behandles med respekt.

Driks
Det er ikke normalt å gi driks/drikke penger i Vietnam, men det blir verdsatt dersom man gjør dette.

Hvordan er det å ta offentlig kommunikasjon i Vietnam?Det er trygt og ikke minst billig å ta buss og taxi i Vietnam. Det finnes busser med air condition. Merk deg at noen av taxiene er "XE OM" ( Motorsykkeltaxi).Det å kjøre motorsykkel/moped i Vietnam er ikke å anbefale med mindre du ikke har kjørt litt på forhånd her i Norge.

Trenger jeg forsikring? Ja! Reiseforsikring er obligatorisk på alle våre programmer. Våre reiseforsikringer en skreddersydd reiseforsikring som dekker deg både på selve reisen og på jobb.

Hvordan er maten i Vietnam? Maten er både deilig og variert. Landet har nesten 450 tradisjonelle retter som består av alt fra slange til fisk. Det finnes tonnvis av friske grønnsaker og frukt. Brød og kaffe er enkelt å finne. Lokal vietnamesisk kaffe er sterk og søt. Kald iste vil bli servert i de fleste cafene og restaurantene gratis. Ris er veldig normalt i alle måltider men du har en variasjon av andre retter også. Vietnamesisk suppe kalt "Pho" er normalt å spise til frokost. Man kan kjøpe vestlig mat i butikkene og restaurantene men da er dog prisene ganske høye. Vi anbefaler å gå i lokale kafeer og restauranter for å få både smaken og ikke misnt mest for pengene. Viste du at Carlsberg og Tuborg blir brygget i Vietnam? De spiser med spisepinner i Vietnam så her kan du virkelig trene spisepinner talentet ditt.

Er det lov å ta bilder i Vietnam?Det er lov å fotografere i Vietnam på de fleste steder, men dersom man er i tvil så er det lurt å spørre om lov. På flyplasser og militære anlegg er det ikke lov å fotografere.

Kan jeg drikke vannet fra springen? Vi anbefaler ikke at du drikker vann fra springen. Kjøp heller vann på flaske og lignende. Det er også best å holde seg unna isbiter pga hygiene.

Er det mye kriminalitet i Vietnam? Nei, Vietnam har en lav grad av kriminalitet som gjør at du trygt kan reise på egenhånd.

Kan jeg bruke den norske mobilen min i Vietnam? Du kan bruke din mobil men merk deg at det kan bli dyrt å kommunisere via norsk mobil til deres kjære hjemme i Norge. Om du har en dyr telefon så er det ekstremt viktig å ta godt vare på den da tyverier av dyre telefoner er normalt i Vietnam. Du kan kjøpe en billig telefon i Vietnam som koster ca 25dollar, og fylle på med vietnamesisk simkort.

Prisnivå i Vietnam
Det er relativt ganske billig med mat å drikke i Vietnam om man besøker lokale cafeer og restauranter. Om du går til en kjede/vestlig restaurant eller cafee så er det meget dyrt. Det er i kulturen å prute når man er ute og handler på markeder. Det å handle klær er kejempe billig i Vietnam om man kan prute. Pass på at store størrelser er meget vansklig å finne her.
Et måltid kan koster fra 40 - 120,- NOK. Man kan klare seg med ca 150-200,- NOK om dagen.

Finnes det internett? I store byer på mange hoteller og cafeer så finnes det trådløs internett. Om du ikke har med PC så har mange av hotellene i resepsjonsområdet pcer til utleie eller så kan du alltid oppsøke en internett cafe. Vi anbefaler at du lager deg en ny mail adresse før du reiser til Vietnam. Grunnen til dette er pga sikkerheten. Man vet aldri om man glemmer å logge av en pc på et offentlig sted. Da kan mye informasjon misbrukes.

Does & Donts

- Ikke diskuter med en vietnameser høyt i offentlighet
- Aldri mist tolmodigheten i offentlighet
- Ta av deg skoene om du skal på besøk hjem hos noen eller om du går inn i et tempel.
- Er du invitert hjem til en vietnameser( middag) husk å alltid ta med en liten gave som frukt, godteri, blomster. De setter veldig stor pris på om gavene er pakket inn i fargefulle pakkepapir, og ikke gi dem lommetørkler. Alt som er svar eller gule blomster gir minus i boka hos vietnamesere.
- Om du er på middag alltid gi tallerken videre med begge hender.
- Spis alltid opp maten din.
- Si aldri nei om du ikke skal ha kaffe/te.
- Offentlige kyss og kjærtegn er høyst upassende. Kroppskontakt og det å holde hverandre i hendene er heller ikke velsett, selv om det er alminnelig at personer av samme kjønn sees hånd i hånd. Man bør også alltid være anstendig kledd. Bare i de store turistområdene er det akseptert å avvike fra normene inne på hotellområdene. Rør aldri en vietnameser på hodet. Det blir betraktet som uhøflig, fordi håret er hellig.
- Man ser tiggere i noen områder, og man kan naturligvis gi en skilling til gamle og invalidiserte, men ikke til barn og unge mennesker – for å unngå å skape et marked for barnetigging. Hvis du vil gi barna noe, så gi dem sjampo, såpe, blyanter eller kladdehefter.

Hygiene: I Vietnam er hygienen bedre enn mange andre steder i Asia, men ennå ikke på nivå med Vest-Europa. Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toalettforhold. Ute på landet kan man komme ut for såkalte pedaltoaletter og manglende toalettpapir. Standarden på offentlige toaletter eller i landområder kan også forekomme primitiv. Ta selv med toalettpapir eller en pakke våtservietter, og eventuelt hånddesinfeksjonsmiddel (kan fås på apoteket). Da er ikke behovet for vann så påtrengende. Det er også vansklig å få tak i tamponger så det anbefales å ha med om man bruker dette.

Fotografering i Vietnam: Det er bare å "knipse og flashe" i vei når du reiser til Vietnam men, husk alltid å spørre på forhånd.


Velg et program i Vietnam

Ring eller send SMS

Hjem » Land » Vietnam

Siste nyhet: Unike muligheter for deg som er glad i hest!