Foreldreguiden

Kjære foreldre,

Din 18 år gamle datter/sønn kommer inn på rommet og sier "mamma og pappa, jeg vil dykke med haier i Sør-Afrika og etter det vil jeg passe på ville dyr i Zimbabwe. Vi sees om ca 6 måneder". Der sitter du, får en liten klump i magen og tenker; "Kan ungen min gjøre det"? Og ja, det er fullt mulig. Vi i GoXplore hjelper til og sørger for at du på en sikker måte kan sende barnet ditt ut i verden for å skaffe seg viktig livserfaring og nye opplevelser. Det gjør dette til en trygg opplevelse til de unge eventyrlystne og til dere som foreldre.

Siden 2013 har antall ungdommer som velger å ta ett friår økt, og mange av dem har lyst til å reise. Noen vil dra til Afrika og sove med bavianer under stjernehimmelen, dykke med havskilpadder på Fiji, eller jobbe frivillig på andre programmer. For andre er det å dra til Australia, New Zealand eller Canada for å jobbe som står høyest på lista. Dette vil også se veldig bra ut på en CV. En ting er helt sikkert og det er at uansett hvor barnet ditt ender opp med å dra, så kommer han eller hun til å få en hel haug med livserfaring.

GoXplore startet opp i 2001 under navnet Work & Travel Company, og vi har masse erfaring når det kommer til reiser tilpasset ungdommer. Vi har et nært og godt samarbeid med våre lokale partnere i de forskjellige landene vi har programmer, i tillegg så reiser vi regelmessig til destinasjonene for en "kvalitetskontroll". Vi har derfor stor kunnskap innen vårt området, og kan veilede og informere ungdommer i valg av program.

Hva gjør GoXplore?

For oss er det veldig viktig at de unge menneskene føler seg trygge og vet hva de skal gjøre før og under reisen. Vi jobber hardt for å informere ungdommer om alle praktiske ting før avreise. Vi hjelper også til med flere av de praktiske delene av reisen, slik at de føler seg trygge og organisert hele veien. Her er noen eksempler:

 • Ordner arbeids- & turistvisum
 • Booking av flybilletter og kontakt med flyselskap
 • Detaljert informasjon om alle programmer
 • Hjelp med booking av reiseforsikring gjennom Gouda
 • Deltagerliste over andre som reiser samtidig
 • Lokal kontakt på destinasjonen
 • 24 timers nødnummer lokalt
 • Transport fra flyplass ved ankomst
 • Og mye mer for å komme trygt og sikkert inn i landet


Hva gjør barnet ditt under reisen?

Å reise er å leve, men å reise er også det å stå på egne bein og lære seg å håndtere stressende situasjoner. Under reisen kommer man ut av komfortsonen, noe som garantert kommer til å føre til at barnet ditt utvikler seg både sosialt og vil kunne ta mer ansvar. Visste du forresten at ett friår minsker risikoen for å droppe ut av høyere utdanning?

Sånn som alle andre foreldre er du naturlig nok litt urolig over å sende barnet ditt ut i verden, men du skal vite at fordelene med en en slik reise er mye større enn ulempene. Vi har laget en liten liste av de mange fordelene med å reise som ung og de ferdighetene de kommer til å få underveis:

 • Intellektuell modenhet - både personlig og faglig
 • Forstå og samarbeide på tvers av kulturer
 • Økt forståelse av språk - bedre engelsk/spansk
 • Økt selvtillit
 • Lære å ta ansvar
 • Arbeid i utlandet - dette ser veldig bra ut på en CV
 • Mulighet til å bygge nettverk med folk fra hele verden
 • Bedre forståelse av sine personlige styrker og svakheter
 • Utvikle måter å håndtere problemer
 • Utvidelse av horisonten. Alle foreldre har et ønske om at barna skal vokse opp til å bli sterke individer som forstår ulike kulturer, og som kan håndtere livets oppturer og nedturer på en god måte. Et opphold i utlandet kan hjelpe med alt dette.


Viktigheten av at ditt barn bidrar til egen reise

Hos GoXplore foretrekker vi at all planlegging foregår direkte i samarbeid med ungdommene, men naturligvis er vi alltid klare til å svare på spørsmål fra foreldre. Det er en viktig del av modningsprosessen at ungdommene selv står for planleggingen og beslutninger omkring sin egen reise, og at de prater med oss så vi sammen kan finne reisen som passer best. Kanskje enda viktigere er at de kjenner til de praktiske aspektene med reisen, hvilket flyselskap de flyr med og hvordan ting foregår på flyplassen, hvilke vaksiner de trenger, hva det innebærer å ha en reiseforsikring osv. Som forelder er du urolig og det er helt naturlig. En måte å håndtere bekymringene dine er å engasjere deg i planleggingen - spørre om ditt barn sine planer og etter hvert minne dem på alle de praktiske tingene de burde tenke på. Du kan også ringe oss for en prat om du har spørsmål.


9 tips til deg som har eventyrlystne barn

 1. Les reiseruten - det gir deg en trygghet å vite hva programmet innebærer.
 2. Ikke forvent det perfekte - å snakke med barnet ditt om turen vil ikke alltid være 100% positivt. Han eller hun vil møte både oppturer og nedturer, men de positive delene vil definitivt veie opp for de dårlige. Det er bra for barnet ditt å måtte navigere seg gjennom slike situasjoner uten hjelp fra foreldre. Noen ganger er det det uplanlagte og omveiene som skaper de beste minnene.
 3. Les om oss; GoXplore - en stor del av å få en trygg følelse er at det finnes seriøse reisebyrå å reise med.
 4. Slipp taket - la ungdommer håndtere ting selv. Det kommer til å oppstå problemer på reisen, men i de fleste tilfeller er problemet så lite at barnet lett kan ordne det selv. La dem prøve.
 5. Bli enige om hvor ofte dere bør holde kontakt med hverandre. Husk at noen av våre destinasjoner virkelig har dårlig nettverkstilkobling og mobildekning, så i noen tilfeller kan det gå flere uker mellom hver gang. Som en god regel kan du tenke at "ingen nyheter er gode nyheter".
 6. Dobbeltsjekk vaksinering med helsepersonell, slik at barnet ditt får riktig vaksine før turen.
 7. Husk at det er mange unge mennesker som reiser, og unge reisende er flinke til å dele tips og erfaringer om trygge steder å bo og ting å se og hvordan komme seg rundt.
 8. Snakk med barnet ditt om forventninger til programmet.
 9. Forbered deg på at barnet ditt kommer hjem som et mer selvstendig og selvsikkert ungt menneske.

Fortsatt ikke overbevist? Les denne!

Ring eller send SMS

Hjem » Foreldreguiden

Siste nyhet: Unike muligheter for deg som er glad i hest!