GoXplore i Japan!

For en småbyjente som meg, er det å fly fra Oslo til Tokyo sammenlignbart med en astronaut som setter seg på en romrakett på vei til mars. Det er klart, jeg har vært i Japan en gang før, men den samme følelsen av å ha ankommet en fremmed planet var ikke til å riste av seg denne gangen heller. At det er mulig å finne noe som er så totalt annerledes, både med tanke på kultur, språk, arkitektur og natur, på en snaue 16 timers flytur, er nesten ikke til å begripe! For mange nordmenn tror jeg Japan fremstår som et slags symbol på et eksotisk og mystisk reisemål og jeg opplever at mannen i gata av nettopp den grunn kanskje er litt smånervøs for å reise hit. Og hvorfor skulle han ikke være det? Det første du finner når du begynner å gjøre litt research på det å reise til Japan, er en hærskare av nettsider som dikterer ting du som turist ikke må finne på å gjøre mens du ferierer i Japan. Som å snakke i telefonen mens du kjører offentlig transport, å ikke ta av deg på beina før du går inn i et hus/restaurant eller kanskje den mest absurde av alle; å spise mens du er i bevegelse! Det er jo neimen ikke rart at de fleste opplever Japan som et litt «skummelt» land å reise til, men i realiteten føles det nesten litt ut som å lande på en planet der alt rett og slett bare er, ja, bedre.

For meg som nettopp har vært på studietur til Japan i forbindelse med vårt Work & Travel Japan program, kjenner jeg nå, etter hjemkomst, på en slags nostalgisk kjærlighet som jeg nesten ikke kan vente med å få oppleve igjen! Jeg har innsett at det å reise til Japan er litt som å ta en tatovering; det holder liksom ikke bare med den ene…

På vårt Work & Travel Japan program pusher vi Japan-opplevelsen enda litt lenger ved at du kan både reise og jobbe i landet i opptil 12 måneder. Du jobber for å tjene inn litt ekstra til reisekassen, sånn at du kan fortsette ferden rundt i Japan mye lengre enn du ville fått mulighet til på et vanlig turistvisum. Poenget med min reise var å besøke og gjøre meg kjent med ikke bare programmet vårt, men Tokyo som et aktivitets- og kultur-mekka, og jeg vil nå strekke meg så langt og si at jeg er en selvproklamert ekspert på Work & Travel Japan!

Tokyo-ekspert er et livsmål jeg trenger litt mer tid for å oppnå.

Det kanskje viktigste jeg har lært, er at Work & Travel Japan ikke bare er for «nisjen»; de som kanskje i åresvis har brent for den japanske tegneserieformen Anime og Manga, eller kanskje har studert japansk på høyskolen, vært et semester på utveksling i forbindelse med videregående, stoppet vilkårlig i landet på en jorda rundt reise og falt hals over hode pladask (erfaring fra eget liv) eller er lidenskapelig opptatt av alt som er kawaii. Japan kan være det perfekte stedet for en arbeidsferie også for deg som bare har lyst til å gjøre noe som er helt annerledes, så totalt forskjellig fra noe av det du har opplevd og sett frem til nå.

Programmet sørger for en fantastisk start på det som utvilsomt vil bli en helt uforglemmelig reise! En myk start med henting på flyplassen, et sted å bo de første 4 ukene, et språkkurs for å sikre at du kommer deg i jobb, hjelp til utforming og oversetting av CV, møter med arbeidsformidlerkontoret og alt du måtte trenge for å sikre deg et helt uforglemmelig år i Japan.

Selv fikk jeg bo og møte programkoordinatorene der de holder til i Shiomi like utenfor sentrum av Tokyo - huset var sentralt og praktisk, og koordinatorene utrolig hjelpsomme. Huset ligner mer på et kollektiv enn et hostel og kontoret ligger i husets første etasje, mens deltakerne bor i etasjene over - enklere blir det ikke! Du får et sett med asjett, spisepinner, kopp og kar mens du bor i huset og får tilgang til alt du måtte trenge av kjøleskap, komfyr, oppvaskkum. Selv om det vaskes i huset hver uke, er hver beboer ansvarlig for å vaske opp etter seg og holde det ryddig - akkurat som i et kollektiv! Det er dessuten stue og spisestue hvis man er i det sosiale hjørnet og er i humør for å bli kjent med noen av de andre deltakerne. Veldig mange av de som reiser på våre Work & Travel programmer reiser alene, men når man bor i kollektiv skal det i teorien ikke være mulig å føle seg ensom!

Dagen etter ankomst, du må alltid komme på en torsdag, vil du bli med programkoordinator til kontoret der du må registrere deg som beboer og deretter til postkontoret for å ordne bankkort og sjekkhefte (akkurat her henger Japan litt igjen på 70-tallet!). I tillegg får du et SIM-kort med mobildata, som er alfa omega for deg som nyankommen da det praktisk talt er umulig å komme seg rundt uten google-maps, som ble min bestesteste bestevenn i løpet av disse 7 dagene.

Verken språkskolen eller Tokyo sentrum ligger spesielt langt unna kollektivet; for språkskolen må du beregne rundt 40 minutter på undergrunnen, mens du til sentrum kan du beregne rundt 20-30 minutter. Fra takterrassen, huset har nemlig en takterrasse, kan du faktisk se Tokyo Skytree som en slags påminnelse i det fjerne på at du faktisk bor i et av verdens mest spennende metropoler!

På mandag begynner både moroa og alvoret - språkskolen er for deg som har skikkelig lyst til å fordype deg i den japanske kulturen og har lyst på noen kanskje litt mer utfordrende og spennende jobbmuligheter når den tid kommer. Det er klart du kan få den jobb uten å kunne japansk, men det er en klar fordel om du behersker om ikke flytende japansk, så det grunnleggende! Jeg møtte en herlig tysk jente på Halloween som så frem til å kle seg ut for å dele ut flyers på togstasjonen - hun var halvveis inn kostymet da hun fortalte at det var hennes aller første dag på jobb, og at hun kanskje var littegranne smånervøs.

Faktisk er det ikke noe hast rundt det å finne jobb, i tilfelle du skulle trenge litt mer tid på å finne fotfestet etter den strabasiøse ferden fra Norge. Hvis lommeboka tillater det, kan du sette hele kjerra i førstegir og kruse litt rundt på selve opplevelsen av å bo i Tokyo før du kaster deg ut i noe mer. Når du omsider kjenner deg klar eller bankkontoen begynner å kreve påfyll, kan du si i fra til Chris (sjefen over alle sjefer) som vil ta deg med til en arbeidsformidler.

I Tokyo er det et eget arbeidsformidlerkontor som kun fokuserer på å finne arbeid til utenlandske statsborgere, som ser på hvilke jobber den som søker kunne tenke seg, språkkunnskaper og tidligere arbeidserfaring. Jeg var med Ikumi, en av programkoordinatorene, og en litt nervøs jente fra Sveits - kledd opp i dress, hvit skjorte og lakksko. Du skal kle deg pent og formelt, for plutselig blir du sendt ut på jobbintervju, jepp; på flekken! Før man kommer så langt må man igjennom en prosess for å kartlegge litt mer hva slags jobb du kunne tenke deg og hva som er utlyst. Er du heldig finner du drømmejobben med en gang, mens for andre kan det ta litt lenger tid - tålmodighet er en dyd, men den som venter, også videre..!


Det er veldig viktig å huske at jobben skal komme i 2. Rekke. 12 måneder går fort når dagene går til jobb og rutiner - så det er viktig å ikke minste fokuset på hvorfor du kanskje har sagt opp jobben, solgt det du eier og har, sagt farvel til familien og vennene dine og lidd deg igjennom 16+ timer på fly; nemlig for å se, høre, føle og smake Japan før du blir forvist tilbake til Norge.

Selv om Tokyo for mange bare blir en base den første perioden før ferden går videre, jeg er skråsikker på at du kan tilbringe dine 12 måneder her uten å gå lei i et øyeblikk! På bare en liten uke rakk jeg å:


Japan er selvfølgelig så mye mer enn bare Tokyo, og på All Set programmene vil du få se så mye mer enn «bare» den enorme storbyen - du finner den kulturelle biten du til mye mindre grad finner i Tokyo; mystikken, tradisjonene og språket eksisterer på landsbygda.

Opplevelsen av Japan vil uansett sette seg som en liten kjærkommen torn i hjertet som kniper til hver gang du tenker tilbake på alt du har sett, hørt og smakt og gjør at du lengter tilbake, om det så er etter et 6 eller 12 måneders opphold. Eller bare 1 uke for den saks skyld.

Reisebrev fra 2018

Lyst til å oppleve noe lignende?! Dette er et reisebrev fra Work & Travel Japan.

Ring eller send SMS

Hjem » Reisebrev » GoXplore i Japan!

Siste nyhet: Unike muligheter for deg som er glad i hest!