Michaela på verdens tak

Følgende reisebrev er skrevet av en GoXplore deltaker fra et annet land og er automatisk oversatt til norsk. Teksten kan derfor være litt utydelig til tider.

Namaste kjære

Her på verdens tak føler man seg nærmere guder og ånder enn noen gang før. Blant tradisjonelle landsbyer, fantastiske nasjonalparker, snødekte fjelltopper og mange herlige mennesker, er ditt livs eventyr oppfylt! Å slutte på kontorjobben min for å tilfredsstille nettopp det eventyrlysten var den beste avgjørelsen jeg noen gang har tatt. Bli med meg på min reise, og jeg håper du også får oppleve Nepal - du vil virkelig ikke angre!


Etter å ha reist rundt i Indonesia og Australia, var neste og siste stopp på turen Kathmandu hvor jeg hadde muligheten til å være frivillig i 4 uker. Noe jeg aldri har gjort før, men noe som alltid tiltrakk meg, og faktisk kunne gjøre en forskjell i et så fattig land som Nepal er.

Hjertelig velkommen av et fantastisk team i frivillighetshuset, begynte introduksjonsuken min. Sammen med ti andre frivillige fra hele verden lærte vi mye om den nepalesiske kulturen og deres levesett. Vi danset sammen, gikk på kino, hadde yogatimer, vi lærte å male fine henna-tatoveringer og besøkte templer, klostre og andre severdigheter i og rundt Kathmandu. Et av mine favoritttempler var "Monkey Temple" på Durbar Square med flott utsikt over hele byen og som er blant de eldste religiøse stedene i Nepal.

Frivilligboligen var veldig godt utstyrt med alt du trenger. Å få møte mennesker fra forskjellige deler av verden og knytte nye kontakter er veldig gøy og samtidig også lærerikt da alle har forskjellig bakgrunn og historier å fortelle. Du får også mulighet til å stille spørsmål og få støtte fra de som har vært der lenge og som kjenner de beste stedene å være og har mange gode tips til deg som er ny i landet. Du trenger virkelig ikke bekymre deg for å føle deg alene. Det føltes som en stor familie som du hadde det veldig gøy med.

Som frivillig får du velge hvilke prosjekter du vil jobbe med. De vanligste prosjektene er undervisning og kvinnehjelp, det vil si at du underviser i grunnleggende engelsk, grunnleggende datakunnskaper og andre fag som interesserer deg som helse, musikk, personlig utvikling m.m. Mange i Nepal har dessverre ikke engang fått en grundig utdannelse og derfor er det så viktig at vi hjelper dem med å utvikle seg, bli inspirert og fremfor alt gi dem en tro på fremtiden. De eldre har også stort behov for hjelp og omsorg.

Jeg valgte å bruke tiden min på to ulike prosjekter som hovedsakelig hadde fokus på barn og eldre. Det var en deilig følelse å kunne sette et smil på en eldre dame som nettopp hadde fått på seg nyvaskede klær. Jeg hjalp henne også med maten, og et av de få varme måltidene kunne bestå av ris og litt melk. Bare det å kunne sitte ved siden av henne og holde i hånden hennes ga meg en glad følelse med en utrolig positiv effekt – en følelse som ligger meg nært på hjertet. Hver eneste dag jeg var der fant jeg noe som jeg var så utrolig takknemlig for. Det at man gir litt av sin egen tid til å hjelpe og tilbringe tid sammen, settes mer pris på enn noe annet.

I helgene var jeg fri, hvor jeg brukte tiden til å oppdage enda mer av landet. Nepal byr på fantastiske utflukter til nasjonalparker, har et stort utvalg av trekking i fjellene og består av mange koselige landsbyer med mange gode restauranter og mange små shoppingbutikker med sine fargerike dingser. Hoveddestinasjonen som tiltrekker seg flest turister er Mount Everest. Dessverre var ikke mine 4 uker til nok til å dra dit. Hvis du vil oppleve det på den måten, anbefaler jeg å bestille noen dager til før eller etter frivilligheten.

En av de beste utfluktene jeg har gjort var turen til "The Last Resort" som ligger nær den tibetanske grensen. På en tre timer lang busstur gjennom trange gater og bratte bakker, kom jeg til det perfekte stedet for eventyr og fullstendig avslapning. Det startet med et 165 meter høyt strikkhopp og endte med tre timers riverrafting dagen etter. Om kvelden hvilte vi i badstuen og sov som engler i vårt varme, koselige, luksuriøse safaritelt som også inkluderte komfortable senger, dyne, håndkle og stikkontakt. En uforglemmelig opplevelse.

Andre utflukter jeg gjorde var turen til Chitwan nasjonalpark hvor jeg fikk se neshorn og elefanter, og en annen helg var jeg i Pokhara hvor jeg fikk nyte den beste utsikten over de imponerende Himalaya-fjellene.

Noen tips fra meg er at du bør ta med deg varme klær da det ofte kan bli ganske kaldt om natten. I Nepal er det ikke alltid nok varmt vann, og til og med wifi kan bli ødelagt noen ganger. Husk at det er mye trafikk i gatene og ingen spesielle regler gjelder, men du må selv være veldig forsiktig når du er ute og reiser. Noen dager kan det være høy luftforurensning, noe som gjør pusten litt vanskeligere, men man venner seg ganske raskt til det nye klimaet og miljøet. Du bør også være forberedt på uventede besøk fra noen sleipe apekatter som kan skape litt kaos, men samtidig blidgjøre dagen :)

Selv om det er et fattig land, er folk veldig glade og er for meg gode rollemodeller, som viser at det ikke er materielle ting som er viktige i livet. Tross alt er generøsiteten til nepaleserne stor, og de er mennesker med store hjerter. Jeg ønsker en dag å kunne reise tilbake til Nepal.


Reisebrev fra 2017 (Oversatt)

Lyst til å oppleve noe lignende?! Dette er et reisebrev fra Frivillig Nepal.

Ring eller send SMS

Hjem » Reisebrev » Michaela på verdens tak

Siste nyhet: Unike muligheter for deg som er glad i hest!