Login

Kristine's eventyr i Australia

Hvordan har jeg hatt det i Australia?

Dette er nesten litt vanskelig å svare på. I løpet av ett år i Australia vil jeg nesten påstå at jeg har opplevd og lært mer enn i hele livet før det. Etter å ha kommet hjem sitter jeg med så uendelig mange inntrykk. Jeg har tilegnet meg stor kunnskap om svært mange forskjellige kulturer. Jeg har fått mange gode venner. Jeg har lært meg selv å kjenne og fått sjansen til å utvikle meg selv som person. Jeg sitter også igjen med så mange fantastiske opplevelser og minner, som jeg aldri kommer til å glemme. Det var veldig kort sagt, men det er vanskelig å være mer konkret enn det uten å skrive en hel bok.

Hvor jobbet jeg og hvor bodde jeg?

Jeg reiste ned til Australia med en grov plan av hva jeg ville gjøre, men hadde ikke med mer penger enn det som x-plore anbefalte. Dette var fordi en del av formålet med turen, var for min del å jobbe litt underveis. Gjennom dette ønsket jeg å bli integrert i den Australske kulturen og levemåten, samtidig som jeg finansierte oppholdet mitt. Det å jobbe i et annet land gav et nytt perspektiv på ting, på veldig mange måter. Det var veldig motiverende, og selv om enkelte av jobbene var verre enn de andre, så føltes det ikke helt ut som en vanlig jobb. Det var gøy å kommunisere 100% på engelsk, det var givende å møte nye mennesker og det var interessant å komme tett på den nye kulturen. Samtidig var det veldig spennende å få sjansen til å utfordre seg selv, gjennom å jobbe med nye ting. Jeg var heldig, og kom raskt i kontakt med arbeidsmarkedet, gjennom x-plores samarbeidspartner "work & travel". De gav meg noen strøjobber i starten. Strøjobbene var på lager, og de det dreide seg stort sett om å pakke plakater og reklame i esker, og gjøre dem sendeklare. Videre var jeg gjennom en intervjurunde i fornøyelsesparken, "Luna Park", i Sydney. Det gikk knirkefritt, og jeg fikk jobb som karusell vakt. Dette gikk ut på å passe på en karusell, vi rullerte mellom karusellene hver dag. Jeg målte høyden av barna, scannet armbånd, balanserte karusellene, hadde ansvar for av- og påstigning, start- og stopp av karusellen, og alt annet som man måtte ta hensyn til. Dette var veldig spennende, fordi det var noe jeg aldi hadde sett for meg at jeg kom til å jobbe med. Det var også positivt å sosialisere seg hele dagen, og all kommunikasjon var på engelsk. Etter en veldig gjennomført grunnleggende opplæringsfase, jobbet jeg der i en måned, som var den første høysesongen.

Etter dette var jeg så heldig å få jobb på hostellet jeg bodde på. Jeg fikk jobb som resepsjonist og uten erfaring var dette ekstra givende. Jeg jobbet der i 6 måneder og lærte masse nytt. Jeg fikk også sjansen til å prøve meg som prosjektleder og aktivitetskoordinator. Jeg laget nye skilter i hele bygget, videreutviklet nettsiden, laget reklame, arrangerte aktiviteter, arrangerte julelunsj for 100stk, sto for innkjøp av utstyr osv. Dette var utrolig gøy. Å jobbe på hostell var ekstra interessant fordi kundene var i samme sko som meg selv. Jeg hadde reist rundt hele Australia og var lommekjent i Sydney, så jeg hadde mange erfaringer å meddele.

Å bo på hostell er veldig morsomt. Man bor på rom med mange mennesker man ikke kjenner, men det er absolutt ikke noe å rynke på nesen av... jeg kan love deg at man blir veldig godt kjent av å være med noen 24timer i døgnet, over lengre tid. Det heldige er at stort sett alle som reiser deler det samme åpne sinnet, så det er lett å komme overens med folk. Jeg opplevde det i allefall ikke som et problem. Jeg fant derimot dette livet veldig enkelt og sosialt, selv om det sikkert hadde vært godt å være alene noen minutter i måneden. Det er uansett utrolig gøy å knytte vennskap med folk både fra forskjellige steder i Europa og i verden generelt. Man lærer så mye av å lytte til hva andre har å fortelle om sitt liv hjemme, og man finner så mange kule folk å dele opplevelser med.

Tips

Etter et år i Australia sitter jeg igjen med mange ideer om hva jeg kunne gjort annerledes. Jeg skal likevel begrense meg til de aller viktigste. Når det kommer til bagasje gjorde pakkesekker turen min mye enklere. Jeg hadde god kontroll på hvor alt var. I perioder hvor man er på reisefot, bor man så godt som, i sekken sin, og da er det veldig greit å ha kontroll på hva som ligger hvor. Tips nummer to er å ikke ta med for mye man er glad i. Det var vel det smarteste valget jeg tok! Jeg savnet så klart mange av tingene mine da jeg var borte, men det ble ekstra godt å komme hjem. Luksusen som kom ut av dette var at jeg kunne kjøpe ting i utlandet og kvitte meg med det meste av det jeg hadde med fra Norge. Det er ikke tvil om at bagasjeplassen er begrenset på en backpacker-tur, og da er det greit å ha ting som ikke er så vanskelig å slippe fra seg. Det er også en fordel med tanke på at tingene dine aldri er 100% trygge. Jeg har også fundert litt på det faktum at jeg tok med meg ryggsekk, fordi jeg reiste rundt hele Australia og jeg hadde i grunn kunnet komme meg fram på alle de samme plassene med en trillekoffert. En sekk (med glidelås, så man kan åpne hele fronten!!!) er svært praktisk på veldig mange måter, men man får et bedre system, og muligens bedre plass, i en trillekoffert. Dette er opp til den enkelte, men om du ikke skal på landet, og føler for å ta med noe på hjul, så er dette absolutt ikke en dårlig idé. Hvis du ser etter et sted å bo, sjekk først de hostellene som drives av familier. Disse stedene er mye koseligere, har mer sjel og er mer gjennomførte. Største tipsene er Yamba YHA i Yamba, Flashpackers Noosa i Noosa og Easy Go Backpackers i Sydney. Dette er stedene jeg tilbrakte mest tid selv. Et siste tips er å passe på hvor mye penger du bruker. Du ønsker ikke at alle de kule opplevelsene du kunne hatt, forsvinner med alkoholinntaket de første månedene. Mange går i den fella, og det da aldri morsomt å måtte reise hjem for tidlig! Det hjelper stort å stå på for å få jobb tidlig, og det er da man har man mest motivasjon også. Man får størst utbytte av å reise når man vet man har spart opp nok penger, og jeg kan skrive under på at Australia har utrolig masse spennende å by på ;) Ps! Selv om østkysten er en underholdende reise fra nord til sør, så for all del ikke glem vestkysten!

Høydepunkt

Høydepunktene mine fra Australia er så uendelig mange, men helhetsinntrykket av reisen er et høydepunkt i seg selv. Det at jeg har omgått så utrolig mange flotte og forskjellige mennesker, og blitt så knyttet, på så kort tid... det har egentlig vært det største med hele reisen. Men så er jo Australia et land med fantastisk, og svært varierende, natur. Det kan derfor ikke stikkes under en stol at dette påvirket reiseopplevelsen sterkt. Jeg har sett så mye forskjellig, og gjort så mye morsomt, at jeg kan leve på det resten av livet.

En kort liste ville blitt:

- Å surfe med delfiner

- Seilas i korallrevet fra dykkested til dykkested

- Fallskjermhopping fra 14 000 ft, for så å lande på stranda

- Å oppleve en krokodillefarm

- Sove over på en outback-ranch

- Nyte dagene på fantastiske strender

- Å bo midt i Sydney, i det brusende bylivet

- Den daglige muligheten til å hoppe på en buss eller et tog fra Sydney sentrum, for så å stå med surfebrettet på stranda 15 minutter senere.

- Omgås blide og entusiastiske mennesker fra hele verden, hele dagen, hver eneste dag. Du trenger aldri å være alene som backpacker i Australia :)

- Å bli en del av den Australske "laid back" kulturen, hvor man er supersosial og tar livet med ro. Som for eksempel da jeg bodde i en liten surfeby, vandret rundt i gata og hilste på alle de smilende, men fremmede, menneskene, og alt som var i tankene var å lese på vinden for å velge hvilken strand man burde surfe på dagens andre økt.

Anbefales?

Alle har godt av å komme seg ut i verden for å lære seg positive og negative sider av andre kulturer. Slik at man kan ta med seg de positive hjem, samtidig som man lærer seg å verdsette det som allerede er bra hjemme. Man får sjansen til å utvikle seg betraktelig og enten du er selvstendig eller ikke, så blir du garantert mye mer selvstendig etter å ha tilbrakt tid på andre siden av jorden. Australia er et supert reisemål og jeg vet også at x-plore har mange andre spennende destinasjoner. Jeg valgte å reise med x-plore fordi jeg aldri hadde reist så langt før, og selv om jeg følte meg ganske selvstendig fra før, så hadde jeg lite kunnskap om alt som kreves og alt som burde organiseres før man skal ut på en så lang tur. Derfor var x-plore perfekt. Jeg slapp unna alt styret med alt papirarbeidet, og de ordnet også en masse annet som jeg ikke en gang viste at jeg trengte. X-plore var også en viktig sikkerhet. Jeg viste at jeg hadde folk å gå til på work and travel kontoret i Sydney, uansett hva. Jeg hadde også telefonnumre å ringe, og uansett hva det skulle være, så hadde jeg noen som stod på pinne for meg der, hvis jeg skulle trenge det. Den sikkerheten gjorde at jeg følte meg mer som hjemme, og det var lett å slappe av og nyte det gode livet. Derfor anbefaler jeg å reise med x-plore. De vet hva de driver med og gjorde reisen mye enklere, for meg som ikke gjorde det.

Dette er et reisebrev fra en av deltakere på vår Work & Travel Australia program i 2011.

Hjem » Reisebrev » Kristine's eventyr i Australia

Eli H bestilte vårt Horses & Lions program for 2t siden. Er det noe for deg også?!