Marcus jobbet med hvithai i Sør-Afrika

Følgende reisebrev er skrevet av en GoXplore deltaker fra et annet land og er automatisk oversatt til norsk. Teksten kan derfor være litt utydelig til tider.

Velkommen hjem, hvordan var din frivillighetstur i Sør-Afrika?
Takk, turen var helt magisk! Jeg har opplevd så mye på "bare" fire uker! Jeg svømte med hvithai mens jeg lærte utrolig mye om det mystiske livet under overflaten. I tillegg har jeg møtt masse andre hyggelige frivillige som også var der av samme grunn og gjennom dem har jeg også arrangert gratis overnatting under sommer-OL i London :).

Hvordan bestemte du deg for å reise på frivillig tur med dyr?
Jeg har tidligere backpacket i Australia & New Zealand, reist med tog i Europa, vært på chartertur og meldt meg frivillig på et barnehjem i Thailand. Denne gangen ønsket jeg å komme tett på dyrelivet. Det at jeg valgte hvithai-prosjektet er fordi jeg alltid har tenkt at haier er en spennende skapning og dyrelivet under overflaten har alltid tiltrukket meg! Valget var derfor ganske enkelt.

Hvordan fungerte henting og avlevering på flyplassen?
Perfekt. Da jeg ankom Cape Town ble jeg møtt av noen fra vandrerhjemmet og tilbrakte min første natt der. På kvelden ringte de fra hvithai-prosjektet og avtalte tid for henting dagen etter. Alt gikk veldig greit.

Du valgte å reise i april, hvordan var været og prosjektet da?
April er Sør-Afrikas høstperiode som gjør det kjøligere og kjøligere foran vinteren deres (les sol og 25 grader hver dag). Da vi dykket var sikten i vannet veldig god, men den kunne endre seg veldig fort avhengig av vinden. Vi frivillige måtte raskt lære at det var været som styrte hvordan dagene så ut.

Hvordan opplevde du introduksjonen til prosjektet?
På introduksjonen lærte vi mer om organisasjonen, hvordan de jobber for å hjelpe/lære mer om hvithaien og hva som ble forventet av oss frivillige. Vi fikk også all praktisk informasjon det var greit å vite.

Du valgte å være frivillig i tre uker, var dette en rimelig tid etter din mening?
Tre uker var en god tid å være borte. På den tiden har du tid til å sette deg inn i prosjektet og virkelig forstå forskningen, du kommer nærmere hvithaien og du har også tid til å få følelsen av at du gjør en forskjell. Hvis jeg kunne hadde jeg nok blitt noen uker til :).

Hva var hovedoppgaven din som frivillig?
Hver dag går det to-tre båter hvor turister har bestilt et burdykk. Som frivillig var vår hovedoppgave å ivareta klientene slik at de hadde det hyggelig og følte seg forberedt på møtet med hvithaien. I tillegg hjalp vi til med research om hvithaiene som var rundt båten ved å føre statistikk, ta bilder og filme. På ettermiddagen deltok vi på foredrag, diskusjoner og la inn statistikk i marinbiologenes system. Det var en fantastisk følelse å jobbe tett på forventningsfulle turister før livets eventyr. Vi oppfylte drømmer mens jeg levde en drøm selv!

Dykket du med haiene? Hvordan var det?
Selvfølgelig gjorde jeg det og følelsen var helt ubeskrivelig! En gang jeg sto og trampet før mitt første dykk, var adrenalinet på topp. Vi var seks i buret samtidig, og når mannskapet sa "dykk og se til venstre", så dukket jeg ned og så til venstre, men ingen hai. Raskt så jeg til høyre og det kan ikke ha gått mer enn to, tre sekunder før jeg så mot venstre igjen. Så kom en fire meter lang hvithai hunn fra ingensteds og svømte noen centimeter fra buret, hjertepumpende. Så hadde vi syv nysgjerrige haier rundt båten og jeg rakk å se alle!

Hvordan så en "typisk" dag ut på prosjektet?
Jeg sto opp klokken åtte, tok en kopp kaffe, satte meg på terrassen og luktet på havna. Det alene var en fantastisk følelse. Klokken ni dro vi frivillige til forsamlingshuset for å forberede den første omvisningen. Båten ble sjøsatt klokken ti og vi hadde tre spennende timer med turistene, haiene og mannskapet. Ettermiddagen var enten med den andre båten eller vi jobbet med forskningen. Senere på kveldene sosialiserte alle de frivillige, noen ganger gikk vi til og med ut og drakk noen øl og spiste på en restaurant i byen.

Fikk du være sammen med hvithaiene slik du forventet?
Før jeg dro, håpet jeg å se noen haier gjennom burdykking, men å studere, analysere og være nær dem nesten hver dag var grusomt frekt, over all forventning.

Hvordan var alt på prosjektet som helhet sammenlignet med det du hadde forventet?
Vi svensker er veldig organiserte og har du bestemt deg for et tidspunkt er det den tiden som gjelder! I Sør-Afrika lærte jeg at kulturen er litt annerledes og litt mer «det ordner seg», som jeg hadde det vanskelig med i starten, men som jeg kan savne i dag. Forventningene mine fra prosjektet var å lære mer om livet under vann og spesielt om hvithaien, som overgikk forventningene mine.

Hvordan syntes du sikkerheten var på prosjektet?
Jeg har aldri følt at det var utrygt på noen måte.

Hva var det store høydepunktet på din frivillighetstur?
Å få dykke ned og se en fire meter lang hvithai var et slikt adrenalinkick. Men jeg kan også savne den daglige kontakten med forventningsfulle, nervøse, sjøsyke og herlige turister, som i seg selv gjorde turen min spesiell. Da lærte jeg utrolig mye om dyreliv som jeg ikke kunne fra før, noe som var et fantastisk høydepunkt i seg selv.

Hvor mange frivillige var du på prosjektet?
Vi var seks frivillige fra England, Tyskland og Holland. Så var det også fire marinbiologer som spesialiserte seg på ulike felt.

Du reiste rundt i Sør-Afrika i en uke etter prosjektet, hvordan var det?
Sør-Afrika er definitivt en av mine favorittdestinasjoner, og du kan gjøre alt der! Jeg leide en bil og utforsket Cape Town til Port Elizabeth. Mitt første stopp var en bro, Bloukrans Bridge, mest kjent for sine 216 m Bungy Jump. Adrenalinet pulserer bare jeg tenker på det. Jeg tok også en stopp i surfeparadiset Jeffreys Bay og kastet meg på noen fine bølger. Før hjemreisen hadde jeg noen dager i Cape Town med sol, bading & shopping.

Opplevde du Sør-Afrika som et trygt land å bo i?
Som frivillig fikk jeg hjelp gjennom hele prosjektet og på denne måten følte jeg meg aldri utrygg. Ok, du bør tenke på å ikke vise for mye med verdisakene dine. Men i løpet av mine fire uker i Sør-Afrika var jeg aldri involvert i noen hendelse. Det skulle bare ta til i min hjemby, Helsingborg. Det første jeg så på sentralstasjonen var noen vakter som bar bort to bråkstaver. Jeg antar at ting kan skje hvor som helst.

Kan du anbefale noen å dra og oppleve det samme som du gjorde i Sør-Afrika?
Lett! En av de beste opplevelsene jeg har hatt.

Reisebrev fra 2013 (Oversatt)

Lyst til å oppleve noe lignende?! Dette er et reisebrev fra Shark & Marine Conservation.

Ring eller send SMS

Hjem » Reisebrev » Marcus jobbet med hvithai i Sør-Afrika

Thea K bestilte Frivillig Sør-Afrika. Noe for deg?!