Login Inspirasjonskveld i Oslo - Work & Travel eller frivillig arbeid

Informasjon om Zika-viruset

Det har i den siste tiden blitt skrevet mye i norske media ang Zika viruset. GoXplore følger situasjonen nøye og følger tett med på informasjonen gitt av både WHO (verdens helseorganisasjon) og Norsk UD, samt Folkehelseinstituttet. Vi følger alltid UD sine råd og så lenge UD mener det er trygt å reise så er det heller ingen grunn til bekymring.

Zika spres til mennesker gjennom stikk fra mygg (hovedsakelig Aedes aegypti) – den samme myggen som sprer for eksempel denguefeber og gulfeber. Det foreligger nå sterke indikasjoner for at smitteoverføring til foster kan skje hos gravide som får virusinfeksjon med zika. Det er rapportert om to tilfeller der man mistenkte seksuell smitte.

De fleste som blir smittet vil ikke bli syke, mens noen kan få feber, utslett, leddsmerter og røde øyne i opptil en uke. Symptomene minner mye om de som en kan oppleve ved influensa, og beskrives normalt som milde. Symptomene kan være vanskelig å skille fra andre myggoverførte sykdommer som denguefeber og chikungunyafeber.

I Brasil tyder mye på at det finnes en kobling mellom zika-feber og fødselsskaden mikrokefali. Dette er en tilstand der barnet blir født med lite hode som regel som resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet. Spedbarna som rammes har også ofte nedsatt levealder. Etter at zika-viruset ble oppdaget i Brasil har antallet mikrokefali skutt i været.

Det er foreløpig ingen klar sammenheng mellom smitte og alvorlige komplikasjoner hos ikke-gravide. Det er imidlertid mistanke om at zika-viruset kan forårsake Guillain-Barré syndrom, en nervesykdom som fører til lammelser.

Det er nå blitt konstatert at myggen som bærer viruset ikke finnes i områder som ligger på 800 m.o.h. eller høyere. Det vil si at blant annet Quito (2854 m.o.h.) er en trygg destinasjon.

Følg med på UD's landsider for oppdatert informasjon. Skulle situasjonen endre seg så vil GoXplore ta affære umiddelbart.

Vi henviser til Folkehelseinstittutets hjemmesider for mer informasjon om viruset.

Ta kontakt med GoXplore dersom du har spørsmål i forbindelse med dette. Du kan også nå oss på 21 51 39 90.

Dette ble lagt ut tirsdag 09 februar 2016 kl 10:42

Hjem » Nyheter » Informasjon om Zika-viruset

Vårt neste infomøte er 09.08.2018 i Oslo. Bli med, eller se alle de neste infomøtene her!