Frivillighetsarbeid i Costa Rica - Fra dyrehagen i San Jose

Fra dyrehagen i San Jose

Jobben

Oppgaven min er å kutte opp maten som vi gir til dyrene. Maten består av frukt, frø og kjøtt, det er egentlig nesten det samme som vi spiser. Den første tiden gjorde jeg ikke så mye annet enn å kutte opp maten, men etter jeg hadde vært der en stund fikk jeg litt mer ansvar. Så åa får jeg være med rundt for å mate dyrene. Jeg fikk være med å se på når de opererte en av jaguarene, men jeg fikk ikke hjelpe til.

Jeg synes dyrehagen er veldig bra, selv om noen av de største dyrene har litt for små bur. Men når man får se hvor bra dyrene blir behandlet av personalet, får man litt annet syn på det. For maten er bra, de vasker burene hver dag og tar regelmessig tester av dyrene for å sjekke om de er syke.

For tidene er jeg den eneste frivillighetsarbeideren der, men i høysesongen (slutten av desember til mars) er det flere som jobber der. Ingen av de andre som jobber der snakker engelsk, så du har ikke noe annet valg enn å lære spansk, noe som er bra!

Jobben er ikke spesielt vanskelig, hvem som helst kan jobbe der. Og de er veldig fleksibel. Hvis jeg sier at jeg ikke kan jobbe en dag er det null problem, jeg kan også gå rundt å se på dyrene, ta bilder hvis jeg blir litt lei av jobbinga..

De har mange forskjellige dyr; to typer apekatter, løver, dovendyr, jaguarer, rev, vaskebjørn, forskjellige fugler (papegøyer, ugler, tucaner, falk osv), andre kattedyr, possum og mange andre dyr som jeg ikke husker i farten.

Dovendyret, Tsjui, som vi har i dyrehagen.

Vertsfamilien

Den første tiden bodde jeg hos en vertsfamilie i Curridabat, som ligger ca 20 min med buss fra midtbyen. Å bo i utkanten av sentrum er en bra ting, for det føles ikke trygt å gå ut på kvelden, og det er heller ikke særlig fint der. Jeg drar kun inn til sentrum hvis jeg må. Spanskkurset jeg tok den første tiden var i Curridabat og det var grunnen for at jeg bodde der. Etter to uker med spansktimer flyttet jeg til en annen vertsfamilie i Sabanilla som er nært San Pedro (det er der universitet er, noe som vil si mye utesteder og mange ungdommer). Å bo hos en vertsfamilie er helt fantastisk! Man blir raskt kjent med familien fordi de er så vennlige, og det er en bra måte å bli bedre kjent med maten og kulturen. Jeg anbefaler det veldig! Hun jeg bor hos har to sønner og ei datter som er rundt 23 - 26 år. Når jeg flyttet inn bodde det ei jente fra USA, ei fra London, to gutter fra Honduras og en fra Sveits. Så det er som å bo i et stort kollektiv! Det kommer og går folk hele tiden, så jeg bare etter noen uker har jeg blitt kjente med folk fra hele verden!

Utforske Costa Rica

Jeg synes det er veldig bra å bo i San Jose fordi det ligger midt i landet, noe som gjør det lett å reise rundt. Hvis man ikke har tid til å dra på en fleredagerstur, er det mange turistbyrå som tilbyr dagsturer til alt du vil se i Costa Rica. Og de fleste turene er inkl. transport, guide, mat og inngang til dit du skal. Jeg anbefaler å kjøpe Lonely Planet sin guide over Costa Rica (de selger den over hele Costa Rica også). Der står alt du måtte trenge å vite, hotell, transport, steder å besøke, ting å gjøre, priser osv osv. Men ikke stol på alt som står der, for bussene har en tendens til å gå når de selv har tenkt det. Det samme gjelder ferjene. Å reise alene er heller ikke noe problem, for uansett hvor du reiser møter du andre som også reiser alene og som garantert tar kontakt med deg. Og det er null problem å bli kjent med de lokale, de fleste er hjelpsomme og vil prate. Selv om noen kan være litt for hjelpsomme..

Spanskkurset

Spansklæreren jeg hadde var veldig flink, og han tok oss med ut på byen en kveld. Men jeg synes det er alt for kort med to uker. Så jeg kommer til å ta flere spansktimer i januar og februar. Det som er dumt med spanskkurset vi tok var at vi bare var to personer. Andre spanskkurs har flere studenter (det er som regel bare 3 i hver klasse, men det er flere klasser), og de arrangerer turen hele tiden, og mange tilbyr gratis dansetimer. Som sagt så var kurset jeg tok bra, men hvis det hadde vært bedre om det var litt flere folk der og at de hadde arrangert turer for oss. For det var litt vanskelig å møte andre folk den første tiden.

Ingunn, deltaker på Frivillighetsarbeid i Costa Rica, høsten 2005

Bilder

En foss vi besoekte i BriBri, ved den karibiske kysten.

Hvitansiktet apekatt. Et av dyrene de hadde i Manual Antonio Nasjonalpark.

Et hotell vi bodde paa i Manual Antonio som ligger ved pasifiske kysten.

Solnedgang i Manual Antonio.

Reisebrev fra 2001

Lyst til å oppleve noe lignende?! Dette er et reisebrev fra Frivillig Costa Rica.

Hjem » Reisebrev » Frivillighetsarbeid i Costa Rica - Fra dyrehagen i San Jose

Siste nyhet: Unike muligheter for deg som er glad i hest!