Frivillig arbeid i Costa Rica

Costa Rica er den grønne perlen i Mellom-Amerika kjent for utrolig natur, yrende dyreliv og hvite strender på begge sider av landet. Her kan du svømme i varme kilder, skue aktive vulkaner, zip-line gjennom jungelen og lære deg å surfe. Ta turen nå!

Les mer

Frivillig Costa Rica

Langs Sentral-Amerika, midt mellom Nicuaragua og Panama finner du Costa Rica. En juvel midt i Sentral-Amerika, noe også Lonely Planet sier seg enig i. Costa Rica har kystlinje på begge sider av landet, ut mot Stillehavet og ut mot Karibien så for surfere og strandløver kan det ikke bli stort bedre.

Vi samarbeider med CRLA ( The Costa Rican Language Academy) som tar imot frivillige fra land over hele verden. Kanskje du blir nestemann? De har base i hovedstaden San Jose som også vil være din base under oppholdet ditt. San Jose ligger midt i Costa Rica, men det er ikke mer enn 2-3 timers kjøring før du er ved kysten, enten du reiser nord eller sør, perfekt når man har fri i helgene.

Prosjektene varierer fra å jobbe på skole, barnehjem, daycare sentere og eldrehjem til gårdsarbeid på landet eller vern av skilpadder og andre dyr. Vi kan ordne jobber innenfor flere sektorer, og har du noe å bidra med innenfor et spesifikt felt kan du ta kontakt med oss slik at vi kan undersøke for deg.

Du ankommer San Jose en søndag og da vil du bli hentet på flyplassen og kjørt til familien du skal bo hos i løpet av oppholdet ditt. Kulturen i Sentral-Amerika er inkluderende og varm så du kan være trygg på at du vil bli tatt godt imot av din nye familie. På mandagen starter du opp med spanskkurset. I løpet av de nærmeste dagene vil det bli holdt et orienteringsmøte der du sammen med en lokal koordinator finner det perfekte prosjektet for deg. Kanskje du til og med har tid til flere prosjekter? Når spansken sitter godt nok er det tid for å gjøre seg kjent med prosjektet og finne sin plass der. Du har mye spennende i vente!

Hvem kan søke?
Dette programmet er for deg som er over 18 år. Du må ha en positiv innstilling og være tilpasningsdyktig siden du skal bo hos en vertsfamilie. Du skal jobbe sammen med lokale arbeidere og frivillige fra hele verden, og det er mange forskjellige kulturer å forholde seg til. Du må også kunne snakke engelsk og helst forstå litt spansk. Du vil få et to, tre eller fire ukers spanskkurs de første ukene samtidig som du bor hos en vertsfamilie. Hvis du ikke snakker noe spansk, anbefaler vi deg å lære litt før avreise.

Hvis du ønsker mer detaljert informasjon om prosjekter innen et spesielt felt, kan du ta kontakt med oss.

Klikk her for å lese bloggen til en av våre deltakere som har vært frivillig i Costa Rica.

Eller her hvis du vil lese om hvordan vi hadde det da vi besøkte Costa Rica.

Noen raske fakta om Frivillig Costa Rica
Passer for18 og oppover
KvalifikasjonerGlad i arbeid med mennesker og dyr
LengdeSeks uker til ett år
AnkomstplassSan Jose
Nærkontakt med dyrPå skilpaddeprosjekt og rescue center
Frivillig arbeidFrivillig arbeid med dyrUndervisningFrivillig arbeid med barnSpanskkursSkilpadderFamilievennlig
Jeg melder meg på! Jeg har noen spørsmål
Veldig gøy opplevelse, lærte ikke vare spansk men lærte mye om latinamerikansk kultur. Blei kjent med mange både på skolen og på prosjektene. Mange muligheter å reise i helgene der skolen hjelper å organisere transport og opphold. Hadde anbefalt til absolutt alle!

Sofia Frivillig Costa Rica

Prosjekter

Etter å ha sendt inn nødvendige papirer, vil CRLA bekrefte en plass til deg. Vi anbefaler deg å velge ett felt du vil jobbe innen istedenfor å velge ett spesifikt prosjekt. Områdene du kan velge mellom er sosialt arbeid (barnehjem, skole etc.), community (gårdsarbeid etc) eller økologi og dyre- og naturvern (animal rescue center og skilpaddebevaring). Vanlig arbeidstid er mandag til torsdag, fire til fem timer hver dag, men dette vil avhenge av hvilket prosjekt du jobber på.

Du kan velge blant flere type prosjekter og de som er nevnt nedenfor er eksempler. Hvilket prosjekt du skal jobbe på blir bestemt når du kommer til Costa Rica. Vår lokale partner vil da ta en prat med deg og finne et prosjekt som passer, sammen med deg. Legg merke til at de aller fleste sosiale programmene ligger i San Jose.

Noen av prosjektene du kan jobbe på er:

Sosiale prosjekter:

Barneskole og skole for barn med spesielle behov
Barna som går på de offentlige barneskolene kommer fra familier med lav inntekt, og foreldre betaler derfor bare skoleavgift og for materialer. Resten blir dekket av et årlig budsjett fra staten. På den måten får barna muligheten til å gå på skole, men det er behov for arbeidskraft utenfra. Som frivillig på skole vil dine arbeidsoppgaver være å assistere eller undervise i fag som engelsk, matte, geografi og gym. På skolene for barn med spesielle behov går det barn som har fysiske eller mentale utfordringer og som ikke får den oppfølgingen de trenger på "vanlige" skoler. Her er det barn med autisme, hørselshemninger, synshemninger og Down syndrom.

Day care center
Day care senterne gir foreldre en mulighet til å ha barna sine et sted de føler seg hjemme mens de er på jobb. Barna får enkel undervisning, mat og snacks og blir tatt vare på. Noen av senterne er del av et statlig program som prøver å legge vekt på områder som læring og ernæring. Barna er som oftest mellom tre og ni år, og er satt sammen i grupper etter hvor gamle de er. Dine oppgaver vil bl. a være å lære bort kunst & håndverk, lære bort engelsk, organisere leker og aktiviteter, hjelpe til med daglige gjøremål som må til for at senteret skal holdes gående og generelt vedlikehold av senteret. Nye ideer er alltid velkomne!

Barnehjem
Disse organisasjonene gir barn som lider av fysisk og psykisk mishandling et midlertidig hjem, der de kan bo mens foreldrene deres får rådgivning eller behandling. Hvis situasjonen hjemme ikke blir bedre, blir barna flyttet til et permanent barnehjem med håp om at de skal kunne adopteres bort. Noen av barna på hjemmet venter kanskje allerede på å få adoptivforeldre. På hjemmene får barna nødvendig veiledning og psykologisk assistanse og helsetjenester som lege og tannlege i et hjemlig miljø, drevet av kvinner som ofte selv jobber frivillig. Som frivillig her, er du en del av et mer humanitært alternativ for barn som dessverre ikke har en familie, eller som ikke får det de trenger fra familien sin. For barnehjems prosjekter er det en minimumslengde på fire uker.

Eldrehjem
På eldrehjemmene prøver de å skape en hjemlig atmosfære, og gi eldre mennesker aksept og respekt. De prøver å se deres behov og evner og gi dem en bedre livskvalitet. Helse, fysiske øvelser og rekreasjon står i fokus og er en del av tjenestene som gis til de eldre.

Lengden på arbeidsdagene på sosiale prosjekter varierer. Du kan jobbe full dag, halv dag eller noen timer om dagen og du jobber fire dager i uken. Fortell oss gjerne litt om hvor mye du ønsker å jobbe etter at du har meldt deg på så kan vår lokale partner tilrettelegge for dette så godt de kan.

Community prosjekter

Community prosjektene holder til på Costa Ricas landsbygd, og her får du muligheten til å få et innblikk i hvordan det er å leve i et lite og tett lokalsamfunn i Costa Rica, omringet av vakker Sør-Amerikansk natur. Du vil enten bo hos en lokal vertsfamilie eller på dorm sammen med andre frivillige. Det kommer an på hva du skal jobbe med. Livet på bygda er enklere enn livet i byen, og dette gjenspeiles i overnattingen og komfort. Du må derfor takle enklere kår.

Du kan jobbe med:

Økologi, dyrevern og naturverns prosjekter:

Bevaring av havskilpadder
I Costa Rica er det flere forskjellige programmer som tar sikte på å beskytte havskilpaddene som kommer til Stillehavskysten og kysten på den karibiske siden av landet. Det har blitt bygget herberger for å beskytte viktige hekkeplasser for skilpadderaser som Pacific olive ridley, leatherback, green turtles og hawksbill skilpadden.

Animal Rescue Center
Rescue senterne er privat finansierte organisasjoner som hjelper dyr som har blitt ofre for ulykker eller tap av sine naturlige omgivelser (habitat). Lokale tjenestemenn finner dyr fra hele landet, og målet er å kunne pleie dyrene og slippe de ut i sitt naturlige habitat igjen. På senteret kan det være alt fra dovendyr, tapirer, spider monkeys, mascaws og forskjellige type kattedyr. Hva slags dyr som er på senteret kommer an på hva slags dyr som blir funnet og som trenger pleie. Disse prosjektene overlever på donasjoner, så senterne fungerer også som dyrehage sånn at besøkende bidrar med de ekstra midlene som senterne trenger.

På disse prosjektene jobber du mellom seks og åtte timer, seks dager i uka.

Send denne siden til meg som PDF

Reise

Anbefalt ankomstdato er søndag da overnatting hos vertsfamilien er inkludert fra søndag av. Om du ankommer en annen dag enn søndag tilkommer det ca 300kr per ekstra natt hos vertsfamilien. Uansett hvilken dag eller tid du ankommer i San Jose vil du bli møtt på flyplassen av en representant fra vår lokale partner, og kjørt til vertsfamilien.

Skoleferier
Hvis du vil jobbe som lærer er det greit å vite at skolene holder stengt de to første ukene i juli og fra 1. desember til begynnelsen av februar. Det er ikke mulig å jobbe som lærer i denne perioden. Dersom du ønsker å jobbe som frivillig før og etter denne perioden, kan du ta ferie og reise litt rundt mens prosjektet er stengt. Barnehjem og nasjonalparker holder åpent hele året.

Feriedager

Spanskskole
Vår spanskskole er stengt følgende dager:
Påsken: 28. og 29. mars
Jul og nyttår 2024-2025: fra onsdag 25. desember til onsdag 1. januar 2025 (spanskskolen starter opp igjen torsdag 2. januar 2025)

Andre feriedager i 2024 (spanskskolen holder åpent om det ikke er helg)
15. april - National Hero's Day
1. mai - Labor Day
2. august - Celebration of Patron Saint of Costa Rica
15. august - Mothers' Day
15. september – Independence Day
12. oktober – Day of the Americas
1. desember – Abolition of Armed Forces

Vertsfamilie og henting på flyplassen er mulig selv om skolen er stengt.

Jeg har hatt en utrolig god opplevelse i Costa Rica, både skolen (hvor personalet var fantastisk) og frivilligheten. Det har fått meg til å oppleve mye mer enn jeg kunne forestille meg. Jeg har møtt venner fra hele verden og utviklet meg gjennom arbeidet med de små barna på barnehjemmet jeg jobbet på. Jeg er også veldig glad for ditt engasjement både før, under og etter min reise. GoXplore har vært bra når det gjelder alle spørsmålene du har hatt, og hvis jeg reiser igjen, vil det definitivt være din organisasjon.

Felicia Frivillig Costa RicaOversatt

Hvorfor Frivillig Costa Rica med GoXplore?

  • Du vil lære deg spansk i små klasser med tett oppfølging
  • Du vil bo hos en lokal vertsfamilie og oppleve det autentiske Costa Rica
  • Du kan hjelpe til på sosiale prosjekter og gi noe tilbake til lokalsamfunnet
  • Du kan hjelpe til med bevaring av havskilpadder
  • Du kan jobbe på Rescue Center for skadde dyr
  • Du vil møte andre frivillige og spansk-studenter fra over hele verden
  • Du vil bli kjent med en side av Costa Rica som du mest sannsynlig ikke ville opplevd som turist
  • Du har 24 timers support på plass
  • Du vil ha helgene fri til å oppleve Costa Rica sin tropiske natur, strender og utrolige gjestfrihet
  • Du vil får en opplevelse for livet!

Boforhold

Hvordan du bor kommer an på hvilket prosjekt du skal jobbe på. Jobber du med sosiale prosjekter i San Jose vil du mest sannsynlig bo hos en vertsfamilie. Skal du jobbe med community kan du enten bo hos vertsfamilie eller på prosjektet du jobber på. Om du skal jobbe med økologiske prosjekter og natur- og dyrevern bor du enten hos vertsfamilie eller sammen med andre frivillige. På disse prosjektene er det tre måltider om dagen inkludert.

Hvis du reiser sammen med noen og skal bo hos vertsfamilie, kan vi undersøke om dere kan bo sammen hos en vertsfamilie. Dette er noe vi organiserer for deg etter at du har meldt deg på.

Hvis du ønsker å bruke internett er det ikke vanlig at familiene har dette. Som deltaker på programmet har du tilgang til undervisningsområdene til CRLA i San Jose, og der har du gratis tilgang til internett. Du kan også bruke internettkaféer i San Jose. Dette gjelder ikke nødvendigvis om du jobber med community prosjekter, da landsbyen du jobber i kan være avsidesliggende.

Typisk mat du kan forvente deg hos en vertsfamilie er "casado", som består av ris og bønner, med enten kylling eller kjøtt og egg, med en liten salat og spaghetti eller "picadillo" som er poteter. Dette serveres med stolthet i hjemmene og på kafeteriaene rundt om i landet. En annen populær rett er "Tamales", som består av knust mais med svinekjøtt og grønnsaker. Dette kokes og foldes sammen i blader før det serveres.

Jeg melder meg på! Jeg har noen spørsmål

Visum

Nordmenn får turistvisum for innreise til Costa Rica ved opphold på inntil 90 dager. Passet ditt må være gyldig for hele oppholdet og du må være over 18 år for å få dette visumet. Hvis du har tenkt til å oppholde deg i Costa Rica lenger enn 90 dager må du forlenge visumet mens du er i Costa Rica. Dette gjøres enkelt og greit ved å reise ut av landet i minst 72 timer. Mange av våre frivillige velger å reise til Panama, og trenger du tips til hvordan du skal komme deg dit er vi behjelpelige med det. Når du reiser inn igjen til Costa Rica vil du få et nytt stempel i passet ditt, som gir deg et turistvisum for nye 90 dager.

Vi gjør oppmerksom på at noen flyselskap opererer med at man må ha en returbillett innen tre måneder. Om du har tenkt å være i Costa Rica lenger enn 90 dager anbefaler vi deg å sjekke dette når du bestiller flybillett.

Priser

Startdato i 2024 Pris
Kort program (1 uke spansk/1 uke frivillig) 12200
2 uker spansk + 2 uker sosiale prosjekter 20700
3 uker spansk + 2 uker sosiale prosjekter 26000
4 uker spansk + 2 uker sosiale prosjekter 30700
2 uker spansk + 2 uker dyr/skilpadder/nasjonalparker 21700
3 uker spansk + 2 uker dyr/skilpadder/nasjonalparker 27050
4 uker spansk + 2 uker dyr/skilpadder/nasjonalparker 31800
Ekstra uker sosiale prosjekter 3500
Ekstra uker dyr/skilpadder/nasjonalparker 4000

Merk at prisen kan endre seg og at den fastsettes ifht avreisedatoen og ikke bestillingsdatoen. Flybillett er ikke inkludert i programprisen, men pleier å koste mellom 6000 og 11000 kr avhengig av sesong, tur retur Oslo/San Jose. Vi kan få en av våre samarbeidspartnere til å sende deg et uforpliktende flytilbud på reisen din til San Jose om du ønsker dette. Du kan selvfølgelig bestille flybilletten selv, men da er det veldig viktig at du ikke bestiller den før du har fått bekreftet plass!

Det er selvfølgelig mulig med andre lengder også - kontakt oss gjerne for priser på dette.

Du kan jobbe som frivillig maks 12 uker gjennom oss. Om du vil jobbe som frivillig lenger enn dette har du muligheten til å forlenge oppholdet ditt gjennom CRLA mens du er i Costa Rica. Da betaler du for resten av tiden din direkte til CRLA.

Hva er inkludert i prisen?

Ikke inkludert i prisen

Jeg melder meg på! Jeg har noen spørsmål

Reisebrev fra Frivillig Costa Rica

Les flere reisebrev fra våre deltakere
Her i San Pedro går det veldig greit, og CRLA er en fin skole med veldig hyggelige og profesjonelle lærere og administrasjon. Jeg bor ikke så langt fra skolen, og nå kan jeg veien til fots. Vertsfamilien er helt topp, humørfylte og hyggelige damer. Og veldig god mat. Fotballkampen mellom Costa Rica og USA gikk ikke upåaktet hend, her var stemmningen i taket.

Per Kristian Frivillig Costa Rica

Spanskkurs

For deg som skal bo og jobbe i Costa Rica er et spanskkurs uvurdelig. De færreste snakker engelsk i Costa Rica så for å forstå og gjøre deg forstått er du nødt til å lære deg språket. Snakker du ikke noe spansk fra før anbefaler vi at du tar minst tre uker med kurs før du begynner å jobbe som frivillig, men gjerne mer. Har du hatt en del undervisning fra før og føler at du allerede kan forstå noe og gjøre deg forstått anbefaler vi to uker.

Snakker du flytende spansk trenger du ikke ta spanskkurs, men vi anbefaler uansett å ta en uke så du har litt tid på deg til å venne deg til tidsforskjell, klima, bli kjent i nærområdet og ikke minst bli kjent med andre studenter og frivillige som vil være på skolen. Begynner du rett på et prosjekt vil du miste muligheten til å stifte nye bekjentskaper på skolen.

Skolen ligger i hovedstaten San Jose. Her underviser de på alle nivåer i spansk, fra begynner til viderekommende. Det er greit å huske på at mange i Sør-Amerika bruker spansk til å kommunisere med folk i andre land, i motsetning til europeere som snakker sammen på engelsk. Som morsmål er spansk mer utbredt enn engelsk.

Spanskkurset begynner mandagen etter du har ankommet. Kurset er inkludert i selve programprisen og inkluderer et to til fire ukers intensivt språkkurs og opphold hos en vertsfamilie. Her vil du få to måltider om dagen.

For hver lærer er det maks syv elever, så det er god mulighet for å stille spørsmål og delta aktivt på kurset. Vertsfamilien du bor hos snakker spansk, så du får praktisert spansken din med en gang. Kurset begynner 09:00 hver morgen. Det er lunsj fra 12:00 til 13:00 før timene fortsetter frem til 15:00. Etter at spanskkurset er over kan du være med på aktiviteter som å lære deg latinsk dans, matlagningskurs og øvelser i samtale på spansk. Klokken 17:00 henter vertsfamiliene nye deltakere og drar hjem.

Hvis du ikke er deltaker på programmet, men har lyst til å oppleve Costa Rica og delta på spanskkurset uten å jobbe som frivillig er det fullt mulig.

FAQ

Hvorfor betale for å jobbe frivillig?

I mange tilfeller er frivillige - både med tanke på arbeidskraften og pengene - eneste grunn til at programmene har mulighet til å fortsette driften.

Programmene vi tilbyr blir ofte drevet av ildsjeler som virkelig brenner for det de driver med, vanligvis uten noe form for statlig støtte. Når du jobber som frivillig så får programmene gratis arbeidskraft, noe som er til stor hjelp. Men det er også en del ekstra kostnader som oppstår i forbindelse med ditt opphold, f.eks. transport, kost og losji, planlegging, informasjon osv. Derfor betaler du en programpris for å dekke disse kostnadene. Det du betaler inkluderer også donasjoner til prosjektet og våre kostnader i Norge. Mesteparten av det du betaler går til våre lokale partnere, noe som igjen er med på å skape flere arbeidsplasser i landene vi har programmer.

Må jeg ta vaksiner?

Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlegen din eller en reiseklinikk for faglig veiledning. Vurderer du å reise til andre land er det smart å ha planen klart før du bestiller time hos legen. På denne måten vet du hvilke land du skal innom på veien hjem i hvilke sesonger.

Må jeg har reiseforsikring?

Ja. Reiseforsikring er obligatorisk. GoXplore har en skreddersydd reiseforsikring som dekker jobb på frivillighetsprosjekter.

Er internett tilgjengelig over hele landet?

I de store byene er det internettkafeer på de fleste hostellene og egne internettkafeer. Når du reiser rundt vil det fortsatt være internettkafeer, men kun på tettsteder og hvor det er mange reisende. Bruk internett når du er i de store byene slik at du ikke må lete etter internettkafeer mens du er ute på landet. Bruk av internett er forholdsvis dyrt og du må regne med å betale mellom US$ 0,65 og US$ 3,00 i timen.

Kan jeg forlenge oppholdet?

Ja, du kan forlenge oppholdet ditt direkte gjennom vår samarbeidspartner etter at du har kommet ned til Costa Rica. Du kan jobbe i Costa Rica i inntil 90 dager om gangen, det er så lenge et turistvisum varer. Om du planlegger å være i Costa Rica lenger enn 90 dager må du reise ut av landet i minst 72 timer før du kan reise inn igjen og få et nytt turistvisum for nye 90 dager.

Når er den beste tiden å reise til Costa Rica?

I slutten av desember til midten av april er det generelt tørt og veldig behagelig å være i Costa Rica! Da er det imidlertid også høysesong og prisene kan være tilsvarende høye (på flybilletter blant annet).

I Costa Rica har du et tropisk klima med tørkeperioder mellom desember - april og regnperiode mellom mai og november. Klimaet varierer fra område til område, men gjennomsnittstemperaturen ligger gjerne et sted mellom 21 - 27 varmegrader.

Kan man surfe i Costa Rica?

Så klart! Det er utrolig flotte surfeforhold i Costa Rica - noen av verdens beste! Du kan surfe hele året rundt, og noen spesielt flotte steder å surfe er Jaco, Santa Teresa, Pavones og Avellanas.

Send denne siden til meg som PDF Jeg melder meg på! Jeg har noen spørsmål

Besøkte program

← Se alle program du har vært innom

→ Steng liste med programmene

Ja, send meg informasjon om disse programmer!

→ Steng liste med programmene

Ring eller send SMS

Hjem » Land » Costa Rica » Frivillig Costa Rica

Sofia J bestilte Frivillig Sør-Afrika. Noe for deg?!