GoXplore i Costa Rica

Endelig skulle jeg ut på tur igjen og denne gangen fikk jeg et par dager i Costa Rica. Jeg har tidligere reist to uker i Costa Rica så jeg gledet meg veldig til å komme tilbake igjen og få oppleve mer av dette spennende landet med kyst både til Stillehavet og Atlanterhavet.

Etter en lang flyreise kom jeg endelig fram til Costa Rica og der fikk jeg virkelig kjenne på dette med å ikke kunne språket. Mitt ordforråd består av å kunne bestille en (eller flere) øl og spørre hvor doen er. Begge ganske praktiske ting, men du kommer ikke særlig lang med kun dette. Det at det er spanskkurs inkludert i dette programmet er absolutt en god ting, men jo mer du kan fra før jo bedre er det egentlig.

Jeg fikk gjort veldig mye på kort tid i Costa Rica og fikk besøkt mange av de frivillige programmene våre sammen med Anita fra CRLA. Første programmet var Natuwa som er et rescue center der det hovedsaklig er fugler, men også andre dyr som tapier, aper og oceloth (et slags kattedyr). Dette programmet tar i mot dyr som er funnet skadet og i private hjem og mens vi var der kom faktisk politiet med en boks med et skadet dyr oppi. Vi fikk en god omvisning der vi fikk vite hvorfor dyrene var der og hva de gjorde for at de skulle ha det bedre.


Program nummer to var skilpaddeprogrammet på Camoronal der vi også skulle være med litt mer aktivt og ta del i nattpatruljen. Først fikk jeg en liten presentasjon om programmet, oppgavene og hva som er fokuset. Nattpatruljen tror jeg er høydepunktet i Costa Rica! Vi gikk langs stranden for å se om vi klarte å finne noen skilpadder, noe vi gjorde! Første vi fant var akkurat ferdig med å legge egg så det var bare å "følge" henne ned til vannkanten igjen. Eggene ble gravd opp og skulle tas med til hatchery der de kan klekke i trygghet for rovdyr. Siden det var to frivillige på programmet så krysset jeg alt jeg kunne for at vi skulle finne tre skilpadder sånn at jeg også fikk prøvd. Litt flaks skal man ha og skilpadde nummer 3 - min skilpadde - var akkurat ferdig med å grave rede da vi fant henne så da var det bare på med hansker og sette seg klar til å ta i mot bak. 109 egg ble lagt i pose for å bli gravd ned i hatchery.


Min undring over disse dyrene ble enda større da jeg oppdaget hvor dypt vi faktisk måtte grave for å legge eggene trygt i hatchery. Det skal være dypt nok til at hele armen blir borte og det skal være et kammer på størrelse med en håndball i bunn. Når redet ble godkjent helte vi eggene ned før vi gravde igjen og pakket godt til. 45 dager senere (i slutten av juni) kommer forhåpentligvis flesteparten av mine egg til å klekkes i rede A-21 og hjelpes ned til vannet.

Dagen etter fikk jeg se en litt annen side av programmet. Først var vi en runde rundt på selve området for å se hvordan det så ut i dagslys. Etter det tok vi turen ned til stranden sånn at jeg skulle få se hvordan det så ut der og ta litt bilder der også. Der fant vi et stort hull i nettingen på hatchery. Noen - mennesker - hadde klippet opp den ene veggen og gravd opp det ene redet vi gravde ned i går kveld. Eggene blir sannsynligvis spist eller solgt og så spist. For 100 egg får man ca US$20 så det er ikke akkurat masse.

Det la virkelig en demper på resten av dagen men siden det ikke var noe mer vi kunne gjøre (programmet skal sette opp nattevakter utenfor hatchery for å forhindre at det skjer igjen) var det bare å vende nesa tilbake til San Jose. Det er vanvittig mye god frukt her så har virkelig kost meg med fersk frukt og gode smoothier! Fikk en god en på veien tilbake og må si at jeg kommer til å savne frukt som har fått modna på treet når jeg kommer hjem igjen.

Siste dagen min ble brukt til å besøke en del av de sosiale programmene vi har i San Jose. De frivillige sine oppgaver er i utgangspunktet å være en støtte for de faste ansatte og kan være alt fra å holde barna opptatt, roe stemningen eller faktisk lære borte noe. Dette kommer selvfølgelig litt an på alderen til barna, hva den frivillige kan og behovet også.

Jeg fikk en omvisning på kontoret til CRLA som var mye større enn det jeg trodde. Det var mange klasserom for spansk (maks 6 per gruppe), eget danserom, yogarom og kjøkken. Jeg fikk være med på en spansktime også! Selv om nivået til hun jeg hadde time med var mye høyere enn mitt fikk jeg da svart på noen spørsmål. All ære til Anita som prøvde å lære meg litt i løpet av rundturen vår.

Alt i alt hadde jeg et par kjempebra dager i Costa Rica og fikk sett mye mer enn jeg skulle trudd. Men det må jeg si - neste gang skal jeg legge til noen ekstra dager sånn at jeg får litt bedre tid og får med meg enda mer!

- Siril (program koordinator Costa Rica)

Reisebrev fra 2017

Lyst til å oppleve noe lignende?! Dette er et reisebrev fra Frivillig Costa Rica.

Ring eller send SMS

Hjem » Reisebrev » GoXplore i Costa Rica

June I bestilte Work & Travel Australia. Noe for deg?!