Therese meldte seg frivillig med løver

Følgende reisebrev er skrevet av en GoXplore deltaker fra et annet land og er automatisk oversatt til norsk. Teksten kan derfor være litt utydelig til tider.

Jeg heter Therese Hansson, jeg er 23 år og kommer fra Ängelholm.

Velkommen hjem, hvordan har du vært på løveprosjektet Lion Breeding, Zimbabwe?
Jeg har hatt det bra. Uten tvil de beste fem ukene i hele mitt liv. Å forlate prosjektet er det verste jeg noen gang har gjort. Og nå som jeg er hjemme igjen, føles det som om en del av sjelen min og hjertet fortsatt er der nede. Å jobbe så nærme løvene er helt fantastisk og å møte løveungene for første gang var ren kjærlighet ved første blikk. Å møte så mange fantastiske mennesker, både vols, handlere, guider og andre i staben, er virkelig en gave. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg dro, og jeg planlegger allerede en tur tilbake til Løveoppdrett.

Da du landet i landet, tok noen deg opp?
Egentlig er det slik at noen fra prosjektet henter deg på flyplassen. Flyet mitt fra Johannesburg ble imidlertid kansellert, noe som resulterte i at jeg ankom Harare 6 timer senere. Da var det for sent å gå til prosjektet (tar ca. 4 timer med bil). I stedet fikk jeg sove med Carol, som har en seng og frokost. Det var ingen rariteter. Jeg ringte nettopp prosjektet og de fikset alt. Dagen etter måtte jeg reise med buss til Gweru hvor ansatte fra prosjektet hentet meg og kjørte meg til parken.

Hvordan opplevde du introduksjonen til prosjektet?
De to første dagene på prosjektet er kun introduksjoner. I ettertid var det egentlig ikke wow, men helt nødvendig. Svært kunnskapsrike personale tar vare på deg i disse dagene og du lærer alt fra prosjektstruktur til slangehåndtering til "elefanttrening". Senere vil du også få en "hesteintroduksjon".

Du valgte å være frivillig i 2 uker, var dette en rimelig tid etter din mening?
Nå hendte det at jeg var på løveavl i to uker og så unger og løve i tre uker, så jeg var på prosjektene i fem uker totalt. Skal du kun drive med løveavl synes jeg to uker er for lite. For det er to dager med introduksjon og så tar det noen dager å komme inn i alt. Da har du plutselig «bare» en uke igjen. Selv på fem uker fikk jeg ikke gjort alt.

Hva var hovedoppgaven din som frivillig på løveprosjektene?
Vår oppgave er å hjelpe til med ulike ting i parken. Prosjektet har som mål å øke antallet ville løver i Afrika, så det vil vi også jobbe mot. Vi frivillige er en viktig del i at vi hjelper til med de små løvene slik at de kommer seg ut i naturen og at de får annen stimulering. Vi hjelper også til med avlsprogram hvor det er voksne løver å ta vare på og rydde opp etter.

Fikk du også møte andre ville dyr? Hvordan var det?
I parken er det fire tamme elefanter. Du får møte dem på din andre dag på prosjektet når du får en elefanttur. Da får du "elefantoppgaver" av og til i løpet av tiden din på prosjektet. Det finnes også hester som du får muligheten til å jobbe med på ulike måter. Andre steder i parken er det sebraer, sjiraffer, antiloper og mye mer! Du kommer veldig nær dem til tider, noe som er kult.

Hvordan så en "typisk" dag ut på prosjektet?
Å, det er så forskjellig fra dag til dag. Dagen er delt inn i «økter». Før frokost pleier du å ta en løvevandring, eller alternativt slippe elefantene ut og rense bomaene/innhegningene deres. Mellom frokost og lunsj kan du gjøre alt fra "snear sweep" - lete etter feller i bushen, "breeding program cleaning" - rense innhegninger, "meatprep" - kutte kjøtt til løvene og mate dem, "løvefôr" - mate de løver, «vann» – fyll på med vann, «lang løvevandring» – gå med løvene på en lengre tur mellom 6.30-12, «reparere vei» – fikse veier, «gjerde» – fikse gjerder, «adferdsberikelse» – lage leker til løvene av kun naturens kvister, greiner og blader osv, "cubsit" – sitte inne med løveungene og kose osv osv.

Etter lunsj mellom 14-16 kan du bli satt på de samme tingene. Mellom 16-18 var det «løvevandring», «elefanthekkekjøring» – ta elefantene tilbake til bomaene eller «elefantmat» – fikse mat/hogge trær til elefantene. Klokken 18.15 hver kveld var det møte. Der går du igjennom dagen etter og om det er noe spesielt som skjer eller må tas tak i. Etter kveldsmat hender det noen ganger at det er aktiviteter man kan være med på, men som regel er det frivillig, f.eks. "natttreff" – hvor du tar med de litt eldre "ungene" ut på jakt. Men alt er veldig forskjellig fra dag til dag. Alt kan skje og plutselig skjer det noe som forandrer alt.

Fikk du være sammen med løvene slik du forventet?
Det overgikk forventningene mine! Du får gjøre utrolig mye med løvene og du kommer veldig nær dem.

Hvordan var alt på prosjektet som helhet sammenlignet med det du hadde forventet?
Alt er av mye bedre standard enn jeg forventet. God mat, skikkelige dusjer og toaletter, god service fra personalet.
Ellers har alt gått over forventningene mine. Det er umulig å sitte hjemme i Sverige og tenke på hvordan det blir. Når du først er der blir alt ekte og det er virkelig en helt annen hverdag enn her hjemme.

Hvordan opplevde du sikkerheten i prosjektet?
Har ikke tenkt så mye på det, så jeg tror det er bra. Det er alltid ansatte du kan henvende deg til hvis det er noe og du er alltid sammen med andre frivillige. Det er «vakter» som sirkulerer i parken hele døgnet. Jeg følte meg aldri utrygg i noen situasjon, verken når jeg hadde fritid eller når jeg jobbet med løvene .

Hva var det store høydepunktet på din frivillighetstur?
Får definitivt møte løveungene og ha så mye kontakt med dem. Jeg dro også til Vic Falls i fem dager, det er også et høydepunkt. Det er så vanskelig å velge høydepunkter når du nyter hvert sekund og hva du enn gjør.

Opplevde du Zimbabwe som et trygt land å bo i?
Siden du aldri er alene, følte jeg at det var trygt. Zimbabwe er egentlig ikke det morsomste landet i verden. Men jeg ble aldri påvirket på en negativ måte.

Hva er det beste minnet fra turen?
Når det er sagt, så vanskelig å plukke ut noe spesifikt når man synes det hele er helt fantastisk! Men alle løveturene, strikkhoppingen i Vic Falls, alle festene, nattmøtet og alle de fantastiske menneskene.

Kan du anbefale noen å dra og oppleve det samme som du gjorde i Zimbabwe?
Absolutt! Ikke nøl - gå! Jeg har ønsket å gjøre dette i mange år, men det har alltid vært at jeg ikke vil gå alene. Men det er ikke noe problem i det hele tatt å gå alene! GÅ!

Er det noe du ikke har nevnt ovenfor som du mener leserne bør vite?
Ikke bekymre deg for mye før du drar, det meste faller på plass eller ordner seg når du først er der. Husk at du må ha klær å ha på når de andre er i vaskeriet! Tar minst en dag å vaske. Det er skap hvor du kan oppbevare verdisakene dine. Ta med nok penger i små valører, men ikke for mye. Du er i bygda hver lørdag og da kan du trekke deg hvis du trenger flere.

Reisebrev fra 2013 (Oversatt)

Lyst til å oppleve noe lignende?! Dette er et reisebrev fra Lions, Rhinos & Elephants.

Ring eller send SMS

Hjem » Reisebrev » Therese meldte seg frivillig med løver

Siste nyhet: Unike muligheter for deg som er glad i hest!