Best av alt, du får en opplevelse for livet.

Hei dere. 
Nå er jeg tilbake etter tidenes reise i Sør-Afrika, Cape Town. En reise jeg vil anbefale alle, uansett alder, kjønn eller hvor du er i livet ditt. Det første som slo meg da jeg kom til Sør-Afrika var hvor hyggelige alle er, og hvor vakkert landet er. Kulturskiftet er stort, men godt å merke på kroppen for alle norske og europeiske "rike" mennesker.

Du ser kanskje på deg selv som rik i forhold til majoriteten i Cape Town, men jeg kan fortelle deg med en gang at du tar feil. Befolkningen her er rike på en annen måte. Den lykken og holdningen de aller fleste har her kan ikke kjøpes for penger. Jeg er så glad for at jeg har levd i et "fattig" område fullt med barn som viser at ting vi ser på som store mangler ikke kan hindre deg fra å ha et stort smil rundt munnen, og at en klem og en latter fra deg kan være et av dagens høydepunkt. 

Jeg var totalt 3 måneder i Cape Town, og jobbet i 2 av månedene på en skole i Mitchell's Plain. Der tok vi barna ut av klasserommene for å gi dem kanskje den eneste form for fysisk aktivitet de har hele uken. Jeg jobbet på et team med lokale trenere og frivillige, der vi var plassert på hver vår skole i par med en lokal trener. Gleden barna får bare av å være ute og trene en halvtime/time er enorm, og setter spor i ethvert hjerte. Lærerne på skolen var veldig takknemlige for å ha frivillige på besøk, og spurte meg om å holde en 30 minutters  økt i noen av klassene for å fortelle om Norge.

Barna var veldig overrasket over å høre at i Norge kan man gå rundt med mobilen i hånda, en kjempedyr jakke og kanskje en fin sykkel uten å bli ranet eller diverse. Jeg fortalte dem også at vi ikke har gangstere, vi spiser frukt og grønnsaker hver dag (størsteparten av oss), og at de aller fleste av oss har store trehus med flere etasjer. De var sjokkerte og fascinerte, og ville nesten ikke la meg gå fordi de hadde så mange spørsmål.

Jeg vil bare få frem for dere at barna i Cape Town har en helt annen virkelighet og kan bli veldig inspirert av deg som frivillig som kommer over halve kloden for å jobbe GRATIS. De setter så stor pris på det, selv om det er helt uvirkelig for dem. Det er fortsatt en del rasisme som henger igjen i Sør-Afrika, og de blir overrasket og overlykkelige når en person fra Europa setter av tid og penger for å komme og være med dem. 

Jeg bodde hos en vertsfamilie med 3 barn, og vi var totalt 4 frivillige fra SASTS i huset. Familien var ikke spesielt fattige, og rommene vi fikk tildelt var veldig ok. Jentene på ett rom, og guttene på et annet. Maten var "typisk afrikaans", enten veldig sterk eller litt fet- men det er jo forskjellig fra familie til familie. Kjøtt er en stor del av kulturen der, og de er glade i KFC og pomfrites.

Jeg bodde hos en veldig kristen familie som snakket hovedsakelig engelsk, men også Afrikaans. Vi ble med dem i kirken et par søndager bare for å se hvordan de har det der, og det var fylt av sang og dans slik man kanskje ser for seg før man drar ned dit. Å avsette litt tid til deres aktiviteter blir sett på som veldig positivt fra familiens side, og det kan være lærerikt for deg som frivillig også. 

Jeg jobbet også 2 uker på et surfeprosjekt, der jeg jobbet i en barnehage på dagen og surfet etter lunsj. Barna i barnehagen var sååå søte, skulle ønske jeg kunne snike dem alle med i kofferten min på veien hjem :) De bor alle i township med skur-hus, men setter likevel pris på de små tingene i livet.

Jeg er så glad for at jeg fikk sett hvordan de lever fra dag til dag med de største smilene om munnen. Surfingen var også veldig gøy, uansett om du kan surfe før du kommer eller ikke. Mange av de frivillige har aldri prøvd det før- men én leksjon er nok til å forstå hvordan det fungerer.

Og hver gang vi surfet fikk vi først en time for oss selv, og så kom barna den neste timen der vi hjalp dem med å surfe. Disse barna kommer også fra en township, og er veldig glade for å komme seg litt bort og bare kose seg på stranden og i vannet. Noen dager spilte vi fotball på stranden, lærte dem å svømme eller bare lekte med dem. De frivillige jeg jobbet med er hovedsakelig fra Tyskland, Sverige, England, Danmark, Norge, Sveits osv.

Hvis du sitter hjemme nå og vurderer om du skal reise eller ikke, vær så snill å reis. Jeg lover deg at du ikke kommer til å angre! Blir vertskapsfamilien eller lignende for mye for deg er det veldig lett å dra til sentrum i helgen, der Cape Town har utrolig mye å by på.

Turistattraksjoner som shark cage diving, hoppe i fallskjerm, dra på safari osv. koster ikke så alt for mye og er veldig lett å få til i helger. Men best av alt, du får en opplevelse for livet. Jeg vet at det er mange som sier dette, og at det er vanskelig for deg i Norge å forstå hvor mindblowing en slik tur er, men det er umulig å beskrive med ord.

Jeg opplevde bra ting, dårlige ting og fikk minner for livet. Jeg føler jeg har fått en ny holdning og en ny måte å se verden på. Jeg unner alle en slik opplevelse, uansett hvilken situasjon du er i i Norge. For deg som allerede har booket reisen, gratulerer med ditt livs beste kjøp.

Jeg hadde en reiseblogg underveis hvis dere vil ta en titt på den også :)

-Henriette 2013

Reisebrev fra 2013

Lyst til å oppleve noe lignende?! Dette er et reisebrev fra Frivillig Sør-Afrika.

Hjem » Reisebrev » Best av alt » du får en opplevelse for livet.

Siste nyhet: Unike muligheter for deg som er glad i hest!