Login

Reiseintervju fra New Zealand

En av GoXplores tidligere New Zealand-reisende forteller her i et intervju om hvordan hennes opplevelse var.

Gitte i Whitianga

Etter å ha studert flere fag på universitetet, tatt en eksamen i Sevilla og reist Europa rundt var 22-år gamle Gitte Anderberg fra Lier usikker på hva hun skulle videre. Et søk på internett på "jobb" og "reise" resulterte i et åtte måneders Working Holiday opphold på New Zealand som nå har gitt mersmak.

"Det var viktig for meg å ikke bare reise for å reise. Å reise er gøy, men jeg ville ta meg tid til å oppleve landet, jeg hadde ikke lyst til å komme dit for å stresse, jeg ville bruke god tid på hvert sted."

I motsetning til de fleste som velger Australia når de drar på Working Holiday visum valgte Gitte lillebror New Zealand. Australia er kjent som den ultimale backpackerdestinasjonen og Anderberg hadde hørt mye om landet. Allikevel dro hun til New Zealand for å utforske ting på egen hånd uten den ekstreme påvirkningen fra tidligere reisende.

"New Zealand er mye mindre og mer urørt. Jeg kjente ingen, og det gjorde det hele veldig spennende" sier hun.

Koordinator for GoXplores Work & Travel Australia program, Kine Haugland, er enig med Gitte når det gjelder New Zealands størrelse. "Det skal ikke så mye penger og tid til for å få sett masse. Severdighetene ligger mye nærmere hverandre. I Australia må du kjøre virkelig langt for å komme til de urørte stedene."

Kine ramser opp det New Zealand kan by på "Lava, vulkaner, varme kilder, Ringenes Herre, lave priser, strender, snø," og sier at en av de største forskjellene mellom Australia og New Zealand er urbefolkningens status i samfunnet. "I New Zealand er de stolte av urbefolkningen deres, maori. Du ser dem i respekterte stillinger og man kan lære mye om kulturen deres," sier Kine. Byen Queenstown på Sørøya blir i tillegg kalt ekstremsportens vugge, og kan by på de mest halsbrekkende hopp fra broer, gondoler og fly.

Gitte før et fallskjermhopp over Taupo. Hun kom seg trygt ned på jorden etterpå.

Gitte legger til at maoriene kanskje er mest kjent for "hakaen" som er en krigsdans som gjerne fremvises før landskamper i rugby for å skremme motstanderne. Hun jobbet sammen med to maorijenter som hadde mye spennende å fortelle. "De er veldig stolte av kulturen sin og det er mange stedsnavn som er maori. Newzealenderne synes det er veldig eksotisk med en urbefolkning."

Etter ankomst i Auckland i januar i år dro Gitte rundt på Nordøya og søkte jobb. Hun bestemte seg for å prøve WOOFING som er frivillig arbeid mot kost og losji på organiske gårder, og fikk jobb helt nord i landet.

"Vi var midt ute på en alternativ gård med alternative mennesker. Familien hadde tatt total avstand fra konsumeringssamfunnet, og levde av det de dyrket på gården. De hadde solcellepanel, brukte ikke teknologi og var helt ur-miljøvennelige. De prøvde å gjøre så mye de kunne for å bidra til et bedre miljø," sier hun, og forteller at det var utrolig gøy å oppleve.

Etter kompostgraving og fruktplukking dro Gitte til hovedstaden Wellington og jobbet på kafé i to måneder. Hun trivdes veldig godt i Wellington og ble kjent med mange backpackere som alle var i samme situasjon som henne. Det ble til tider nesten litt for sosialt, men hun visste hva hun skulle gjøre hvis det ble for mye. "Hvis jeg ville ha privatliv gikk jeg på kino!"

Noe mange er urolige for er mulighetene for å få jobb når de er ute og reiser, men Gitte sier at det ikke var noe problem. I Whitianga på Nordøya jobbet hun to jobber samtidig fordi begge arbeidsgiverne var så hyggelige. "Jeg fikk jobb med en gang, jeg gikk bare innom alle mulige steder og snakket med sjefen."

I tillegg fikk Gitte veldig god oppfølging fra IEP (International Exchange Programs) som er x-plores samarbeidspartner på New Zealand. "De hadde et veldig informativt møte da vi kom og de stilte seg virkelig til disposisjon." Gjennom hele oppholdet fikk hun jevnlig tilsendt e-poster med informasjon om jobber, konserter, salg av biler og steder å bo. "Alt som er nyttig for en backpacker. De hjelper deg med å finne jobb og de har en jobbgaranti."

Gitte sier at New Zealand er en smeltedigel med et stort internasjonalt miljø og det er en av grunnene til at hun vil tilbake og studere. "Alle reiser til Australia, men New Zealand ligger i startgropa til å bli noe stort. Det er et stort marked for internasjonale studenter." Hun har søkt på en bachelor i Mental Helse og psykologi ved Auckland University of Technology og håper på det beste. "Flybilletten er allerede bestilt og studiemulighetene er veldig gode."

Craters of the moon ligger sør for Taupo og hele området er kjent for sine varme kilder.

En annen grunn til at savnet er stort og hun snarest vil tilbake på sørligere breddegrader er den newzealandske gjestfriheten. "Menneskene tok meg inn i varmen, og viste meg omsorg. Jeg følte meg veldig passet på og det var veldig tilfredsstillende. Gjestfriheten er imponerende!" Hun sier at folk som regel er veldig "laid-back" og "easy-going". "Folk tenker positivt, og det er jeg tilhenger av."

Når det gjelder gjennomføringen av turen sier Gitte at x-plores rolle var avgjørende. "Det var utrolig fint å bare kunne ta opp telefonen og ringe hvis jeg hadde spørsmål. Det var betryggende, og så var det veldig greit å få hjelp til alt det formelle, og veiledning underveis." Gitte føler at hun har fått veldig mye igjen for å reise, i tillegg til videre studieplaner. "Noen ganger tror jeg bare man må hoppe ut i det." Hun hadde ikke tenkt på å studere utenlands før New Zealand-turen og sier at turen åpnet døren for å planlegge ting alene. "Man blir mer impulsiv. Og det er jo veldig positivt!"

Gitte

Dette er et reisebrev fra en av deltakere på vår Work & Travel New Zealand program i 2006.

Hjem » Reisebrev » Reiseintervju fra New Zealand

Eli H bestilte vårt Horses & Lions program for 14t siden. Er det noe for deg også?!