GoXplore i Vietnam!

Vi som er så heldige å få lov å hjelpe dere som drømmer om å reise til utlandet for å jobbe som frivillig, får spesielt ett spørsmål relativt ofte; nemlig hvor det er aller størst behov for frivillige.

Jeg svarer som regel at alle programmene våre trenger frivillige, noen mer akutt enn andre - men at det er minst like viktig å vurdere hvor i verden du kjenner det kribler å reise til. For i tillegg til å jobbe, kommer du til å ha masse fritid og tid til å utforske, oppleve, spise, reise, slappe av, sole deg, og ta til deg kulturen i landet og byen du skal bo i - uansett hvor du drar!

Programmet vårt Frivillig Vietnam i Da Nang er allikevel kanskje det prosjektet jeg hittil har besøkt som tikker absolutt alle boksene, nettopp fordi;

  1. de har et stort behov for frivillige, hele året rundt
  2. det er mulig å bruke sine personlige egenskaper/ferdigheter/lidenskap i jobben
  3. Da Nang er full av ting å gjøre på fritiden - om det så er hvite strender, food tours, templer, natt-markeder, båtturer, kafebesøk eller tivoli

Ankomst Vietnam!

Da jeg først landet i Vietnam, visste jeg faktisk ikke så mye om byen. Her skulle jeg bo i en hel måned, og det var egentlig bare tre ting jeg var helt sikker på; at i en eller annen retning er det en nydelig hvit strand, det bor over 3 millioner mennesker kun i Da Nang, og at det å laste ned Grab-appen er ikke et valg, men en livsnødvendighet.

Som førstegangsreisende til Vietnam, syns jeg til å begynne med at Da Nang virket fryktelig stort, litt småkaotisk og en smule overveldende. Selv for den mest eventyrlystne vil det ta en ukes tid før man begynner å skjønne hvordan ting henger sammen. Men som alle med litt reiseerfaring er enige om, er det viktig å ikke over-researche. Noe av moroa er å lære underveis!

Noe av det første jeg fikk høre (og har erfart siden) er at Da Nang er en trygg by å være turist i, og de fleste er oppriktig ute etter å hjelpe deg. Verken som jente eller gutt skal det være noe problem å ferdes rundt i gatene - men som i de fleste byer anbefales det å være flere hvis du er ute om kvelden. De aller fleste leier seg en scooter, som er både billig og en lettvint måte å komme seg rundt på. Er du imidlertid ikke sånn superglad i å tute deg vei gjennom ukjente gater, så er Grab et godt alternativ. Med Grab kan du bestille mat rett hjem, du kan kjøper matvarer på butikken og få levert på døra, eller du kan få noen for å kjøre deg dit du skal. Asias svar på Uber med andre ord - bare billigere!

En ting du kan være helt trygg på, og det er at du kommer til å bli tatt godt vare på av Viet (som opprettet og nå driver prosjektet i Da Nang), de ansatte og de andre frivillige. Viet er en ildsjel som så et behov i byen han er født og oppvokst, for et bedre tilbud for funksjonshemmede, hjemløse og foreldreløse som ellers ville blitt oversett av myndighetene. Takket være Viet, og jobben han har gjort i Da Nang, er det nå et senter for hjemløse med funksjonshemninger, som har en blanding av statlig ansatte og frivillige, som sammen aktiviserer og tar seg av beboerene. Det er i tillegg en egen skole for barn med nedsatt funksjonsevne, samt en barnehage som huser rundt 25 barn, både med og uten funksjonshemninger.

For Viet er det viktig at funksjonsnedsettelse ikke kun blir assosiert med noe negativt. Skolen for barn med funksjonsnedsettelse, blir nå kalt «the School for Possibilities» i stedet for «the School for Disabilities», og ordet «clients» blir brukt om menneskene du jobber med, ikke «patients». Det er for å minne alle på at en funksjonsnedsettelse ikke bare trenger å være en hindring, men en mulighet!

Som frivillig vil du sirkulere mellom de ulike prosjektene, men du kan selvfølgelig legge inn et ønske etter den første uken, om hvor du aller helst vil bruke tiden din.

Social Support Center

Til tross for at det var 36 varmegrader da jeg besøkte senteret, var beboerne og frivillige ute og spilte fotball..! Jeg fikk hilse på tre franskmenn som jobbet som frivillige, som alle strisvettet - men koste seg i sola til tross for varmen. I et annet hjørne av senteret, sang de karaoke for full hals - som er minst like populært i Vietnam som det er i Japan!

Senteret har plass til rundt 200 boende, og her får de en seng, alle måltider, undervisning, generelt stell og fysioterapi. I 2.etasje fikk jeg hilse på Vy, som er fysioterapeut. Hun jobber mye med de frivillige, og fortalte hvor stor forskjell de frivillige gjør i livene til de som bor på senteret.

«Uten de frivillige, ville mange av de som bor her blitt overlatt til seg selv, uten aktivisering eller omsorg. Vi liker også å kunne ta klientene våre ut av senteret på dagsturer, noe som ikke ville vært mulig uten de frivillige!»

På senteret vil du kunne gjøre stor nytte for deg, med eller uten spesielle ferdigheter eller evner - men er du fysioterapeut, lærer, sosionom, pedagog, sykepleier, hjelpepleier eller bare er glad i å jobbe tett på mennesker, kommer du til å gjøre en helt enorm forskjell for beboerne.

-

Etter en hard, men givende morgen med jobbing, ble vi kjørt tilbake til frivillighetshuset for lunsj og en velfortjent siesta. The Green House, som huset kalles, har vært igjennom en skikkelig glow-up, og er blitt shinet opp fra topp til tå! For et par år siden, var det nemlig en ildsjel som donerte en større slump med penger for å pusse opp huset - rett og slett fordi kona hans drar tilbake hvert år for å jobbe som frivillig, og har gjort det de siste ti årene.

The Green House ligger i et stille og rolig boligstrøk, og består av tre etasjer. Øverst er det takterrasse med bar og lounge, og nydelig utsikt over nabolaget! Du deler rom med andre frivillige, men alle rommene har eget bad og air condition. Huset har til og med sin helt egne kokk, og du får tre store måltider om dagen. Lunsjen sto på bordet da vi kom, med alt fra fritert fisk, nykokt ris, stekte kyllinglår, dampede grønnsaker, omelett og mango smoothie. Heldigvis er det tredemølle og ellipsemaskin i gangen!

The School for Possibilities

The School for possibilities er en helt vanlig skole, men med elever som lever med en eller annen form for fysisk eller mental funksjonshemning. Det gjør at de krever litt mer spesialisert undervisning og mer omsorg fra lærerne sine. Flere av barna som bor på the social support center, går på skole her, men de fleste bor med familiene sine, og blir hentet av foreldrene sine på ettermiddagen.

Det som gjør skolen helt spesiell, er at elevene ikke deles inn i klasser utifra alder, men basert på evner og ferdigheter. Det betyr at hvis du som frivillig skal jobbe i 2.klasse, kan du møte på elever som er alt fra 8 til 17 år gamle.

Dagen jeg besøkte skolen, var det tilfeldigvis siste skoledag før sommerferien, og det var som på de fleste andre skoler ganske avslappet stemning, med film i klasserommene, og leker ute. Barna du jobber med har mange forskjellige typer hemninger, som hørselsnedsettelse, nedsatt syn, cerebral parese og autisme. Som de fleste barn knytter de seg veldig til de voksne rundt seg, og som frivillig anbefaler vi at du har mulighet til å jobbe i minimum 4 uker hvis du planlegger å jobbe på skole.

Det er også et utendørsbasseng - men som resten av skolen er bassenget gammelt og håpet er at de en dag skal kunne bygge et ordentlig basseng for elevene. Skolen har også et eget fysioterapi-rom, datarom og en kunst og håndtverksavdeling der mange av de eldre barna lærer seg helt praktiske ferdigheter som å sy, brodere, lage smykker og male. Jeg klarte selvfølgelig ikke dy meg, og rasket med meg (og betalte for selvfølgelig) to armbånd med hjem!

Det er så mange fantastiske frivillighetsprosjekter rundt om i hele verden, og en uforglemmelig opplevelse er en del av pakka uansett hvor i verden du velger å reise. Vietnam skiller seg allikevel ut som et av de prosjektene der du som frivillig får frihet til å bidra ikke bare med tiden din, men med erfaringsbakgrunnen din, ferdigheter, evner og kunnskap. Har du en eller annen form for spesialisert erfaring, blir brukt for alt du er verdt! Og når helgen kommer, er du bare en svipptur unna My Khe Beach, som ble utnevnt av Forbes Magazine som "one of the most attractive beaches on the planet".

Reisebrev fra 2023

Lyst til å oppleve noe lignende?! Dette er et reisebrev fra Frivillig Vietnam.

Ring eller send SMS

Hjem » Reisebrev » GoXplore i Vietnam!

Siste nyhet: Unike muligheter for deg som er glad i hest!