Elin på drømmereisen

Følgende reisebrev er skrevet av en GoXplore deltaker fra et annet land og er automatisk oversatt til norsk. Teksten kan derfor være litt utydelig til tider.

Da jeg var yngre var min absolutte favorittfilm The Lion King og jeg kunne drømme om å besøke kontinentet med alle disse vakre dyrene en gang i livet. Min forkjærlighet for Afrika og løver har motivert meg til å bidra til å bevare artene som minker hver dag. Det eneste som fikk meg til å utsette turen var motet mitt, at jeg ikke trodde jeg turte å gå alene til den andre siden av jordkloden. Men etter en liten peptalk med meg selv og noen ord fra venner og familie her og der, tok jeg følelsene mine til fange og bestilte faktisk plass som frivillig på Lion Breeding-prosjektet i Zimbabwe. Min store drøm som jeg virkelig kan si i dag at jeg nå har opplevd.

Jeg dro til Zimbabwe for å være frivillig i Lion Breeding i 4 uker, noe jeg trodde ville være nok. Kan bare si at jeg godt kunne blitt 4 uker til. Jeg hadde ganske høye forventninger til Zimbabwe og turen min før jeg kom dit, men herregud Lion Breeding levde opp til dem. Til og med over all forventning.

Den første uken var introuke som bestod av introduksjoner med løver, hester, elefanter, slanger, fellesskap, historie m.m. Den andre uken startet de "vanlige dagene". En vanlig dag med løvene startet alltid kl 06.25 med en løvevandring på ca 1,5 time som vi gjorde enten selv med løveførerne eller med gjester. Da jeg var der hadde de 4 løveunger på 9 måneder som vi hadde mulighet til å håndtere og jobbe med. Så var det frokost hvor det ble servert toast, speilegg, pølse/kjøttdeig og yoghurt og frokostblanding som vanlig. Etter det var det morgenvakt som vanligvis besto av arbeid på verkstedet med de store løvene. Passet var 3 timer langt og kan være å gi vann til løvene, rense bur, bygge plattformer for løvene eller kjøttforberedelse. 13.00 hver dag var det lunsj som nesten alltid var ris og kjøttgryte, etterfulgt av ettermiddagsøkten som var delt i 2 deler. Mellom 14.00-16.00 hadde vi en arbeidsvakt som kunne være f.eks. å lage leker til løveungene. Arbeidsdagen ble avsluttet kl 16.00 med nok en løvevandring på ca 1,5 t. Hver kveld unntatt lørdag var det møte med de frivillige i vår Vol Lounge kl 18.15. Vår virkelig herlige og snille leder Dan holdt møtene og der fikk vi sjansen til å snakke om hvordan dagen vår hadde vært, planlegge dagen som kommer osv. Kl. 18.30 stod middag på bordet (ris og kjøttgryte) og etter middagen var vi alle sammen. sosialisert med de frivillige og Dan i Vol The lounge, baren eller Coffee Shop.

Som frivillig løve fikk jeg også sjansen til å bli med til fellesskapet på tirsdager, torsdager og lørdager. Tirsdag/torsdag besøkte vi drop in center i Gweru, en liten by ca. 30 minutter fra prosjektet. The Drop in Center er et sted hvor gatebarn i Gweru kan komme og motta undervisning og mat 5 dager i uken. På dagtid kjøpte vi mat til barna, trente barna i matte og engelsk, lagde en solid lunsj til barna som kom og spilte fotball på ettermiddagen før vi dro hjem til prosjektet igjen. Hver lørdag kunne du få en sjanse til å gå inn til byen i Gweru og handle, for å besøke et barnehjem for gutter på vei hjem. En dag dro jeg også til et utdanningssenter utenfor Gweru og fikk lære barn om viktigheten av å bevare løver som art. Det var noe jeg likte med Lion Breeding, at de var så fleksible. Sa du at du ville gjøre noe utover løvene en dag, f.eks. jobbe i stallen eller med samfunnet, det var helt greit. Jeg trodde det betydde at du fikk mest mulig ut av turen. Stallen var et sted jeg tilbrakte mye tid på også, siden jeg som hestejente hjemme savnet hesteryggen og halmlukten i stallen.

Jeg har mange høydepunkter fra denne turen, men mine absolutt sterkeste minner var nok:
* Polocrossturneringen. Jeg spilte polocross for første gang nede i Zimbabwe, og etter kun å ha spilt polocross 2 ganger i livet mitt, fikk jeg konkurrere i det for første gang i en todagers polocrossturnering med spillere fra hele Zimbabwe. Det var en utrolig kul opplevelse som jeg aldri kunne ha forestilt meg før jeg dro.

*Lang Løvevandring. I 9-10 måneders alder begynner man å gå lange turer med løveungene slik at de får sjansen til å begynne å jakte mer, samt komme seg ut på ukjent grunn utenfor sine revir. Disse turene varte i ca 5 timer, og vi startet tidlig om morgenen, spiste frokost ute i bushen og var hjemme igjen ved lunsjtid. Jeg fikk muligheten til å gå 2 lange løveturer i løpet av min tid på prosjektet, noe jeg er veldig glad for. Jeg fikk også se 3 av løveungene på jakt (dette var dog på de vanlige løveturene). Det var veldig kult å se, og spesielt siden det var første gang disse barna prøvde det.

* Morgentur. I stedet for løveturer om morgenen har du sjansen til å ri ut med hestene og se soloppgangen før du finner og gjeter hjem de andre hestene som løper fritt i bushen i løpet av natten. Den soloppgangen er noe av det vakreste jeg har sett i hele mitt liv, og selv om du ikke er en hesteperson, anbefaler jeg å ta en morgentur, da det er en opplevelse du ikke kan gå glipp av.

*Slangeinduksjon. Hos Lion Breeding har de et slangehus med slanger de fanget i parken. Alle frivillige får en miniutdanning om slangene og da også en sjanse til å holde den brune husslangen og pytonslangen. Jeg har aldri likt slanger (trodde jeg), men etter å ha holdt en for første gang ble jeg så fascinert av dem at jeg ville gjøre Snake Induction igjen. Så jeg gjorde det to ganger.

*Båtcruise. Det er en elv som renner langs prosjektet, og en kveld dro vi ut på båten og så på solnedgangen og hørte på musikk og hadde det stort sett hyggelig. Solnedgangen i Afrika, som soloppgangen, er helt magisk, noe jeg vil huske resten av livet.

*Hestesafari over natten. Den nest siste kvelden gjorde jeg og 9 andre frivillige en Overnight Horse Safari. Dagen begynte på ettermiddagen med en safaritur til hest hvor vi bl.a. så impalaer, kudos, gnuer, sebraer, vannbukker og sjiraffer. Det er så kult å gjøre en safari på hesteryggen fordi dyrene ikke ser på hester som en fare, noe som betyr at du kan komme nærmere dyrene enn du kan med en safaribil. Etter safarien red vi ut til leiren vår, som lå et stykke unna midt i bushen ved siden av en stor innsjø. I sjøen badet vi med hestene, noe av det morsomste jeg har gjort (lo SÅ mye). Så spiste vi en 3-retters middag, satt ved bålet og snakket, og sov på høyballer under åpen himmel og så på stjernene som også var helt utrolige.

Andre ting jeg kommer til å huske fra Lion Breeding er det fantastiske personalet som alltid var så hyggelige og hjelpsomme, alle de flotte vennene jeg møtte, froskene i dusjen, festene med de frivillige på lørdagskveldene og gleden når de serverte dessert etter kl. måltid.

Denne turen, som frivillig løve i Zimbabwe ved Lion Breeding, er en drøm som har gått i oppfyllelse og har gitt meg opplevelser og minner for livet. Det blir vanskelig å toppe en tur som dette.

// Elin Nilsson, frivillig på Løveoppdrettsprosjektet april-mai 2015

Reisebrev fra 2015 (Oversatt)

Lyst til å oppleve noe lignende?! Dette er et reisebrev fra Lions, Rhinos & Elephants.

Ring eller send SMS

Hjem » Reisebrev » Elin på drømmereisen

Thea K bestilte Frivillig Sør-Afrika. Noe for deg?!