Paulas volontärresa i Costa Rica

Følgende reisebrev er skrevet av en GoXplore deltaker fra et annet land og er automatisk oversatt til norsk. Teksten kan derfor være litt utydelig til tider.

Jeg er en veldig energisk 50-åring som ville prøve å gjøre noe annerledes i livet som hadde med mennesker og dyr å gjøre. Jeg har jobbet med papir hele mitt yrkesliv, men begynte å stille spørsmål ved hva det gir meg...ingenting. Jeg liker å møte andre kulturer, mennesker og språk. Har reist mye i livet mitt, men det er lenge siden jeg gjorde det alene. Så hvorfor ikke hoppe av ekornhjulet og tørre å «hoppe» ut i det ukjente? Ideen til dette startet nesten et år før jeg endelig sto på den costaricanske flyplassen. Det var mye å fikse hjemme i Sverige før jeg turte å trykke på "bok"-knappen. Men så tenkte jeg, – vel, dette var ikke så vanskelig! Alt sagt og gjort den 8. januar var jeg der i Costa Rica på MIN tur!


Velkommen hjem! Fortell oss, hvordan har du vært i Costa Rica?

Ja, hvordan skal man kort beskrive en reise som i utgangspunktet var bestilt for to måneder (jan-feb), men som endte opp med å bli 6 måneder! Har møtt så mange hyggelige og morsomme mennesker og fremfor alt opplevd ting som her i Sverige er umulige, for eksempel krokodillejakt!

Etter en stund med å "bli kjent med det costaricanske livet" ble det lettere og lettere og jeg våget å begynne å ta vare på meg selv og reise uten å bli behandlet som en turist. Tror mye på å blande seg inn og ikke skille seg ut, legger til rette for folks oppførsel mot meg på godt og vondt!Har reist med buss landet rundt, enkelt, billig og bra! Men du må holde øye med vesken! Jobbet med ulike frivillige prosjekter som jeg ble interessert i. Bodde hos familier som var veldig fattige, men GLAD! Mange tanker om vårt "perfekte" liv her i Sverige er verdt alt? For en ting jeg virkelig lærte er at de LEVER mer enn oss. Trenger vi ALT?

Alle mennesker som tør og vil bør ta en slik tur en gang i livet, for å få perspektiv på livet. Problemet kommer når du er hjemme igjen, da vil du ut igjen!!

Forskjeller som er vanskelige eller morsomme inkluderer:

Hvordan kom du til å velge Costa Rica?

Jeg valgte Costa Rica fordi jeg ønsket å snakke spansk og jobbe med dyr. Mitt førstevalg var å hjelpe Las Baulas, havskilpadden i lær.

Hvordan var spanskkunnskapene dine før du dro?

Har du noen gang følt deg engstelig for det spanske språket? Studerte spansk for noen år siden og bodde ganske mye i Spania. Mange jeg kom i kontakt med under turen snakker ikke engelsk, men det har fungert veldig bra uansett.

Hvor langt var spanskkurset ditt og hvor mange timer studerte du per dag? Følte du det var nødvendig eller trengte du flere leksjoner?

Spanskkurset startet nesten umiddelbart da jeg ankom Costa Rica. Det varte i 2 år, ca 3 timer/dag. De sjekker hvor mye spansk du kan i begynnelsen og så ble du plassert i grupper etter det. Lærerne var superflinke og dyktige. Problemet var at vi var folk fra hele verden og da kommer man lett inn på engelsk. Du kan kjøpe videreutdanning for ganske billig. Vi hadde lekser hver dag så du må studere litt på fritiden!

Under spanskkurset bodde du hos en vertsfamilie, hvordan var dette? Snakket vertsfamilien engelsk? Holdt du deg bra? Var det flere frivillige som bodde der?

Jeg bodde hos en dame/vertsfamilie de første 2 ukene i San Jose´. Flere frivillige fra forskjellige deler av verden bodde der, noe som var kjempegøy. Jeanette, vertsmoren, kunne ikke engelsk i det hele tatt, så vi måtte snakke spansk, noe som var greit. Det er ikke svensk standard i husene, så du må ta det som det er. Jeg hadde et rom med to senger som jeg bodde alene den første uken og den andre uken delte jeg med en jente fra Japan. Under hele turen har jeg ikke kommet i kontakt med noen frivillige som jeg ikke var enig med. Tvert imot har det gitt meg mange gode venner rundt om i verden.

Var overnattingsstedet langt fra banen? Fikk du hjelp av familien til å finne osv.?

Kurset/skolen lå i sentrum. Den første dagen dro jeg i buss med en annen frivillig som bodde hos samme familie. Så fant jeg resten av tiden selv. Det var ikke vanskelig, men du kan være redd for at du hoppet på feil buss, for det er ingen informasjon noe sted om tider eller reisemål. Du må bare spørre.

Hvordan føltes det å forlate vertsfamilien etter å ha fullført spanskkurset for å gå videre til en annen vertsfamilie for å starte frivillighetsprosjektet? Spennende, utfordrende, morsomt?

Å forlate vertsfamilien og alle de nye vennene du møtte var trist, men jeg skulle ut på nye eventyr og frivillige prosjekter. Du bør ikke henge deg opp i hva andre vil finne på og gjøre, men du bør gjøre det du bestemte deg for å gjøre. Du møter nye fantastiske mennesker hele tiden under hele turen!

Fortell oss om prosjektene du hadde i løpet av din tid i Costa Rica Hva var hovedoppgavene dine på hvert sted? Likte du deg?


Lagre havskilpadder i skinn
Mitt første prosjekt var "Save leatherback turtles" las Baulas. Fantastiske netter hvor jeg fikk tildelt noen km strand som jeg og en til skulle vokte. Vi ville slå alarm hvis det var uvedkommende eller hvis vi så en skilpadde komme opp for å legge egg. Disse ukene var veldig interessante. Og fordi jeg er litt frempå og energisk til ALT, fikk jeg en dag gå sammen med nasjonalparksjefen og to andre for å se etter krokodiller og fange og merke dem. Jeg måtte bo i parkvokterens hus med alle som jobbet skift for å passe parken, derfor endte jeg opp på litt andre oppdrag enn skilpaddene, som var mange ++++++ poeng. Den eneste virkelige arbeidstiden var da jeg gikk på strandvakt om natten mellom ca 22-05.


Barnehjem
Mitt andre prosjekt var på et "Barnehjem" i San Jose´. Fantastiske barn som du kunne klemme i hjel og fantastiske ansatte som gjorde alt for at du skulle føle deg komfortabel. Arbeidstiden ble akkurat som jeg ønsket.
FarmSen Jeg tilbrakte en måned på en "Farm". Tidlig oppe, melket kuer, lagde ost, hjem, tok kaffe, fikset alt på eiendommen, siesta lunsj rundt 12-3. Litt mer hagearbeid. Søv utmattet før kl 21.00. Huset jeg bodde i var et "skur", men den måneden var så mye hardt arbeid, glede, fryktelig varmt (rundt 40 grader), fellesskap og de gjorde alt for at jeg skulle føle meg bra. Siden jeg elsker å fikse ting, gikk jeg inn til nærmeste landsby, satte meg utenfor en butikk og spurte alle som gikk forbi om de hadde en brukt sykkel som jeg kunne kjøpe. Fant endelig to som var greie, så videre til en sykkelbutikk hvor jeg kjøpte nye dekk, ny sal, nye pedaler og mer. Hjemme med alt og fikset syklene bak en låve, vasket og så satt de ut foran. Dette er en gave til deg slik at du kan komme deg hvor som helst, de eide ikke en gang sykler. Hvilken glede! Kunne definitivt bo hos denne familien, men til tross for tårer bestemte jeg meg for å gå på neste prosjekt.

Vokting av hunder
Det var et privat "Prosjekt" hvor jeg skulle ta meg av 10 hunder! Bodde for meg selv i et veldig fint hus oppe på fjellet midt i landet. Egen bil og vaskehjelp medfølger. Ble veldig knyttet til hundene!


Hvordan var maten i Costa Rica?

Maten består mye av ris/bønner/egg og varierer hvor du bor. På gården hadde de verken råd til kjøtt eller fisk, men der måtte jeg ut og halshugge en kylling til middag. Det var imidlertid en overflod av mango og all god frukt, som jeg koste meg med.

Hvordan var alt på prosjektet som helhet sammenlignet med det du hadde forventet?

Man må tåle mye og ta imot overnatting, mat og folk ellers funker ingenting. Godtar du dette fungerer ALT på de ulike prosjektene.

Hva var de store høydepunktene mens du var borte på dugnadsturen?

Høydepunktene på turen min var det første møtet med en havskilpadde i lær. Det var så stort. Ca 2m x 2m og veide ca 600-900 kg, som en liten bil! Jeg ble enorm da jeg satt ved siden av den under måneskinnet! Men for en opplevelse. Barna som var så søte og søte på barnehjemmet. Gården, familien, - herlig følelse å "bli" en av dem. Bare masse kjærlighet og glade fjes selv om de ikke eide mer enn kyrne stort sett.

Møtte du andre frivillige i Costa Rica?

Møtte noen andre frivillige, mest da jeg bodde i San José med forskjellige vertsfamilier.

Hadde du tid til å reise på egen hånd i Costa Rica? Gjorde du noen aktiviteter bra på stedet, f.eks. surfing, salsadans osv.?

Jeg reiste mye alene mellom prosjektene. Det bestemmer du selv. Jeg har sett de fleste hjørner av Costa Rica med vanlig buss eller bil som jeg hadde tilgang til i løpet av de syv ukene jeg satt med hund.

Besøkte du noen av nabolandene Panama eller Nicaragua? Fortell meg hvordan det var?

Dro til Nicaragua to ganger, blant annet for å få nytt visum (som du trenger hver 3. måned) og for å se nabolandet! Gikk rundt i en uke, tok surfetimer, leide moped, kjørte rundt på øyene i Mellom-Amerikas største innsjø og mye mer! Så fløy jeg til Peru, Lima og Cusco for å gå Inkastien i fire dager til Machu Picchu. Wow på 4200 m den første natten. For en tur det var!!

Hvorfor synes du du bør jobbe som frivillig?

For meg var det å gå som frivillig en perfekt måte å komme seg ut i verden på. Å komme i kontakt med mennesker og det ene fører til det andre. Turen min kunne ikke vært bedre, og du kan se fordi jeg bestilte to måneder, men ble seks. Heldigvis hadde jeg kjøpt en ombookbar flybillett!

Vi takker så mye for at du tok deg tid og ønsker deg alt godt i fremtiden!Flere bilder fra Paulas tur

Reisebrev fra 2013 (Oversatt)

Lyst til å oppleve noe lignende?! Dette er et reisebrev fra Frivillig Costa Rica.

Ring eller send SMS

Hjem » Reisebrev » Paulas volontärresa i Costa Rica

Siste nyhet: Unike muligheter for deg som er glad i hest!