Jeanettes blogg fra New Zealand og Australia

Følgende reisebrev er skrevet av en GoXplore deltaker fra et annet land og er automatisk oversatt til norsk. Teksten kan derfor være litt utydelig til tider.

1) Goddag kompis! På tirsdag fulgte jeg Jeanette, Australia-koordinator for Goxplore, ned til Sydney med en herlig gruppe eventyrlystne reisende. Men med mye nerver gikk vi om bord på flyene og i går kom vi! Nok fordi det er en lang reise, men merk at det også er en tidsforskjell! Jeg tok Working holiday-turen i 2006, så denne gangen dro jeg ned for å besøke kontoret vårt og delta på orienteringen igjen, men denne gangen var det rundt 358 dager mindre tilgjengelig. Jeg skal nå prøve å se på turen med andre øyne denne uken, og også finne på noe av det jeg ikke rakk å gjøre sist. Jeg tenkte jeg skulle fortelle dere her – så følg med for oppdateringer. Ta vare på nå! /Jeanette

2) Flynerver. Røret, som om det var dagen før femårsdagen. En fantastisk koselig og positiv følelse som treffer mange følelser. Men bekymre deg også, for du må reise til et annet land og det er en stor utfordring for mange. De fleste vil helst unngå det.

Nå har jeg ikke kjent på reisenerver på lenge. Min første tanke var at det var fint, men nå begynner jeg å savne det veldig. Hvor har sommerfuglene mine blitt av? Jeg vil ha dem tilbake. For de av dere som er på vei ut i verden på et stort eventyr og føler seg litt skjelven over det allerede, ta vare på de flyfansen og nervene, nyt det og omfavn de følelsene, for plutselig, etter å ha fått en blodig tann fra reisen og vært ute noen ganger, kan de være borte.

3) Flyturen til Australia. Når jeg vet hvor lenge det er, har jeg virkelig ikke gledet meg til flyturen til Australia selv. Den lange, utstrakte flyturen som jeg vet mange andre føler seg urolige for og som jeg tror hindrer mange i å reise hit. De av oss som har tatt reisen før kan insistere på at den allerede er fra helvete. Du sitter som pakket sild i 22 timer, spiser i en stilling som ikke føles helt sunn og glemmer å kjøpe en nakkepute, du kan kysse sove farvel. Men vi vet alle også at du kan gjøre det. Det er hvor lett man takler det som er spørsmålet. Jeg prøvde å jobbe med holdningen min før allerede, jeg skulle til Kastrup med tanken om at det ville bli mye jobb men likevel med et smil om munnen fordi det er gøy å reise. Bare for sikkerhets skyld la jeg også filmer, tegneserier, lesebøker på blokken og lastet hjernen med ting å tenke på, ja alt for å gjøre det så smertefritt som mulig. Mens jeg skriver dette sitter jeg på flyet mellom Hong Kong og Sydney, og det har vært veldig bra. Jeg har mange episoder igjen av serien og jeg har ikke engang begynt på boken. Jeg er virkelig superfornøyd med hvordan dette har føltes. Med mitt smil og min holdning slapp jeg i dag gjennom sikkerhetskontrollene som en helgen og klarte ventetider, forsinkelser, mangel på wifi og ensomhet galant. Det at jeg klarte å få et utgangs-/vindussete etter å ha bedt om "sete hvor jeg kan spre bena" kan også ha gjort det litt lettere for meg.

Så med det sagt; hvis du har et muntert smil, en god holdning og litt mindre engelsk, vil denne flyturen gå som smurt;)

4) Orienteringsmøtet og assistanse via oss på stedet - Etter å ha blitt hentet på flyplassen på ankomstdagen og fraktet til Wake Up, hvor vi overnatter i fire netter, fikk de reisende SIM-kortet og viktig informasjon. Dagen var fri til å gjøre hva man ville, og mange kunne ikke unngå å havne på den fantastiske Side Bar om kvelden. Baren under vandrerhjemmet som arrangerer fester, rabatter og arrangementer for deg som Wake Up og WTC-medlem uten like. Jetlag og hodepine eller ikke, dagen etter ankomst hadde vi vårt orienterings- og orienteringsmøte på kontoret i Sydney. Dagen da all viktig informasjon blir formidlet. Om morgenen kom våre lokale kolleger og hentet gruppen og tok oss med til kontoret, ti minutters gange unna. Vel fremme måtte alle først foreviges for å få medlemskortet sitt, deretter gikk de gjennom alle bitene som vi hjelper deg med. Blant annet de to viktigste tingene som veier tungt i programmet vårt; alt du trenger å vite om arbeidsfronten og informasjon om hvordan vi hjelper deg med å finne overnatting. Det er også folk fra banken og snakket om bankdetaljer, vår absolutt beste reisekonsulent fortalte oss om å reise på den beste måten i Australia , og en surfer fra Surf Camp kom og fortalte hvorfor du må på surfecamp. Dette og mye mer tok opp innholdet i introduksjonen vår her nede i Sydney. Etter noen timer var alle proppfulle av informasjon slik at det rant ut av ørene. Da benyttet vi anledningen og fylte opp energien og spiste en god lunsj på restauranten ved siden av. Tid for oss alle til GoXplore!

5) Dette med Jetlag. Enten gjør du det riktig fra starten og det tar en dag å få det til, eller så gjør du det feil og det har gått i 5 dager. Jeg tenkte på det på flyet og bestemte meg for at hvis jeg skal kvitte meg med ti timers tidsforskjell, så vil jeg bli kvitt ti timer våken, ikke søvn. Så jeg prøvde å sove så mye jeg kunne på flyturen, og det var ganske mye. Men det er i god tid det kritiske kommer inn, IKKE GÅ LEGGE når du kommer om morgenen. Jeg kjente til fenomenet fra tidligere flyvninger og bestemte meg for å holde meg ute i frisk luft, drakk mye vann og la ut på både et havnecruise og en bytur i Sydney. Da jeg satt foran og på toppen av denne takløse dobbeltdekkerbussen uten å støtte ryggen og nikket av, forsto jeg at det var på tide å kaste inn håndkleet, jeg hadde gjort det jeg kunne. Men hvis jeg skulle legge meg tidlig, ville jeg stå opp tidlig neste dag, og hva er vel bedre enn en løpetur i den botaniske hagen eller Hyde park? Jeg var tidlig oppe, hadde kommet til et nytt sted på jorden og var relativt utslitt, på med dojjaene. Alt sagt og gjort, og ja, du kan ikke bli kvitt denne AU-jetlag-leseren raskere enn dette. Så les ovenfor og lær! Jet-hva?

6) I dag fikk jeg gjenoppleve minnene mine og det var ubeskrivelig gøy å komme dit igjen etter åtte år. Til Seven Mile beach og til Surf Camp i Australia sør for Sydney. Og det var like grusomt nå som da, om ikke bedre nå. De beste surfelærerne med timer i sand og på bølger, surf, god mat, venner for livet, latter, sol, hengekøyer, fester, svømming, brenning og en helt fantastisk start på opplevelsen din i landet, profesjonell og strukturert, men virkelig tilbakelent akkurat som livet Down Under! Den absolutt beste måten å komme rett inn i den australske måten å leve på. Hopp på dette rett etter de fire første nettene dine på Wake Up, så er du hjemme. Surf opp!

Det er perfekt å hoppe på for eksempel en femdagers leir og surfe to ganger om dagen i to timer og komme tilbake til Sydney for starten av helgen og avslutte med en stor avskjedsfest på Scubar som en ekte surfer for første gang .

7) Etter mine eventyr i Sydney, Australia, dro jeg over til nabolandet og New Zealands naturlige skjønnhet for også å ta del i programmet vårt der i noen dager. Som på Australia-programmet vil vi hjelpe deg mye før avreise også på dette programmet, svare på alle spørsmålene dine, returflyvning, arbeidsvisum, forberedelser og mye, mye mer. Når du ankommer Auckland kan du delta på vårt informasjonsmøte på kontoret, som ligger rett over gaten fra vandrerhjemmet vi bor på i fire netter, hvor du enkelt kommer deg dit med shuttlebussene. Orienteringsdagen er en halvdag fylt med energi og informasjon om alt du trenger å vite for å komme deg gjennom et år i landet, hvor et av hovedpunktene også her er jobbformidling og hjelp til overnatting. Mange tips og triks som du ikke ville ha visst om du ikke reiste med oss. Personalet er nydelig, som din ekstra familie, kontoret har en følelse av velvære og du føler deg hjemme. Vi hjelper deg enkelt å få en jevn, trygg og komfortabel start på reisen. Når du går bort fra dette møtet vil du ha mye mer kjøtt på beina for å takle arbeidslivet og som backpacker og reise på landet i en god tid fremover og eventyret ditt på landet kan begynne. Stedet mitt her i New Zealand har nettopp tatt av.

8) Jeg har håpet på Kiwi Experience-bussene som mange av våre reisende, og jeg må si at jeg er veldig positivt overrasket. Virkelig bra konsept og perfekt for en backpacker som vil se mye og ha mye eventyr med seg i bagasjen.

Den første dagen av eventyret vårt er nesten over, og vi kunne ikke vært lykkeligere. Vi vil aldri glemme turen, og paradisstranden ved Cathedral Cove, de ekstremt høye bølgene og grapefruktjuicen. På bildet er vi ved Varmtvannsbassengene, på Hot Water Beach. Vi gravde oss til de varme kildene, hvorav noen nådde 60 grader C. Blandet med litt sjøvann ble dette veldig trivelig. Reisen har begynt over all forventning og vi håper at den fortsetter på denne veien.

9) For en fantastisk dag på vår eventyrreise i New Zealand . En helt magisk og unik opplevelse!! Nede i undervannsgrottene i Waitamo fløt vi på gummiringer i totalt mørke, bortsett fra bittesmå skapninger kalt glødormer som langs hultakene som én stor stjernehimmel. Helt surrealistisk. Som en stor bonus fikk vi også drive med litt ab-gliding, klatring, hopp fra fossefall, sprett, dykking og alt annet mulig i 16 graders vann. Alle inntrykkene vil ta lang tid å fordøye, men i morgen er det allerede tid for nye. Denne turen ble kalt Black Abyss.

10) VI GJORDE DET!!! og enkelt det beste vi noen gang har gjort. Å kaste deg ut av et lite, rosa fly fra en høyde på 15 000 fot over det vakreste landet på jordens overflate er virkelig noe som vi akkurat nå finner det ekstremt vanskelig å beskrive med ord. Adrenalinet pumper så hardt når du setter deg på kanten av flyet og du vet at du i løpet av få sekunder faller rett ned i bakken. Fritt fall er noe av det kuleste og mest surrealistiske vi har opplevd så langt. Men selv det å henge der når fallskjermen er utplassert med Lake Taupo og vulkaner så langt øyet kan se, var en annen følelse av total frihet. Jeg anbefaler Skydive Taupo på det sterkeste til alle våre reisende. Spesielt hvis du er like heldig som oss og får en dag uten sky på himmelen. Det var det første håpet, men absolutt ikke det siste. Huske; Frykt er bare midlertidig, prestasjon er permanent.

11) For en by - Queenstown, eventyrhovedstaden. I dag tok vi fatt på en grusom og håpefull timeplan. Hopp1. Kawarau Bridge Hopp 43 meter. Hopp 2. Nevis Swing (verdens største). Hopp 3. Nevis Bungy 134 meter. Adrenalinet har virkelig pumpet som aldri før, nervene har vært helt utenfor kroppen og hjernen har måttet jobbe for å komme forbi utfordringer, hindringer og barrierer som jeg aldri kunne forestille meg. Prøver å sette ord på den fullstendige terroren før man går ut blandet med total frihet under det frie fallet, men har selv i dag vanskelig for å forklare følelsene som har flommet fullstendig over. En av dagene jeg vil huske resten av livet. Helt fantastisk å utsette seg for. Hvis du også er en person som liker utfordringer og eventyr, så er New Zealand definitivt et land for deg, og Queenstown er utvilsomt en av byene du må besøke.

12) Dyreliv er noe utenom det vanlige her i New Zealand. I går dro vi tidlig (5.30) ut på havet utenfor Kaikoura´s kyst i håp om å se hval og vi fikk noen perfekte halebilder med oss hjem. Vi er overlykkelige over å ha fått se dette kraftige pattedyret som beveger seg i vannet, og det var uten tvil noe utrolig vakkert og mektig. Natten gikk og enda tidligere i morges (4.30) slo en annen drøm inn. Vi så etter en haug med delfiner og hoppet inn under «Encounter Kaikoura»s oppsyn og ordnet omstendigheter. Dog helt ville delfiner ute i havet, uten tiltrekning på noen måte. Å hoppe ut i det 16-graders vannet blant 200 delfiner som etter en natt med jakt ville leke, hoppe og lage sine fine lyder rundt oss, var en helt magisk og litt surrealistisk opplevelse. Vi tror fortsatt at vi drømmer etter de dagene.

Noen sa "Det er så mye å se og gjøre i New Zealand at hvis du bor hele livet her og gjør noe nytt hver dag, vil du fortsatt ikke ha tid til å gjøre alt." - ORDBRO! ;)

13) For en dag på havet og for en måte å avslutte turen vår her i Kaikoura, nord for Christchurch. Med hjemmefanget "Sea Abbor" i magen, tilberedt på en lokal "fish and chips" - krok, sitter du nå her rett før leggetid og har fiske-/krepseturen friskt i minne. Superkoselig opplegg; Gå ut og fisk så mye du kan, ta med deg fisken hjem, samles for å drikke lokal, god vin i fiskerhagen, lær hvordan krepsen tilberedes på grillen' og hvordan den deretter smakes på beste måte. Virkelig kult.

Siden dette var den siste opplevelsen for meg her i New Zealand, vil jeg si takk. Tiden min her i dette fantastiske landet har vært utrolig og nesten ubeskrivelig. Litt som et eventyr, en fantasi, en drøm og jeg vil helst ikke bli vekket! Men det er på tide å reise hjem, hjem til virkeligheten, så jeg må leve på bildene mine på netthinnen og alle minnene i fremtiden. men jeg sier med en tydelig tone i stemmen; - Farvel New Zealand!!

Reisebrev fra 2014 (Oversatt)

Lyst til å oppleve noe lignende?! Dette er et reisebrev fra Work & Travel Australia & Work & Travel New Zealand.

Ring eller send SMS

Hjem » Reisebrev » Jeanettes blogg fra New Zealand og Australia

Knut Einar J bestilte Work & Travel Japan. Noe for deg?!