Emma jobbet med store hvithaier i Sør-Afrika

Følgende reisebrev er skrevet av en GoXplore deltaker fra et annet land og er automatisk oversatt til norsk. Teksten kan derfor være litt utydelig til tider.

Velkommen hjem, hvordan var din frivillighetstur i Sør-Afrika?
Det var helt fantastisk. Sør-Afrika er virkelig et annet land sammenlignet med Sverige. Prosjektet jeg jobbet med var kjempegøy og jeg lærte mye av å være der. Det er en tur jeg sent vil glemme.

Hvordan bestemte du deg for å reise på frivillig tur med dyr?
Jeg har alltid vært en dyrevenn og har alltid ønsket å jobbe med dyr siden jeg var barn. De siste årene har jeg jobbet med barn og erfart hvordan det er, og derfor føler jeg at det å jobbe med dyr som du ikke finner her i nærheten av Sverige var et opplagt valg.

Hvordan fungerte henting og avlevering fra prosjektet?
Det fungerte så godt det kunne. Jeg hadde litt problemer med at bagasjen min ble sittende fast i Johannesburg da den egentlig skulle helt til Cape Town, men takket være alle som hjalp meg på stedet fra både vandrerhjemmet og flyplassen ble det raskt løst.

Du valgte å reise i desember, hvordan var været og prosjektet da?
Det var varmt i luften og sola stekte på kroppen. Vannet var også varmere enn vanlig. Men jeg fikk det forklart meg på stedet at det er vanskeligere å se i vannet om sommeren (den tiden jeg var der) og mye bedre sikt om vinteren. Jeg var også litt uheldig med været fordi det var storm en dag og det var alt for store bølger til å kunne ta kunder ut på havet.

Hvordan opplevde du introduksjonen til prosjektet?
Definitivt bra. Ingenting var uklart!

Du valgte å være frivillig i to uker, var dette en rimelig tid etter din mening?
Jeg foretrekker å gå over en lengre periode, for man vet aldri helt hvordan været blir. I tillegg kommer man tett på alle besetningsmedlemmene, spesielt på slutten, noe som gjør det svært vanskelig å forlate dem allerede etter to uker. Selv om jeg bare var borte i to uker, fikk jeg oppleve utrolig mye og lære mye mer enn jeg noen gang kunne ha
jeg hadde forventet.

Hva var hovedoppgaven din som frivillig?
Hjelpe til med alt som måtte fikses og bare være i nærheten. Det var påkrevd å holde styr på alt som skjedde rundt båten slik at man kunne hjelpe alt og alle med det som skulle til og å virkelig ikke gjemme seg i et lite hjørne men være fremme og være sosial med kundene når det ikke var noe. andre ting å gjøre, men ens hovedoppgave var bare å ha det gøy og nyte tiden der. De sa helt fra starten at hvis det er en oppgave som er tildelt noen som du ikke er veldig komfortabel med, er alt du trenger å gjøre å si ifra og det vil forsvinne.

Dykket du med haiene? Hvordan var det?
Jeg dykket så mange ganger at jeg ikke klarer å holde tellingen. Det var en annen følelse når du først hoppet inn i buret. Jeg var like spent hver gang jeg gjorde meg klar til å hoppe inn i buret fordi du egentlig aldri visste hva du skulle se. Jeg ble aldri lei av å gå inn, men spurte alltid om det var en sjanse til å dykke på hver tur, så de visste at jeg ville ha om det var plass igjen, noe det vanligvis var!

Hvordan så en "typisk" dag ut på prosjektet?
Fordi jeg klarte å havne i ukene da det var minst frivillige på prosjektet, var vi bare 2-3 stk, noe som gjorde dagene våre veldig lange og fulle.

En vanlig dag på jobb startet med å stå opp kl 06.00 og deretter være klar til å gå ned på jobb kl 06.45 slik at vi kunne hjelpe til med å klargjøre båten og pakke for den første turen kl 07.00 og den første turen gikk alltid fra havn kl 08.00. Vel fremme på båten hjalp vi frivillige til med alt som alle kundene trengte hjelp til. Vi måtte også hjelpe til med å sette inn
båret i sjøen og fortelle turistene/kundene hva mannskapet holder på med for tiden og om de hadde spørsmål om haiene fikk vi også svare så godt vi kunne.

Vi rakk tre turer om dagen som var tre timer lange per tur, så det var bare å losse og laste ny pakking så raskt som mulig før hver tur. Etter siste tur skulle båten trekkes opp til land og vaskes av, så da var det bare å hente svamper og vaskemiddel slik at vi kunne begynne å vaske av hele båten. Hver vask endte imidlertid med vannkrig mellom
alle. Dette var nok det morsomste på hele dagen. Etter dette var det bare å gå tilbake til huset. Men etter å ha jobbet fra rundt 07.00-19.00 var man helt utslitt, både fysisk og mentalt, så kvelden ble alltid avsluttet med at vi bare tok det rolig og nøt tiden i Sør-Afrika. Det hendte også at vi gikk og spiste på en restaurant og at vi gikk på en bar
senere på kvelden. Klokken 20.00 fikk vi alltid en informasjonsmelding på dugnadshusets telefon, hvor det sto hvor mange turer det skulle bli neste dag og også hvor mange turister som skulle være på båten og hvilke frivillige som skulle få jobbe på båten.

Fikk du være sammen med hvithaiene slik du forventet?
Ja. Jeg trodde imidlertid ikke at jeg noen gang ville få muligheten til å være så nær en hvithai som jeg egentlig var, og at jeg ville se så mange hvithaier per tur.


Hvordan var alt på prosjektet som helhet sammenlignet med det du hadde forventet?
Flink. Det er viktig å ikke tenke for mye på hvordan folk på prosjektet er imot deg, for uansett hvor mye jeg hadde forventet, ble det slett ikke som jeg hadde trodd, det ble enda bedre!

Hvordan opplevde du sikkerheten i prosjektet?
Det var veldig bra. Alle på prosjektet var veldig nøye på at vi hadde det bra og følte oss trygge. Selv meldte jeg meg frivillig en kveld og så kom noen jeg jobbet med ned på båten og kom for å si hei og grillet med meg slik at jeg slapp å sitte alene hele kvelden.

Hva var det store høydepunktet på din frivillighetstur?
Å oppleve alt og få sjansen til å møte så fantastiske mennesker som jeg gjorde. Det var ikke annet å gjøre enn å nyte fordi hvert sekund jeg brukte der var magisk.

Hvor mange frivillige var du på prosjektet?
I løpet av min første uke var vi 6 stykker, men de dro alle etter hverandre i løpet av den første uken, så var jeg alene en kveld før en fyr kom. Etter at vi bare hadde vært to frivillige i noen dager, kom det en frivillig til, så da jeg sluttet i prosjektet var vi bare tre frivillige.

Fant du noen morsomme aktiviteter?
Vi gjorde mye. Vi dro imidlertid aldri til Cape Town og gjorde noe, men vi dro på alle slags utflukter og gjorde alt mulig.

Opplevde du Sør-Afrika som et trygt land å bo i?
Ja jeg gjorde. Jeg ble imidlertid veldig advart om at det ikke var trygt da jeg kom dit, så allerede da fant jeg ut hva jeg burde og ikke burde gjøre for å være trygg. Men jeg følte ikke et sekund at jeg var i fare på landet.

Kan du anbefale noen å dra og oppleve det samme som du gjorde i Sør-Afrika?
Absolutt jeg ville! Jeg er veldig fornøyd med turen min og jeg fikk oppleve mye mer enn jeg noen gang kunne forvente. Hvis du er en dyreelsker, er dette prosjektet egentlig helt riktig!

Reisebrev fra 2013 (Oversatt)

Lyst til å oppleve noe lignende?! Dette er et reisebrev fra Shark & Marine Conservation.

Ring eller send SMS

Hjem » Reisebrev » Emma jobbet med store hvithaier i Sør-Afrika

Knut Einar J bestilte Work & Travel Japan. Noe for deg?!