Emelie hjalp til på et barnehjem i Thailand

Følgende reisebrev er skrevet av en GoXplore deltaker fra et annet land og er automatisk oversatt til norsk. Teksten kan derfor være litt utydelig til tider.

Hei Emelie, velkommen hjem fra Thailand! Hvordan har du hatt det?

Jeg har hatt det bra. Turen har definitivt blitt et minne for livet.

Du og en venn av deg valgte å reise som frivillige til Thailand for å hjelpe til på barnehjem og også undervise på skoler i Singburi, hvordan var det?

Å bo på barnehjemmet gjorde at jeg virkelig innså hvor bra vi faktisk har det her i den vestlige verden. Barna, som var i blandede aldre, utstrålte en glede som jeg aldri har møtt før og det var veldig enkelt å kommunisere og tilbringe tid med barna. Undervisningen krevde ikke mye tidligere erfaring i det hele tatt, men elevene og lærerne var glade for at vi var der og underviste i engelsk. Vi var med andre ord så velkommen overalt og menneskene vi møtte har vært helt fantastiske.

Hvordan så en arbeidsdag ut for deg som frivillig?

Dagen begynte med en halvtimes busstur fra frivilligsentralen til barnehjemmet. Vel fremme på barnehjemmet var det mye arbeid å ta tak i, alt fra gulvlegging, muring, undervisning og maling av diverse møbler og vegger. En arbeidsdag varte generelt rundt 5 timer pluss en times lunsj, hvor maten var supergod. Arbeidet kan selvsagt variere fra dag til dag, og hvis du bare åpner øynene og tar ditt eget initiativ, er det så mye mer du kan gjøre. Rundt klokken 15.00 dro vi tilbake til sentrum igjen.

Barna som bor i hjemmene har ikke hatt det lett i oppveksten, fikk du sjansen til å spre glede og komme tett på barna?

De fleste barna hadde faktisk familie og foreldre, men problemet var at familien ikke hadde råd til å beholde barna i skoleårene. Barna utstrålte enorm glede og vilje til å lære nye ting. Til gjengjeld spilte vi mange spill og sang sanger for å variere timene og samtidig ha det gøy. De større barna hadde vanskeligheter med å lære og kunne svært lite engelsk, noe som gjorde at kommunikasjonen brøt litt sammen, men også her gikk sanger og spill hjem.

Følte du at dere som frivillige var nyttige og faktisk hjalp til med prosjektet?

Jeg synes absolutt vi gjorde noe bra. Da jeg var på barnehjemmet, klarte de å gjøre så mange endringer, vi klarte å gjøre mange ting. Veggen ble endelig malt, guttene fikk et helt nytt gulv, en scene bygget for forestillinger og malte figurer fylte veggene på barnehjemmet. Barna, lærerne og vår «prosjektleder» var fornøyd med innsatsen vår.

Har du møtt mange andre frivillige?

Til tross for at majoriteten av de frivillige var svensker, har jeg blitt kjent med så mange fantastiske mennesker at jeg har tenkt å fortsette å møte hjemme i Sverige. Jeg kan ærlig si at alle på senteret kom godt overens og de fleste kom overens med alle og nye vennskap ble knyttet.

Var dere flere frivillige som jobbet på samme barnehjem, i så fall hvordan var det?

Siden man uke for uke kunne velge hvilket prosjekt man ville være med på, varierte antall frivillige hele tiden. På det meste var vi rundt 15 av oss på barnehjemmet samtidig og minst 5 av oss. Mengden hadde egentlig ingen betydning, men det som betydde noe var hvor effektivt og godt arbeidet ble utført. Oftest delte vi oss inn i mindre grupper på 3-5 personer, da vi ønsket å gjøre samme jobb den dagen.

Hva skjedde etter en arbeidsdag, hadde du noen morsomme kvelder på frivilligsentralen?

På ettermiddagene tok vi det med ro, hvilte eller solte oss. Klokken 17.00 var det kveldsmat og da var det fritt fram å gjøre det man hadde lyst til. Nettkafeen i nærheten og baren over gaten ble stadig besøkt av oss frivillige. Det var også TV med DVD, slik at du kunne ha filmkvelder på senteret.

Hva er den beste delen av eventyret ditt i Thailand?

Det beste har vært opplevelsen og følelsen av at du har gjort noe bra for noen andre. At arbeidet dere har gjort virkelig har hatt effekt og gleden fra barna har gjort eventyret verdt hver krone.

Det er en stund siden du dro. Hvorfor valgte du å gå med GoXplore?

Jeg har vært på flere informasjonsmøter, blant annet på Campus i Helsingborg, med GoXplore og der har jeg blitt inspirert til å dra. Siden det var første gang jeg dro, synes jeg det var greit og greit å ha en kontaktorganisasjon som hjalp til med alt.

Hvordan har du opplevd tjenesten fra starten til nå?

Tjenesten har vært god med tanke på at GoXplore ordnet med visum og generell informasjon før reisen. Nå i ettertid synes jeg du følger godt opp de frivillige, blant annet ved å bare spørre hvordan vi hadde det, og med dette intervjuet. Bortsett fra at noe informasjon på nettsiden ikke stemmer med hvordan senteret og prosjektene var godt nede i Thailand, noe det gjør nå, har tjenesten vært utmerket.

Hva har turen gitt deg, noe du vil ta med deg?

Jeg skal bære med meg erfaringen med å undervise elever som ikke har hatt den samme oppveksten eller mulighetene som vi har hatt her hjemme. Opplevelsen av å være hjelpsom og kunne hjelpe, med lite eller ingen læremidler, har vært en opplevelse jeg vil bære med meg gjennom hele livet.

Vil du anbefale eventyret ditt til andre? og i så fall hvorfor?

Jeg vil absolutt anbefale å gjøre dette eller et lignende eventyr til andre unge mennesker. Det du får ut av turen kan ikke beskrives med ord, men kan egentlig bare oppleves i virkeligheten. Det du leser på skolen eller ser på TV er ingenting sammenlignet med å ha opplevd en reise som dette, denne muligheten til å faktisk føle at du kan forandre en liten del av verden. På min første tur ut i verden har GoXplore gitt meg trygghet og et sted å starte.

Reisebrev fra 2011 (Oversatt)

Lyst til å oppleve noe lignende?! Dette er et reisebrev fra Frivillig Thailand.

Ring eller send SMS

Hjem » Reisebrev » Emelie hjalp til på et barnehjem i Thailand

Thea K bestilte Frivillig Sør-Afrika. Noe for deg?!