Login Inspirasjonskveld - Work & Travel og frivillig arbeid i utlandet

Frivillig arbeid med sjimpanse på Chimfunshi i Zambia

Reis og jobb som frivillig med sjimpanser i Zambia. Dette utrolige prosjektet lar deg være en del av daglige livet på Chimfunshi, og du vil spille en viktig rolle i rehabilitering av de truede sjimpanser, og du får oppleve sjimpansene på nært hold.

Les mer

Kontakt Siril

Chimp Sanctuary

Noen raske fakta om Chimp Sanctuary
Fra kr. 14700
Passer for18 år til 60 år
KvalifikasjonerIngen
LengdeFra 2 uker til 8 uker
AnkomstplassNdola
Burde bestillesHelst 6 mnd i forveien
Frivillig arbeidFrivillig arbeid med dyrNærkontakt med dyrJobb med dyr

Er du på jakt etter en unik opplevelse, men samtidig har et ønske om å gi en hjelpende hånd? Har din drøm kanskje vært å jobbe med sjimpanser? Da har vi det perfekte frivillighetsprosjektet for deg!

I Nord-Zambia, ca 60 km fra Chingola, finner du verdens største reservat for sjimpanser ved navn Chimfunshi. Det er nemlig et barnehjem som huser over 100 sjimpanser, samt andre dyrearter som blant annet fugler, bavianer, skilpadder, hunder. Chimfunshi ble startet av et britisk ektepar i 1983, og har siden den gang vokst seg til å bli det største barnehjemmet for sjimpanser i verden. Ekteparet Siddle startet dette med mål om å kunne gi et fristed til skadde, foreldreløse og truede sjimpanser, og dermed gi de en trygg oppvekst.

Mange av sjimpansene som har sitt hjem på Chimfunshi har blittt reddet fra krypskyttere, nedslitte dyreparker, sirkus og fra folk som har forsøkt å smugle de inn for å selge de som kjæledyr. De har flere store inngjerdinger på 500 Acre hvor de blir plassert, og har så liten menneskelig kontakt som mulig da målet er at de skal kunne leve som de hadde gjort i det fri. Dette utrolige prosjektet lar deg som frivillig være en del av det daglige livet på Chimfunshi, og du vil spille en viktig rolle i rehabiliteringen av de truede sjimpansene, og ikke minst får du oppleve sjimpansene på nært hold.

Ved ankomst vil du bli introdusert for gården, og dyrene som bor her, samt få en omfattende orientering om din rolle som frivillig. Du vil også denne dagen bli kjent med de ansatte på gården, prosjektlederen og lære om prosjektets mål og målsetninger.

PS: Vi kan ikke garantere til en hver tid hvilke dyr som er på programmet da dette kan endre seg hele tiden.

Hvis du har en lidenskap for sjimpanser, Afrika, eventyr og å gi noe tilbake, så vil du elske Chimfunshi!

En dag på Chimfunshi:

Transport og overnatting før prosjekt:

Deltakere på dette prosjektet flyr til Simon Mwansa Kapepwe International Airport, Ndola i Zambia. Her blir du hentet av en representant fra Katuba Guest House hvor du vil tilbringe første natta. Dagen etter vil du bli hentet av en av prosjektkoordinatorene og kjørt videre til prosjektet.

Jeg melder meg på! Jeg har noen spørsmål
Jeg kunne sittet i flere dager bare å se på sjimpansene, de er så utrolige fasinerene og hver eneste en har en unik personlighet. Har blitt kjent med et par av de, så noen av dem kan man klappe og kose med gjennom stengene når de blir matet.

Simen // Chimp Sanctuary

Arbeidsoppgaver

Dette utrolige prosjektet lar deg som frivillig være en del av det daglige livet på Chimfunshi, og du vil spille en viktig rolle i rehabiliteringen av de truede sjimpansene, og ikke minst får du oppleve sjimpansene på nært hold.

Ved ankomst vil du bli introdusert for gården, og dyrene som bor her, samt få en omfattende orientering om din rolle som frivillig. Du vil også denne dagen bli kjent med de ansatte på gården, prosjektlederen og lære om prosjektets mål og målsetninger.

Hvis du har en lidenskap for sjimpanser, Afrika, eventyr og å gi noe tilbake, så vil du elske Chimfunshi!

Arbeidsoppgavene kan være som følger:

De daglige aktivitetene og oppgavene varierer fra dag til dag, og du får garantert opplevelser for livet!

Tidsplanen kan variere fra dag til dag og dette er bare et eksempel på hvordan en dag kan være. Frivillige jobber 6 dager i uken og har fri på søndager. På fredag, vil du ha en halv dags arbeid, da dette er dagen frivillige kan dra til nærmeste by (Chingola). Her vil man få muligheten til å dra innom det lokale markedet, handle litt og besøke lokalsamfunnet. Onsdager er det som regel Orphanage Day. Frivillige vil denne dagen jobbe side om side med Sheila Siddle som startet dette prosjektet, og få høre hennes historier. En av aktivitetene denne dagen kan være en "bush walk" hvor dere tar med de yngre sjimpansene på tur for å introdusere de til sitt naturlige habitat.

07.00 Dagen din på prosjektet starter, og man starter med sine aktiviteter og oppgaver for dagen. Det kan være oppgaver som: overvåking og registrering av atferden til sjimpansene, rengjøring av de mindre inngjerdingene eller klargjøre maten til dyrene på gården samt hjelpe til med matingen. Eller kanskje får du i oppgave å ta ut en gruppe unge foreldreløse sjimpanser på en morsom "bush walk " på orphanage day (omtrent en gang i uken)! Dette vil gi deg en sjanse til å virkelig komme tett på dyrene, og se dem i deres naturlige miljø.
12.00 - 13.30 Lunsjtid
14.00 - 16.00 Fortsetter med ettermiddagsaktivitene som er satt for dagen. Noen av aktivitetene kan være at man skal hjelpe til i Education Centre hvor man lærer lokalsamfunnet om dyrene og viktigheten av å bevare dyrelivet og naturen. Oppgavene kan variere fra dag til dag.
16.30 Prosjektlederen tar en gjennomgang av morgendagens aktiviteter og oppgaver, samt en oppsummering av dagens aktiviteter. Etter gjennomgangen drar man til campen, hvor man kan ta en dusj, slappe av, sitte rundt bålet, snakke med de andre om dagen samt spise middag sammen.
Send denne siden til meg som PDF

Boforhold

Deltakerene på vårt sjimpanseprosjekt bor sammen i et frivillighetshus som er på området til prosjektet. Det bor vanligvis 2 eller 6 på hvert rom av samme kjønn. Man får sengetøy på prosjektet, så dette trenger man ikke å ta med. Huset man bor i er av enkel men bra standard, og man har tilgang til eget kjøkken, dusj og utedo. Dette deles av de frivillige. Boligen er utstyrt med en strømkilde (UK plugger) og lading av elektrisk utstyr er mulig i løpet av dagen. Frivillige kan også se DVD-er på en laptop gitt for deres bruk. Utenfor huset til de frivillige er det et uteområde hvor man kan sitte rundt et bål om kvelden, og nyte kvelden. Det er et vaskeri tilgjengelig på området som man kan bruke mot en liten avgift. Man har også mulighet til å vaske selv for hånd. Måltider som er inkludert er frokost, lunsj og middag og disse blir laget av de frivillige selv med hjelp av program koordinator.

Mobiltelefoner er rimelig i Zambia og SIM-kort kan kjøpes i Chingola. Det er mobiltelefon i resepsjon på Chimfunshi.

Internett er tilgjengelig for en liten avgift (hvis tilkoblet). Nettilgangen er ikke alltid like stabil, så vi kan ikke garantere at man alltid har nettilgang på prosjektet.

Det er ikke mulighet for å kjøpe så mye annet på prosjektet enn flaskevann, men man drar inn til Chingola ca 1 gang i uken hvor man kan handle inn litt snacks og diverse.

Hi, Now it's some weeks ago that I returned from my 4 weeks stay at Chimfunshi . And – what shall I tell you – I had the best time of my life! It was a dream since my childhood – and it became true! I want to thank you for the opportunity to stay there and also for the perfect organization! I felt at home and I became a real good friend (and supporter/donor) of the chimps. Maybe I will return to Chimfunshi sometime. Regards from Austria.

Barbara Messner, Austria // Chimp Sanctuary

Hvorfor Chimp Sanctuary med GoXplore?

Visum

Dersom du skal jobbe som frivillig på Chimp Sanctuary så må du ankomme på turistvisum. Dette får man i passet ved ankomst til landet, så du trenger ikke kjøpe visum før avreisen.

Det er veldig viktig at passet ditt er gyldig i minst 6 mnd. etter ankomst i Zambia. Dersom du ønsker å være på prosjektet lengre enn disse 30 dagene, kan visumet utvides inntil tre måneder. Vår samarbeidspartner kan hjelpe til med dette. Utvidelse av visumet koster US$ 30 per 30 dager.

Vi gjør deg oppmerksom på at det kan være lurt å søke om double/multiple entry visa dersom du planlegger å delta på turer mens du er i Zambia. Man får ikke stempel ved utreise, så dersom du ikke har søkt om multiple entry visa må du kjøpe nytt visum hver gang du kommer tilbake til Zambia. Single entry visa US$ 50, Double entry US$ 80. Husk at du må betale visumet i kontanter, så husk å ta med US dollar.

Avreiseskatt (gjelder alle prosjektene i Zambia)

Avreiseskatten er USD 25 for internasjonale avreiser.

Nye regler for innreise til - og transit i Sør-Afrika

  1. The South African Immigration Act, 2010

Alle reisende til, eller via, Sør-Afrika må følge myndighetens regler i forhold til innreisebestemmeleser, visum og pass. Alle reisende til eller via Sør-Afrika må følge gitte regler:

Om du er under 18 år og skal reise gjennom Sør-Afrika - ta kontakt med oss.
Jeg melder meg på! Jeg har noen spørsmål

Reise

Sjimpanseprosjektet har to startdatoer hver måned. Du må ankomme Simon Mwansa Kapepwe International Airport, Ndola, Zambia på søndagen før prosjektet starter. Den første natten overnatter du på Katuba Guest House og vil bli hentet av programkoordinator 13.30 på mandagen. Ta kontakt med oss før du booker flybillett slik at vi kan bekrefte at tid og dato stemmer.

Vi sender deg et uforpliktende flytilbud på reisen din til Zambia etter at du har betalt depositumet og fått en bekreftet plass på prosjektet. Generelt sett koster en tur-retur reise fra Oslo til Ndola mellom 7000 NOK og 10 000 NOK avhengig av sesong. Du kan selvfølgelig bestille flybilletten selv, men da er det veldig viktig at du ikke bestiller den før du har fått bekreftet plass på prosjektet. Bestiller du din flyreise hos oss har vi tilgang til alle dine detaljer og kan dermed lett gi deg og våre partnere, informasjon dersom noe skulle endre seg før du starter på programmet. Reiser du til prosjektet som en del av en større reise så kan vi sende deg et tilbud for hele reisen.

Ankomstdatoer 2019:

Januar: 28
Februar: 11, 25
Mars: 11, 25
April: 08, 22
Mai: 06, 20
Juni: 03, 17
Juli: 01, 15, 29
August: 12, 26
September: 09, 23
Oktober: 07, 21
November: 04, 18
Desember: 02

Priser

Pris
2 uker 14700
4 uker 21500
6 uker 28300
8 uker 34900

Merk at prisen kan endre seg og at den fastsettes ifht avreisedatoen og ikke bestillingsdatoen. Vi anbefaler at du venter med å bestille flybillett til etter du har fått bekreftet plass på prosjektet. Flybillett er ikke inkludert i programprisen, men bruker å koste fra 7000 NOK tur-retur. Vi sender deg et flytilbud etter at du er påmeldt.

Transport:

Deltakerne kjøper selv flybillett og påser at de flyr til nærmeste oppgitte flyplass ved prosjektet. Du vil bli hentet og fraktet tilbake til flyplassen. Dersom du ønsker å tilbringe noen dager i Zambia, før eller etter prosjektet starter, så skjer dette for egen regning.

Vi sender deg et uforpliktende flytilbud på reisen din til Zambia etter at du har betalt depositumet og fått en bekreftet plass på prosjektet. Reiser du til prosjektet som en del av en større reise så kan vi sende deg et tilbud for hele reisen. Noen flyselskap kan nekte boarding dersom du ikke har skaffet deg visum på forhånd. Vi anbefaler derfor at du sjekker dette når du bestiller billett. Ta kontakt med oss dersom du må anskaffe visum før ankomst til Zambia.

Jeg melder meg på! Jeg har noen spørsmål

Blogg fra Chimp Sanctuary

Les flere reiseblogg og reisebrev fra våre deltakere
Det er fremdeles bushwalk 1 gang i uken der, og det var også helt fantastisk å være med på. Var svært spesielt når sjimpansen Cindy leide meg bort til vanndammen og ville at jeg skulle ha vann i hånden slik at hun kunne slurke i seg vannet fra hånden min eller når man skulle inn i "bushen" og Dominic , løftet sine armer mot meg, for ville bli bært innover.

Kristin // Chimp Sanctuary

Aktiviteter i Zambia

FAQ

Hvorfor betale for å jobbe frivillig?

I mange tilfeller er frivillige - både med tanke på arbeidskraften og pengene - eneste grunn til at programmene har mulighet til å fortsette driften. Programmene vi tilbyr blir ofte drevet av ildsjeler som virkelig brenner for det de driver med, vanligvis uten noe form for statlig støtte. Når du jobber som frivillig så får programmene gratis arbeidskraft, noe som er til stor hjelp. Men det er også en del ekstra kostnader som oppstår i forbindelse med ditt opphold, f.eks. transport, kost og losji, planlegging, informasjon osv. Derfor betaler du en programpris for å dekke disse kostnadene. Det du betaler inkluderer også donasjoner til prosjektet og våre kostnader i Norge. Mesteparten av det du betaler går til våre lokale partnere, noe som igjen er med på å skape flere arbeidsplasser i landene vi har programmer.

Hvor mye trenger jeg i lommepenger?

Siden all kost og losji er inkludert i programprisen trenger du ikke mye ekstra. Vi anbefaler ca. 800 kr pr uke i prosjekttiden. Ønsker du å delta på ekstra turer eller utflukter som ikke er en del av prosjektet må du betale for disse utenom.

Hvordan er kommunikasjonsmulighetene på prosjektet?

Prosjektet har internettilgang, men det kan være noe ustabilt.

Bør jeg ta med myggnett selv?

Ja, vi anbefaler at du tar med ditt eget myggnett. Prosjektet har myggnett, men disse er gjerne hullete og gjør ikke samme nytten lengre.

Får jeg tatt ut penger på prosjektet?

Det er ingen mulighet til å ta ut penger på prosjektet, men du kan få tatt ut i minibank i Chingola. Frivillige som deltar på sjimpanseprosjektet drar inn til Chingola ca 1 gang i uken.

Hvilken valuta brukes i Zambia?

Den lokale valutaen heter Kwatcha og kan ikke fås i Norge før avreise. Du må derfor veksle inn i USD i Norge før avreise. Dette kan du veksle til Kwatcha i Ndola. Husk at dette må gjøres før dere skal reise til prosjektet.

Hvordan er årstidene?

Zambia har tre hovedsesonger. Desember til april er varm og våt, mai til august er kjølig og tørr, mens september til november er varm og tørr. Gjennomsnittlig temperatur om sommeren er 25 til 35 °C , og 6 til 24 °C om vinteren.

Må jeg har reiseforsikring?

Ja. Reiseforsikring er obligatorisk. GoXplore har en skreddersydd reiseforsikring som dekker jobb på frivillighetsprosjekter.

Trenger jeg vaksiner?

Alle deltakere bør oppdatere stivkrampevaksinen og ta gulfebervaksinen. Zambia krever fra høsten 2011 at alle reisende har gyldig gulfebervaksine. Ta derfor med vaksineboken når du reiser. Zambia har forekomst av malaria, så vi anbefaler at du tar malariatabletter og vaksine mot dette. Øvrige anbefalte vaksiner er Poliovaksinen, Hepatitt A og B, Tyfoidvaksine og BCG mot tuberkulose. Rabies er også svært lurt med tanke på at du skal jobbe med dyr.

Er det farlig å reise til Zambia?

GoXplore forholder seg i alle land til Utenriksdepartementets offisielle reiseråd. Zambia har ikke vært på UDs liste på mange år nå og vi opplever situasjonen i landet som veldig stabil. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål angående dette.

Send denne siden til meg som PDF Jeg melder meg på! Jeg har noen spørsmål

Hjem » Land » Zambia » Chimp Sanctuary

Vårt neste infomøte er 27.06.2019 i Oslo. Bli med, eller se alle de neste infomøtene her!