Frivillighetsarbeid i Zimbabwe

Reisebrev fra Lion Breeding og Victoria Falls

Kom hjem fra Zimbabwe i dag, etter å ha tilbrakt de siste seks ukene på Lion Breeding og Victoria Falls i Zimbabwe. Takk, x-plore, for at dere ga meg muligheten til å reise til Afrika for å jobbe med løver! Jeg dro ned den 29.mai 2005, spent på hva som ville møte meg i Zimbabwe; ville jeg se en hær våpenbærende menn som ville kidnappe meg og kaste meg i et bur med løver??

Lion Breeding

Ehh..Nei?? Da jeg kom til Bulawayo Flyplass (eller burde jeg si fly…skur?) var de første jeg møtte et par styrtrike amerikanere, som hadde ankommet i sitt private jetfly (misunne) Den andre personen jeg møtte var Jo, en annen volunteer, som jeg skulle tilbringe natten sammen med i Bulawayo.

Etter en kort ventetid i Gweru ble vi hentet av Talana, som er personen som tar seg av oss frivillige arbeidere og presentert for staff og andre frivillige. Deretter ble vi servert lunsj, som vi spiser under åpen himmel nærmest, langs et langbord med stråtak over. Senere på ettermiddagen ble vi vist rundt og fikk hilse på løvene for første gang, noe som var rart liksom… Det er ikke hver dag man får sjansen til å hilse på løver face to face i Afrika!! Ta det med ro, de presenterte oss først for de aller yngste, Phoenix and Penduka, som var 3 måneder gamle. Deretter møtte vi Akilles og Athena, 6 måneder gamle, og Apollo, Ashanti og Aerial (kalt 3A's), også 6 måneder gamle. Disse løvene bodde faktisk på campsite, the 3 A's fungerte som vakthunder for manageren som faktisk bodde i et hus inne i løveinnhegningen!

I tillegg har de Kwali, Kenge og Kwezi, 6 måneder gamle (the 3 K's), og Luke, Mel og Mufasa, ca 1 ½ år gamle, og Amber og Arthur på samme alder, og Amy og Elsa, også 1 ½ år gamle. Alle disse løvene kan vi faktisk gå inn til, de er nemlig ikke fullvoksne før de er ca 4 år gamle, og er derfor fortsatt på leke-stadiet, ikke spise-deg-stadiet!

Må nevne at det var faktisk 16 frivillige arbeidere i alt som jobbet for Lion Breeding, jeg hadde ikke ventet dette i det hele tatt, jeg hadde forventet at vi faktisk skulle bo i bushen og at jeg ville være helt alene, omringet av buskmenn…. Men det var faktisk sivilisert og jeg har aldri spist så mye som jeg gjorde der! De fleste andre frivillige arbeiderne var fra England og Scotland, en var fra Canada og en fra Belgia.

Det var imidlertid litt skummelt at vi en kveld hadde møte ble fortalt av manageren at BBC hadde fortalt over nyhetene i England at det var matmangel i Zimbabwe og vi ble bedt om å underskrive på at vi faktisk var ok… Men bortsett fra dette og at politiet en dag kom på besøk til parken og vi ble bedt om å holde en lav profil fordi de ikke ville at for mange hvite arbeidere skulle synes, samt at vi ble bedt om å lyve da vi ankom Bulawayo flyplass og si at vi ikke skulle jobbe i Zimbabwe men kun være turister, hadde vi ikke noen skremmende opplevelser med myndighetene.

Dagen vår startet klokken halv sju eller seks. Vi stod altså opp ca halv seks, og arbeidet til halv ni, da vi spiste frokost. Så arbeidet vi igjen fra 10 til halv ett, lunsjpausen varte til halv tre, da vi arbeidet igjen, frem til halv seks. Guidemøtet og møtet for oss frivillige var fra halv sju til sju, middagen ble servert klokken sju og var tre-retters!! Kjempegod middag!! :) :) Og vi var så slitne etter maten at vi muligens gikk og satt oss ved bålet en liten stund før vi gikk og la oss rundt klokken 8.

Høydepunkter fra Lion Breeding:

Det som var mindre bra med å jobbe i Lion Breeding, var at det var bensinmangel i Zimbabwe og folk faktisk stod i kø i flere dager for å få bensin. Derfor fikk vi aldri dratt inn til byen (Gweru by, ca 15 min unna med bil) med mindre det var absolutt nødvendig. Vi ble veldig isolerte på campsite, noe som var koselig, men jeg ville se litt mer av Zimbabwe.. Det var derfor jeg valgte å dra til Victoria Falls og forlenge tiden min som frivillig arbeider der.

Victoria Falls

Etter å ha tilbragt 4 uker i Antelope Park, bestemte jeg meg for å forlenge arbeidstiden som frivillig med 2 uker i Victoria Falls. Jeg og to andre ble fraktet i bil, vi måtte faktisk sitte i et bur bakpå en bil!! (Bilen brukes vanligvis for å frakte løver…) 8 timer tok det å komme seg dit.. Da hjelper det godt med sjokolade, kjeks og en varm jakke, samt hvilepauser underveis… I Victoria Falls var situasjonen annerledes, de hadde færre løver, totalt 9 stk, de yngste (Becka, J-Leigh og T-jay), var 3 måneder gamle og måtte fores med tåteflaske! De eldste, Casper og Cleo, var ca 9 måneder gamle. The 4 M's (Muti, Mamba, Mambo og Mampara) var 6 måneder gamle og ganske "naughty"…. Du kunne risikere å plutselig få en løve på ryggen… (Mampara). Det skjedde faktisk med en av gjestene! Hun skrek til men var etterpå faktisk stolt over at flengen i buksene stammet fra en løve...

I tillegg var det færre frivillige der, kun 5 andre i tillegg til meg.. Og vi bodde ikke ved siden av løvene, vi bodde i Victoria Falls by, hvor vi kunne gå på bar og møte turister fra hele verden. Så vi stod opp kvart over 5 hver morgen, og ble fraktet i minibuss (ca 20 min å kjøre) til Masuwe Safari Lodge, som var et slags hotell. Løvene bodde i bur et lite stykke unna (ca 5 min å gå). I tillegg var det kun løver vi jobbet med i Victoria Falls, som var mindre bra da du ble ganske lei etter en stund…. Vi tilbrakte hele dagen i Masuwe, og ble kjørt hjem ca halv 6 om kvelden.

Vi fikk 1 dag fri i uken til å se selve Victoria Falls og gjøre aktiviteter, noe som ikke var nok til å få gjort alt! (Strikk-hopp, rafting, gorge-swing, helikopter-tur, sjøfly-tur, solnedgang-cruise..)

Høydepunkt fra Victoria Falls:

Så jeg har hatt det kjempefint i Afrika. Jeg skal absolutt tilbake hit en dag, for å se mer! Jeg holder på å utdanne meg til veterinær, og det gir meg en unik mulighet til å jobbe med ville dyr der nede. For folk som er redde for å dra til Zimbabwe, ikke vær det, dere blir tatt så godt vare på! Når det gjelder løvene; det tar litt tid å bli vant til dem, men når det er gjort er det ikke noe problem. Dere kommer til å ha et kjempefint opphold i Afrika!!

Hilsen Marianthe, nå avhengig av Afrika...

Marianthe, deltaker på Lion Breeding Prosjekt og Victoria Falls Prosjekt i Zimbabwe i 2005

Reisebrev fra 2005

Lyst til å oppleve noe lignende?! Dette er et reisebrev fra Lions, Rhinos & Elephants & Victoria Falls.

Ring eller send SMS

Hjem » Reisebrev » Frivillighetsarbeid i Zimbabwe

June I bestilte Work & Travel Australia. Noe for deg?!