Henrik sitt år i Japan!

Henrik dro på Work & Travel til Japan i 2018 og har nå kommet hjem etter ett år i Japan på arbeidsferie! Her kan du lese litt om hvordan han opplevde reisen.

Kan du først fortelle kort hvorfor du valgte å reise akkurat til Japan?

Jeg har hatt interessen for Japan og japansk kultur siden jeg oppdaget landet via en samfunnsfag bok i femte klasse. Der stod det om samuraier og deres fascinerende levemåte. Jeg hadde også en lengre periode i tenårene jeg var meget opptatt av anime og manga, men i motsetning til mange jeg møtte på reisen, så har dette avtatt med årene for min del. I de siste årene har det vært mer fokus på mat, kulturell historie, og språk.

Kan du fortelle litt om arbeidsplassen din og hvordan du opplevde det å jobbe på en fruktgård i Japan?

Arbeidsplassen, Oogushi Nouen, er lokalisert helt sørvest i Shikoku. De eier frukttrær over store områder i Kochi og Ehime prefektur, hvor de produserer, høster, pakker, og selger frukt (buntan, dekopon, konatsu, og nå i det siste, søtpotet, til innkjøpere i store byer i Japan. Det virket ikke som de solgte frukt i nærmiljøet, og her må jeg bare gjette på grunnen. (Det språklige nivået på disse type spørsmål ville vært langt over hvor jeg kom). Enten ville de maksimere den økonomiske profitten ved å selge til større innkjøpere i storbyer, hvor prisen antagelig vil være høyere. Eller så ville de la andre mindre aktører i nærmiljøet ha en relativ sjanse å selge frukt uten å konkurrere med Oogushi Nouen.

Det er en familiebedrift som har vært gående i 60 år, med cirka 30 ansatte. I 2019 var det andre året de tok inn «volunteer workers» (men vi fikk lønn), og jeg var den aller første utenlandske som fikk jobbe der. Arbeidsoppgavene mine var mange og varierte ettersom sesongen gikk. Jeg begynte med å sanke inn buntan, gårdens hovedfrukt som er i slekt med grapefrukt. Jeg ble opplært i riktig klippe-teknikk, hvor man skulle klippe for å få best mulig estetisk produkt, hvordan behandle utstyret vi benyttet oss av (kasser, kurver, etc.), og hvilket tempo man skulle holde for å kunne være nyttig for resten av lagene.

Det var lange dager hvor man står opp klokken seks på morgenen og kommer hjem fra jobb klokken seks (arbeidstiden er 08-17, men det er et stykke til jobben fra der man bor). Alt arbeid er dessuten fysisk krevende. Enten bruker man hele kroppen hele dagen, ellers kan det være visse bevegelser som er nødvendig, som ved sortering. Det var fokus på å ikke pådra seg skader og plager via arbeidet, så det ble oppfordret til å strekke ut, ta bad, osv. fra de faste ansatte.

De beste periodene var absolutt når vi arbeidet ute, enten det var sanking eller gjødsling!

Hva var det som overrasket deg mest med det å jobbe og reise i Japan?

Det som overrasket mest med å jobbe i Japan var hvor annerledes de ser på visse arbeidsmiljø elementer. Men på en annen side overrasket det meg hvor åpne de var for utenlandske mennesker. Jeg hadde hørt at man kunne møte forutinntatthet på landet, men alt jeg opplevde var kun positivitet og behjelpelighet! Alle var nysgjerrige og gjorde sitt beste for at vi hadde det bra.

Når det kommer til å reise i Japan var det som overrasket hvor tilgjengelig alt er. Har man Google Maps på telefonen vil man kunne finne fram til hvor ethvert sted. Det går alltid et tog eller bus, som alltid er i tide og skinnende rent. I tillegg vil man alltid få hjelp om man spør. Det hjelper om man kan litt japansk, da virkelig vil de hjelpe så godt de kan. Men dette poenget gjelder kun dagstransport og lengre distanser med nattbusser etc. En ting som overrasket negativt var det å finne ut at det ikke går nattbusser og tog på natten i storbyene. Man kan ikke gå på nattklubb i Tokyo og forvente å ta toget hjem klokken tre. Da må man vær så god å vente til første morgentoget klokken fem.

Hvordan la du opp oppholdet ditt da med tanke på reise- og jobbeperioder?

Ettersom jeg var på gården i nesten syv måneder så ble planen lagt ganske automatisk. Jobbeperioden var fra januar til juli, hvor jeg så litt av nærmiljøet på fridagene, men valgte å ikke ta lengere turer siden det kunne vente til jeg skulle ut å reise etter arbeidstiden var over. Når jeg reiste planla jeg på kort basis, ofte ikke mer enn en måned om gangen. Det å bestille hoteller og transport er meget fleksibelt i Japan, så om man vil ta det litt og litt er det absolutt en måte jeg vil anbefale. Det å jobbe så lenge jeg gjorde vet jeg at ikke passer for alle, det å binde seg til et sted såpass lenge, men for meg var det utrolig interessant siden jeg kom tett innpå de lokale.

Hvilke steder fikk du se og oppleve underveis på reisen som du anbefaler andre å besøke?

Uten å rangere noen steder vil jeg liste opp:

Det finnes mange flere, men jeg vil anbefale å dra til små byer langt utenfor alfarsvei. Der finner man som oftest de rareste og mest interessante ting, matretter, folk, og steder!


Vil du anbefale andre å reise på Work & Travel Japan gjennom GoXplore?

Jeg vil på det sterkeste anbefale Work & Travel Japan via GoXplore. Jeg begynte å bli lei hverdagen min i Norge før jeg dro. Etter et år med hardt arbeid, latter, kjærlighet, nye opplevelser, spennende steder og folk, en annerledes kulturell hverdag, og generell nysgjerrighet føler jeg meg klar for å kunne starte på et nytt kapittel i livet mitt. Enten om man vil ha en forandring som meg, en utfordring, et eventyr i et snodig land, eller bare har lyst til å reise, dra til Japan!

Henrik

Reisebrev fra 2018

Lyst til å oppleve noe lignende?! Dette er et reisebrev fra Work & Travel Japan.

Ring eller send SMS

Hjem » Reisebrev » Henrik sitt år i Japan!

Siste nyhet: Unike muligheter for deg som er glad i hest!