Jeanettes dugnadstur i Ghana

Følgende reisebrev er skrevet av en GoXplore deltaker fra et annet land og er automatisk oversatt til norsk. Teksten kan derfor være litt utydelig til tider.

Jeanette, GoXplore, Helsingborg

Velkommen hjem!

Med rumpa! Det betyr takk i Twi. :)

Hvordan har du hatt det?

Det har vært en helt fantastisk opplevelse, men jeg møtte også kultursjokk som for øyeblikket gjorde meg litt engstelig. I ettertid forstår jeg at de var i akkurat de øyeblikkene jeg lærte mest.

Hva skjedde den første tiden din i Ghana?

Etter å ha aldri vært i Afrika før, var de første dagene overveldende. Litt kultursjokk kan man si, men positivt. Uten en forberedende introduksjon til landet, dets rutiner og skikker, reiste jeg direkte til byen Kumasi for å bo hos en vertsfamilie og besøke noen av våre vanligste prosjekter; Barnehjem, skole og HIV/AIDS. Jeg besøkte noen forskjellige prosjekter i hver sjanger og jeg falt like mye for dem alle. Utrolig mange inntrykk overøste meg i løpet av denne første uken og jeg ble stort sett kastet inn i en helt annen verden enn det jeg er vant til. En verden med kun høyrehendte (jeg er venstrehendt), sakte tempo og enorm selvtillit og tro på fremtiden. Helt utrolig.

Du hjalp til på et barnehjem i Kumasi, hva fikk du gjort som frivillig?

Ja, det var det første prosjektet jeg kom til. Der fikk jeg se og hjelpe til med hva man kan gjøre som frivillig på et barnehjem. Her handler det virkelig om å være der for barna. For å vekke dem om morgenen, vask dem, kle dem for dagen, skolen eller barnehagen og gi dem mat og legge dem i seng. Innimellom er en stor del også å finne på morsomme aktiviteter sammen med barna, passe dem og hjelpe dem på ulike måter. De frivillige kan ofte velge å jobbe på dagtid og/eller kveld og natt.

På barnehjemmene er det ofte også skoleavdelinger eller førskoler for de minste, hvor barna går og tilbringer noen timer i løpet av dagen. Barn utenfra kommer også dit og går på skolen. Frivillige kan derfor ofte også bli bedt om å undervise i ulike fag. Da er denne læringen på et lavt nivå og du trenger derfor ingen tidligere erfaring med den.

På barnehjemmene er det ofte noen funksjonshemmede og funksjonshemmede barn, hvor etterspørselen etter frivillige som kan ta seg av disse barna er svært stor.

Hvilke ulike prosjekter er det å velge mellom?

Det er mange prosjekter å velge mellom. På nettsiden vår nevner vi mange, men det er fortsatt mange flere. Hvis du har noen spesielle ønsker som ikke er oppført der, er du hjertelig velkommen til å komme med en forespørsel. Jeg besøkte de tre vanligste prosjektene barnehjem, skole og HIV/AIDS og jeg snakket med mange frivillige på disse prosjektene som koste seg veldig. De fortalte at de allerede lenge før avreise visste hvilket prosjekt som føltes mest riktig for dem. Jeg kan ikke annet enn å si meg enig i det, det kan du føle.

Hva er meningen med de ulike prosjektene i Ghana?

I Ghana er det et stort behov for hjelpende hender. Å forbedre situasjonen til det ghanesiske folket på ulike måter; barna på barnehjemmene trenger vår kjærlighet, og våre varme hender. Byer, bygninger og toaletter må bygges eller oppgraderes og trenger musklene våre. Skoler trenger lærere og vår kunnskap for å undervise er sårt nødvendig. Sykehus trenger utdannede sykepleiere og så videre. Listen er lang. I Ghana er det en mengde forskjellige områder som kan dra nytte av vår hjelp og støtte.

Har du noen gang fri? Og i så fall, hva gjorde du da?

Ja, om kveldene var jeg fri og også i helgene, og det er hovedsakelig i fritiden du får sjansen til å virkelig lære om kulturen og leve som det ghanesiske folket gjør. Så kveldene tilbrakte jeg med vertsmoren min, Florence, en helt fantastisk ghanesisk «oksemor» som virkelig tok vare på meg. Hun lærte meg hvordan man lager ghanesisk mat og hvordan man spiser i Ghana, det vil si med høyre hånd. Vi spilte et ghanesisk spill, dro på markedet i Kumasi, besøkte familien hennes og mye mer. Det var en opplevelse å leve som de gjør, veldig lærerikt. I helgen mellom de to ukene mine i Ghana tok jeg veien til steder jeg hadde hørt om fra andre frivillige jeg hadde møtt tidligere på turen. Mange snakket om Cape Coast på kysten for litt fred og ro og avslapning. Et sted å møte og henge med andre frivillige eller å vandre og se afrikanske dyr i Kakum nasjonalpark. Et annet varmt reisemål er Volta-regionen i øst, hvor du kan vandre og nyte naturen eller svømme i fossene. Det er mye å se i Ghana og tiden strekker til, så mange velger å reise rundt i et par uker etter endt prosjekt.

Hvordan levde du?

Jeg bodde hos en vertsfamilie i Kumasi den første uken, og som jeg nevnte tidligere, var det en helt fantastisk opplevelse. Det er en måte å virkelig bli kjent med kulturen på og du lærer å sette pris på det du har her hjemme. Den andre uken, som for våre reisende er den første uken, var en introduksjonsuke i Accra da jeg bodde på Pink Hostel sammen med resten av de frivillige som kommer ned på søndag. Det er et bra hostel og en supermorsom og god uke med en god gjeng frivillige.

Jeg antar at du møtte mange mennesker også? Var det bare svensker som meldte seg frivillig?

Ghana er et land som ikke er fylt med turister. De hvite menneskene du ser er stort sett frivillige, mest fra Holland og Tyskland faktisk. Også noen briter, nordmenn, svensker og amerikanere. Jeg møtte mange mennesker.

Hva var høydepunktet på turen din?

Det er så fryktelig vanskelig å si. Men i løpet av de første dagene på det første barnehjemmet dukket det virkelig opp en følelse av uendelig takknemlighet i hjertet mitt. Jeg hadde aldri følt det så sterkt før, og jeg kommer aldri til å glemme det. At en bamse, som for de fleste her hjemme er en gitt leke, kan sette et så stort solsmil på en liten fyr, var rørende for meg. Disse små barna, som ikke nådde mer enn kneskålene mine, kastet seg rundt bena mine og var så glade for å se meg. Disse små savner en mor, savner en familie. Det er vanskelig for meg å forestille meg og jeg tar med meg følelsen jeg fikk da jeg så de søte ansiktene deres som fortsatt uttrykte så mye glede og takknemlighet. Du kan lære så mye av dette.
Jeg hadde en forutanelse før jeg dro om at jeg ville komme hjem og være mer bevisst på hva jeg har her hjemme, men jeg ante ikke at det skulle bli så sterkt. Den følelsen blir mitt høydepunkt.

Du har tidligere vært i Australia og opplevd eventyr, hvordan ville du sammenlignet din Ghana-reise sammenlignet med den?

Wow, forskjellene er så mange og så store. De er to veldig forskjellige typer reiser som jeg gjorde på to helt forskjellige tidspunkter i livet mitt. Australia - en reise jeg tok for å jobbe og reise, leve livet, møte mennesker fra hele verden og våge. Mer et eventyr å vokse opp. Ghana – En tur jeg tok da jeg var voksen og visste hvem jeg var. En reise med en annen interesse, interesse for kultur, engasjement, ansvar og lojalitet. For meg har disse turene betydd mye, men hvor betydningene har vært nesten motsatte. Jeg ville aldri valgt bort noen av dem.

Hva er det som er så bra med å jobbe frivillig med mennesker?

Når du jobber mot et mål er i seg selv en fantastisk følelse og det spiller ingen rolle om du gjør det i en gruppe eller alene. Målet i dette tilfellet, å prøve å få et folk til å ha det litt bedre på ulike måter og å kunne strekke ut hånden og hjelpe var for meg et engasjement som gjorde at jeg følte meg bra. Mens du gir mye på en tur som denne hvor du jobber frivillig med mennesker, henter du selv veldig nyttig lærdom underveis, som gjør at du utvikler deg og vokser som person. Det er en toveis gate.

Vil du anbefale turen til andre?

Utvilsomt.

Takk for tiden din.

Wassego.

Tenker du på å reise bort som frivillig i Ghana for å hjelpe befolkningen? Ikke nøl med å ta kontakt med Jeanette som mer enn gjerne deler sine erfaringer. Å komme seg bort for å jobbe frivillig med folk er en perfekt måte å få mest mulig ut av turen. Du vil også føle en personlig tilfredsstillelse av å ha hjulpet til, utvikle deg som person og få nye perspektiver på livet. Du vil jobbe i et fantastisk miljø og møte mange fantastiske mennesker!

Reisebrev fra 2011 (Oversatt)

Lyst til å oppleve noe lignende?! Dette er et reisebrev fra Frivillig Ghana.

Ring eller send SMS

Hjem » Reisebrev » Jeanettes dugnadstur i Ghana

Thea K bestilte Frivillig Sør-Afrika. Noe for deg?!