Frivillig arbeid i Ghana

"Akwaaba!" betyr velkommen, og er et ord du kommer til å høre mye i Ghana! Som frivillig her kan du velge å jobbe med en rekke spennende prosjekter samtidig som du lærer masse om kulturen i Ghana.

Les mer

Frivillig Ghana

Covid status

Åpent!

Enten fullvaksinert mot covid, eller delvis vaksinert med negativt PCR test tatt under 48 timer før avreise.

Har du lyst til å bruke noen uker eller måneder på å jobbe frivillig med å undervise og aktivisere barn i Ghana? Hjelpe barn og unge med funksjonshemninger til å kunne fungere i samfunnet? Eller jobbe med informasjonskampanjer, eller på klinikk/sykehus? Det er mange lærerike og utfordrende prosjekter å velge mellom, og det er en unik måte å lære mer om deg selv og ikke minst å hjelpe noen som har mye mindre.

Uansett bakgrunn kan du bidra på de ulike prosjektene. Alt av kunnskap og erfaringer fra profesjonsyrker blir satt stor pris på. Har du f.eks bakgrunn fra helsevesenet kan du bidra med hygienekunnskap og andre viktige felt. Det aller viktigste er ikke bakgrunnen din, men at du har lyst til å hjelpe andre.

Språk og kultur

I tillegg til å jobbe med spennende prosjekter, vil du også bli godt kjent med den ghanesiske kulturen. Du vil komme nært inn på lokalbefolkningen uansett om du bor hos vertsfamilie eller i et frivillighetshus, men du blir nok noe bedre kjent med kulturen om du bor hos en vertsfamilie.

Det offisielle språket i Ghana er engelsk, så på språkfronten har ikke vi nordmenn noe å frykte. I tillegg til engelsk har de også mange afrikanske språk som varierer fra område til område. Akwaaba er garantert et ord du kommer til å høre mye, og du kan like så godt lære deg det med en gang: Det betyr velkommen.

Når du ankommer Accra vil du bli hentet på flyplassen av GoXplore sin samarbeidspartner i Ghana, og kjørt til Pink Hostel der du skal bo under orienteringsdagene. Disse dagene er veldig viktig for å dempe kultursjokket noe. Kulturen i Ghana er nemlig så til de grader ulik den kulturen vi har i Norge og disse dagene forbereder deg på dette. Her vil du hver dag, sammen med andre frivillige, lære om skikker, tradisjoner og språk. Dette vil berike oppholdet ditt og du vil kommunisere bedre med ghanesere og få en bedre forståelse av menneskene og kulturen.

Hvem kan søke?

Dette programmet er for deg som er fra 18 år og i god form. Du bør være selvstendig, tilpasningsdyktig og ikke redd for å ta i et tak når det behøves. Fint om du snakker nogenlunde flytende engelsk siden det er dette språket du vil bruke til daglig. Spesielt i prosjekter som involverer legal aid og journalistikk er dette viktig.

Noen raske fakta om Frivillig Ghana
Passer for18 år til 60 år
KvalifikasjonerIngen
LengdeFra 2 uker
Ankomstplass Kotoka International Airport, Accra
Burde bestillesHelst 4 mnd i forveien
Frivillig arbeidUndervisningPraksisFrivillig arbeid med barnMedisin & HelseFamilievennligSport
Jeg melder meg på! Jeg har noen spørsmål
Det er ganske rart å være hjemme igjen etter en fantastisk opplevelse i Ghana. Jeg var veldig usikker på om jeg ville reise hjem som planlagt, men valgte det likevel. Jeg har lært så mye og alle målene jeg satte meg ble nådd ved hjelp av andre! Jeg fikk en superfin sjanse til å lære mer om sosial struktur og kultur også fordi faren i vertsfamilien gjerne tok meg med overalt. En stor tilfeldighet er at vi deler faglig bakgrunn, så det gjorde det så mye morsommere og mer givende for meg.

Stine Frivillig GhanaOversatt

Prosjekter

Arbeidstiden varierer fra prosjekt til prosjekt. Hvis du skal jobbe som assistent/lærer jobber du mellom 08.00 og 14.00, mens de andre jobbene som regel varer fra 08.00 til 17.00. I løpet av dagen har du en pause, men lengden på den varierer. Uansett prosjekt jobber du (som regel) fra mandag til fredag.

Under de ulike programmene er det stort sett flere forskjellige prosjekter du kan bli plassert på.

Community Based Childhood Centres

Slike sentre ble i sin tid etablert for å redusere den ekstreme fattigdommen som preger store deler av Ghana ved å gi lokale barn mulighet til å få en utdannelse og dermed høyre levestandard. På grunn den store andelen av lokale barn som av ulike årsaker ikke går på skole er det et stort behov for slike sentre som et tiltak for å blant annet holde barna borte fra gatene. Barna på sentrene er mellom 0 - 5 år gamle.

Vi har sentre i byer som Juaso, Ewoyaa, Saltpond, Magnori og Wulugu.

Vanlige arbeidsoppgaver på sentrene kan bestå av å holde barna i aktivitet, synge, leke og spille spill - samt drive med sport. Har du en hobby du virkelig brenner for, er dette noe du kan få mulighet til å vise frem og lære bort på dette programmet! Barna trives godt med å tegne, male og lese. Som frivillig vil du være en støtte- og omsorgsperson for barna og vil også måtte hjelpe til med å forberede mat, samt konstruksjons- og vedlikeholdsarbeid på sentrene.


Community Schools Teaching Program

Her kan du hjelpe til med undervisning, aktivisering av barn og i enkelte tilfeller hjelpe til å reparere skolebygninger og lokale bygg (enkle reparasjoner). Her får du virkelig satt deg inn i den Ghanesiske kulturen og språket, samt oppleve den Ghanesiske landsbygda!

Du trenger ikke ha erfaring som lærer for å jobbe på dette prosjektet!
Du kan jobbe i barnehage/førskole eller på barneskole, henholdsvis 2 - 6 år og 6 - 12 år. En utfordring mange Ghanesiske skoler opplever, er store klasser med mange elever, samt veldig få lærere. Det er få ressurser og materialer som bøker og skrivesaker, i tillegg til at mange lærere er demotivert og uprofesjonelle i sin opptreden overfor barna. Fysisk avstraffelse er veldig vanlig i Ghanesiske skoler og hjem, som kan være vanskelig å være vitne til, og du kan oppleve at det er utfordrende å tilpasse deg. Men dette er en stor del av kulturen, og som frivillig vil du kunne bidra til å påvirke lærere og foreldre positivt, samt oppmuntre til andre metoder.

Når du har fått plass på en skole, kan du velge mer spesifikt hva slags fag du aller helst vil jobbe med!
Det kan være Creative Arts, Mathematics, English, ICT, Physical/Environmental Science.

Children with Disability Program

På dette programmet kan du jobbe med barn som har det vanskelig. Mange barn i Ghana vil ikke ha muligheten til å være en fullendt del av samfunnet, ei heller få den hjelpen og støtten de trenger for å leve et meningsfylt liv. Av den grunn har ildsjeler rundt i Ghana jobbet med å etablere egne sentre for barn med nedsatt funksjonsevne.

Hensikten med disse sentrene er å hjelpe barna å akseptere og leve med sin funksjonshemning, samt få omsorg og den støtten de trenger til å fungere i samfunnet. I tillegg vil barna treffe andre barn med lignende hemninger som gjør livet og hverdagen mye lettere både for barn og foreldre.

Dette prosjektet har behov for frivillige med spesialkunnskap og relevant erfaring - så har du erfaring innen helsefagarbeid, pedagogikk eller generelt har erfaring med barn er dette et flott prosjekt for deg.


Sustainable Environmental Projects

Hensikten med disse programmene er å øke kunnskapsnivået og formidle viktigheten av å bevare ressursene for fremtidige generasjoner i Ghana. Vår lokale partner i Ghana har flere Environmental Clubs der frivillige jobber for å undervise barna i hvordan de best mulig kan beskytte miljøet, og hvorfor det er så viktig.

Plasseringen din vil gi deg muligheten å bidra til å bekjempe de ekstreme klimaforandringene verden står overfor i dag, med arbeidsoppgaver som å plante trær, vanne frø, sette opp drivhus, undervise unge i betydningen av klimakrisen og hvordan de kan bidra, samt jobbe med lokalmyndighetene om å forbedre lokalsamfunnets klimainnsats.

Et av prosjektene er et Trash Bag Project basert i Accra, der hensikten er å resirkulere plastavfall og lage øko-vennlige varer som laptop vesker, tote-bags, ryggsekker, pengepunger og handlenett! Plastikk er et stort problem i Ghana, og Afrika generelt, på grunn av for dårlige systemer for resirkulering og gjenbruk.

Medical & Health Projects

Våre medisin og helseprosjekter i Ghana passer for de som enten har utdannelse og erfaring innen helsearbeid, eller studenter som studerer medisin/helse og som ønsker praktisk erfaring fra felten. Våre deltakere har tidligere fått jobbe innen generell allmennpraksis, i fødeavdelingen samt avdeling for tropiske sykdommer. Hva slags arbeidsoppgaver du kan få, avhenger helt av hvor mye erfaring du har fra før.

Det vil være enkelte arbeidsoppgaver du som student/uten erfaring innen helse ikke kan gjøre, som å sette injeksjoner eller operere på pasienter. Er du kvalifisert lege eller sykepleier vil du kunne bidra i større grad.

Vanlige arbeidsoppgaver du kan forvente som frivillig er; måling av temperatur, assistere leger/sykepleiere i konsultasjon med pasienter, dele ut medisiner, hjelpe til på fødeavdelingen, barneavdelingen eller andre outreach-programs satt av sykehuset - som hjemmebesøk.

Her reiser du rundt til utsatte samfunn og skoler for å informere om og ha workshops innenfor alle aspekter som har med hygieneforbedringer, malaria forebygging, HIV/AIDS og andre helseproblemer å gjøre.

Media & Journalism

I Ghana finnes det hundrevis av radiostasjoner, TV stasjoner og andre medieplatformer. I 2018 utnevnte Reporters Without Boarders Ghana som nr 1 på World Press Freedom Index! Det betyr at media i stor grad er uavhengig av staten og har en høy grad av journalistisk ytringsfrihet.

Hensikten med dette programmet er å gi frivillige en innføring i Ghanesisk mediepraksis og lære om journalisme i Afrikanske land.

Arbeidsoppgaver kan være alt fra å følge en erfaren journalist eller broadcaster for å publisere aktuelle artikler og saker - alt fra research til publisering - til grafisk design, page layout, delta på media events og overholde frister for publisering!
Her vil du kunne bli plassert Juaso, Easten Region og Mognori, samt Northern Region.

Send denne siden til meg som PDF

Boforhold

Vertsfamilie

Vår samarbeidspartner i Ghana ordner overnatting for deltakerne hjemme hos lokale familier, dersom du ønsker det.
Dette skjer mot ekstra kostnad. Du bor enten sammen med eller i nærheten av en annen frivillig. Etter at du har meldt deg på vil du fylle ut et skjema hvor du kan be om dette. Vi har prosjekter og vertsfamilier spredt rundt i Ghana, så du vil bli plassert ut fra dine ønsker.

Frivillighetshus

På de fleste prosjekter har du også muligheten til å bo i frivillighetshus. Dette er hus som har en trygg og praktisk beliggenhet i forhold til prosjektene. Dette gir en større frihet og mer privatliv enn hos en vertsfamilie. Det vil være en person som lager mat, vasker huset og hjelper deg med andre oppgaver.

Merk: Frivillighetshusene er plassert der det ikke er vertsfamilier og vice versa.

Du vil få tilsendt detaljert informasjon om bosted. Du vil få to måltider i ukedagene, og tre i helgene. Deltakeren må selv betale for flaskevannet sitt. Vær oppmerksom på at noen av vertsfamiliene ikke har vann eller elektrisitet lagt inn i husene sine. Dette får du beskjed om før avreise.

Ghanesisk mat

En typisk middag i Ghana er fufu som er suppe som består av stivelse og tykk kraft og gjerne litt kjøtt. Noe annet som er populært er lapskauser bestående av enten jordnøtter, egg, fisk, bønneblader eller forowe, et fiskebrygg med tomater. Andre populære måltider er jollof ris som er en paellelignende kjøttrett, krabbe med kassavadeig, kjøtt og poteter, og en rett som består av egg, løk, tørkede reker og tomater og grovt mel. Det er mulig å få kjøpt både kylling, kjøtt og fisk på restauranter. Dersom du har noen matallergier så gi beskjed i god tid i forveien.

Jeg vil si tusen takk for all hjelp til en fantastisk tur til Ghana. For min del ble alt helt perfekt, både SYTO, vertsfamilie og arbeidsplass var helt suverent:)

Kristin Frivillig Ghana

Hvorfor Frivillig Ghana med GoXplore?

  • Du får delta på en introduksjonsuke i Accra
  • Du blir hentet på flyplassen i Accra, og transportert til hostellet
  • Du får personlig oppfølging under hele prosessen
  • Du får kost og losji hos lokal vertsfamilie under hele prosjektperioden
  • Du får møte lokalbefolkningen og oppleve kulturen
  • Du får lære om ghanesiske matretter samt oppleve dans og trommer
  • Du vil lære om den ghanesiske kulturen, få språkleksjoner, omvisning i byen, dra på marked
  • Du får oppleve det ekte Afrika
  • Du vil møte andre frivillige fra hele verden

Visum

Du må være over 18 år for å kunne få dette visumet og ha tatt gulfebervaksinen. Visumet du får vil vare i 30 dager. Skal du være lenger enn 30 dager må du utvide visumet ditt i Ghana etter ankomst. Dette vil vår lokale samarbeidspartner i Ghana hjelpe deg med. Vår samarbeidspartner betaler for den første måneden av utvidelsen.

Fra og med 1. mai 2019 kan deltakere søke visum gjennom den ghanesiske ambassaden i Oslo - enten ved å personlig reise inn til konsulatet med visumdokumentene eller ved å sende søknadspapirene og pass per post.

Visumet er ikke inkludert i programprisen, og koster kr 950,- for et Single Entry Visa for 30 dager, med en behandlingstid på 5 virkedager fra visumet blir mottatt av ambassaden. I tillegg til dette må du beregne en avgift for å sende visumet til ambassaden, samt for å få det levert tilbake til deg med rekommandert sending.

Du vil få en detaljert visumveiledning etter påmelding, og hjelp i forbindelse med visumsøknaden din av oss.

Skulle du få avslag på visumsøkanden så vil visumkostnaden ikke bli refundert (heller ikke om du bestiller selv gjennom ambassaden).

Noen flyselskap kan nekte deg boarding dersom du ikke har skaffet deg visum for hele perioden på forhånd. I og med at ambassaden kun utsteder 30 dagers visum, uansett hvor lenge du skal være i Ghana, så kan dette medføre problemer på flyplassen. Vi anbefaler derfor at du passer på å bestille en endringsbar billett, slik at du eventuelt kan endre dato før avreise. Vi gir deg mer detaljert informasjon om dette etter hvert.

Norsk utenriksstasjon

Royal Norwegian Embassy in Accra, 10 Klotey Crescent, North Labone. Phone: +233 302744300 /+47 23954000

Jeg melder meg på! Jeg har noen spørsmål

Reise

Programmet arrangeres hele året og du bestemmer selv når du ønsker å reise. Vi kan hjelpe deg med å bestille flybillett, men du er selv ansvarlig for at du ankommer på en riktig ankomstdato. Dette er fordi orienteringsmøtene alltid begynner mandager, og de må holde en viss struktur på gruppene som ankommer. Du er selvsagt velkommen til å ankomme tidligere enn de dagene vi har satt opp, men gi oss beskjed slik at du blir hentet på flyplassen. Vi kan organisere for ekstra netter på vårt hostel også, men dette betales da av den enkelte frivillige.

Aktiv flytid fra Norge til Ghana er 9 ½ time. Informasjon om regler for håndbagasje på fly finner du her.

Vi sender deg et uforpliktende flytilbud på reisen din til Ghana etter at du har betalt depositumet og fått en bekreftet plass på prosjektet. Generelt sett koster en tur retur reise fra Oslo til Ghana mellom 7500 NOK og 9000 NOK avhengig av sesong. Du kan selvfølgelig bestille flybilletten selv, men da er det veldig viktig at du ikke bestiller den før du har fått bekreftet plassen på prosjektet. Bestiller du din flyreise hos oss har vi tilgang til alle dine detaljer og kan dermed lett gi deg, og våre partnere, informasjon dersom noe skulle endre seg før du starter programmet. Reiser du til prosjektet som en del av en større reise så kan vi sende deg tilbud for hele reisen. Informasjon om regler for håndbagasje på fly finner du her

Flyplassen man skal fly til heter Kotoka International Airport, og ligger i Accra, Ghana. Husk at ankomstdato er på en søndag. Du vil bli hentet på flyplassen av en representant fra vår lokale partner, og fraktet til hostellet. Kost og losji utover prosjektperioden dekkes ikke. Dersom du ønsker å tilbringe noen dager i Ghana før prosjektet starter eller etter endt prosjektperiode, skjer dette for egen regning.

Når du er i Ghana har du mulighet til å reise rundt i helgene. Arbeidsgiverne er stort sett fleksible hvis du ønsker fri et par dager for å reise litt lengre. Det er også vanlig å reise med noen av de andre frivillige ved slutten av oppholdet. Det er billig å reise rundt i Ghana og det går både busser og tro tro's, som er billige minibusser.

Priser

Startdato i 2022 Pris
2 uker 11100
3 uker 12250
4 uker 13350
5 uker 14200
6 uker 15850
8 uker 18150
10 uker 20400
12 uker 22650
14 uker 27150
16 uker 29400
Visum 1750

Det er også mulig å delta andre lengder enn det som er nevnt ovenfor. Ta gjerne kontakt for pris. Prisene kan endre seg og fastsettes ifht avreisedatoen og ikke bestillingsdatoen.

Hva er inkludert i prisen?

Ikke inkludert

Jeg melder meg på! Jeg har noen spørsmål

Blogg fra Frivillig Ghana

Les flere reiseblogg og reisebrev fra våre deltakere
For noen måneder siden jobbet jeg ved et barnehjem i Ghana i 5 uker. Disse fem ukene var helt fantastiske og jeg vil på det sterkeste anbefale dette landet til andre. Befolkningen i landsbyen min, ja hele landet generelt, var utrolig imøtekommende og hyggelige mennesker. Fikk oppleve en annerledes hverdag og ikke minst knytte bånd med en herlig gjeng med barn i alderen 3-10 år. Kommer nok aldri til å glemme smilet på barna da vi gav dem en skoletavle til å skrive albafetet på. Martha

Martha Frivillig Ghana

Aktiviteter i Ghana

FAQ

Hvorfor betale for å jobbe frivillig?

I mange tilfeller er frivillige - både med tanke på arbeidskraften og pengene - eneste grunn til at programmene har mulighet til å fortsette driften. Programmene vi tilbyr blir ofte drevet av ildsjeler som virkelig brenner for det de driver med, vanligvis uten noe form for statlig støtte. Når du jobber som frivillig så får programmene gratis arbeidskraft, noe som er til stor hjelp. Men det er også en del ekstra kostnader som oppstår i forbindelse med ditt opphold, f.eks. transport, kost og losji, planlegging, informasjon osv. Derfor betaler du en programpris for å dekke disse kostnadene. Det du betaler inkluderer også donasjoner til prosjektet og våre kostnader i Norge. Mesteparten av det du betaler går til våre lokale partnere, noe som igjen er med på å skape flere arbeidsplasser i landene vi har programmer.

Hvordan kommuniserer jeg med de hjemme mens jeg er i Ghana?

Det er billig å ringe fra telefonautomater og du kan bruke dem ved å kjøpe et telefonkort i en butikk i nærheten av telefonautomaten. Du kan også kjøpe et til mobilen din. Simkortet koster 20$. Hvis du vil sende brev kan du kjøpe frimerker på et lokalt postkontor. Husk at postsystemet i Ghana er veldig tregt. Brev kommer fram, men det kan ta opp til to uker. Det kommer også flere og flere internettkafeer over hele Ghana, slik at det er mulighet for å finne steder hvor du kan sende e-post. De finnes som oftest i storbyene.

Hva slags vaksiner må jeg ta før jeg reiser?

Det er påkrevet med gulfebervaksine for nordmenn når de skal til Ghana, og du må ha malariatabletter. Vi anbefaler at du tar kontakt med Reiseklinikken eller fastlegen din for faglig veiledning.

Må jeg har reiseforsikring?

Ja! Reiseforsikring er obligatorisk. GoXplore har en skreddersydd reiseforsikring som dekker jobb på frivillighetsprosjekter.

Hvor mye lommepenger bør jeg ta med?

Hvis du skal jobbe i to måneder bør du ha med deg minimum NOK 5000. Du betaler for lunsj og middag den første uken du er i Accra, og etter det vil du få to måltider av vertsfamilen din i ukedagene og tre i helgene. Beløpet du må ha med deg kommer ann på hvor høyt personlig forbruk du har og om du har tenkt å reise litt i helgene. Hvis du skal reise etter at du er ferdig å jobbe bør du ha med mer penger for å dekke det.

Hvilken valuta brukes i Ghana?

I Ghana så heter lokalvalutaen Cedi. Det er lurt å veksle inn til USD (ikke ha med deg store sedler) i Norge slik at du har med deg kontanter på reisen. Dette kan du så veksle inn i lokal valuta, Cedi, på SYTOs kontor i Accra.

Hvordan er årstidene i Ghana?

Klimaet er tropisk. Det er to hovedsesonger i Ghana: den våte og den tørre årstiden. Nord Ghana opplever sin regntid fra mars til november, mens sør (inkludert hovedstaden Accra) opplever sesongen fra april til midten av november. I den tropiske Ghana, temperaturen er i gjennomsnitt 21 ° C . Ghana er veldig kjent for å ha mange solfylte dager. Den ideelle reisetid er fra desember til februar, når Ghana byr på tørt vær og dagtemperaturer mellom 27 og 36 grader. Regntiden er fra april til oktober, men regner mest fra juli til oktober.

Gjør man mye sosialt med vertsfamilien?

Dette er vanligvis opp til deg som frivillig. Hvis du viser interesse for å være med på sosiale arrangementer som vertsfamilien er på, vil de ta deg med. Dette vil hjelpe deg til å bli bedre kjent med vertsfamilien din og lokalbefolkningen, og vi anbefaler deg å bli med på arrangementer som vertsfamilien din deltar på. De fleste går i kirken hver søndag, og dette er også veldig sosialt.

Hva om jeg ikke trives?

Hvis du ikke trives med det du jobber med og ikke ønsker å fortsette, må du kontakte vår samarbeidspartner i Ghana som du har vært sammen med den første uken i Accra. De vil gå gjennom situasjonen med deg og hvis det ikke hjelper med forandringer på arbeidsplassen, vil de finne en ny arbeidsgiver til deg. SYTO besøker deg på prosjektet i løpet av de to første ukene og hver måned etter det for å se hvordan du har det. Dette er vanlig oppfølging uansett hvor du opppholder deg og hva du jobber med.

Er det trygt å jobbe og reise i Ghana ?

Ja, forutsatt at du følger de normer og regler som finnes. Kriminaliteten i Ghana er relativt begrenset. Men man må se opp for blant annet lommetyver. Unngå å vise for mye verdisaker, og ikke ha penger samt verdisaker lett tilgjengelig. Reisende oppfordres til å ta fornuftige forholdsregler om hvor man ferdes. Bagasje bør holdes under nøye oppsyn på flyplasser, busstasjoner etc. Vertsfamiliene er plassert i trygge områder, så man trenger ikke å føle seg utrygg der man bor. Det er dog viktig å høre på rådene og informasjonen man får av prosjektet og vertsfamilien. Og det anbefales at man ikke ferdes ute etter at det har blitt mørkt. Under orienteringsdagene vil man gå igjennom blant annet tips og råd ifht til sikkerhet. EBOLA: I Vest-Afrika er det bekreftet utbrudd har viruset ebola. Merk at det er ikke blitt påvist noen tilfeller av smitte eller spredning av ebola-viruset til Ghana, og det er heller ikke noen fare ved å reise til Ghana per dags dato (sist oppdatert 14.11.2014) . Les mer her.

Er det farlig å reise til Ghana?

GoXplore forholder seg i alle land til Utenriksdepartementets offisielle reiseråd. Ghana er ikke oppført på UDs liste og vi opplever situasjon i landet som veldig stabil. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål angående dette.

Send denne siden til meg som PDF Jeg melder meg på! Jeg har noen spørsmål

Hjem » Land » Ghana » Frivillig Ghana

Viktoria F bestilte Farm & Travel Australia All Set. Noe for deg?!