Login

Frivillig arbeid i Ghana

"Akwaaba!" betyr velkommen, og er et ord du kommer til å høre mye i Ghana! Som frivillig her kan du velge å jobbe med en rekke spennende prosjekter samtidig som du lærer masse om kulturen i Ghana.

Les mer

Kontakt Mai-Brit

Frivillig Ghana

Noen raske fakta om Frivillig Ghana
Fra kr. 8900
Passer for18 år til 60 år
KvalifikasjonerIngen
LengdeFra 2 uker
Ankomstplass Kotoka International Airport, Accra
Burde bestillesHelst 4 mnd i forveien
Frivillig arbeidUndervisningPraksisFrivillig arbeid med barnMedisin & HelseFamilievennligSport

Har du lyst til å bruke noen uker eller måneder på å jobbe frivillig med å undervise og aktivisere barn i Ghana? Hjelpe barn og unge med funksjonshemninger til å kunne fungere i samfunnet? Eller jobbe med informasjonskampanjer, eller på klinikk/sykehus? Det er mange lærerike og utfordrende prosjekter å velge mellom, og det er en unik måte å lære mer om deg selv og ikke minst å hjelpe noen som har mye mindre.

Uansett bakgrunn kan du bidra på de ulike prosjektene. Alt av kunnskap og erfaringer fra profesjonsyrker blir satt stor pris på. Har du f.eks bakgrunn fra helsevesenet kan du bidra med hygienekunnskap og andre viktige felt. Det aller viktigste er ikke bakgrunnen din, men at du har lyst til å hjelpe andre.

Språk og kultur:

I tillegg til å jobbe med spennende prosjekter, vil du også bli godt kjent med den ghanesiske kulturen. Du vil komme nært inn på lokalbefolkningen uansett om du bor hos vertsfamilie eller i et frivillighetshus, men du blir nok noe bedre kjent med kulturen om du bor hos en vertsfamilie.

Det offisielle språket i Ghana er engelsk, så på språkfronten har ikke vi nordmenn noe å frykte. I tillegg til engelsk har de også mange afrikanske språk som varierer fra område til område. Akwaaba er garantert et ord du kommer til å høre mye, og du kan like så godt lære deg det med en gang: Det betyr velkommen.

Når du ankommer Accra vil du bli hentet på flyplassen av GoXplore sin samarbeidspartner i Ghana, og kjørt til Pink Hostel der du skal bo under orienteringsdagene. Disse dagene er veldig viktig for å dempe kultursjokket noe. Kulturen i Ghana er nemlig så til de grader ulik den kulturen vi har i Norge og disse dagene forbereder deg på dette. Her vil du hver dag, sammen med andre frivillige, lære om skikker, tradisjoner og språk. Dette vil berike oppholdet ditt og du vil kommunisere bedre med ghanesere og få en bedre forståelse av menneskene og kulturen.

Hvem kan søke?

Dette programmet er for deg som er fra 18 år og i god form. Du bør være selvstendig, tilpasningsdyktig og ikke redd for å ta i et tak når det behøves. Fint om du snakker nogenlunde flytende engelsk siden det er dette språket du vil bruke til daglig. Spesielt i prosjekter som involverer legal aid og journalistikk er dette viktig.

Jeg melder meg på! Jeg har noen spørsmål
Det er helt rart, rett og slett, å være hjemme igjen etter en fantastisk opplevelse i Ghana. Jeg var veldig i tvil om jeg hadde lyst til å dra hjem som planlagt, men valgte altså det. Jeg har lært så utrolig mye og alle mål jeg satte meg er oppnådd med mer! Fikk en superfin sjanse til å lære mer om samfunnsstruktur og kultur også, siden vertsfar villig tok meg med overalt. En flott tilfeldighet ville det til at vi deler profesjonsbakgrunn, så det ble enda morsommere og mer givende å være meg. Stine

Stine // Frivillig Ghana

Prosjekter

Arbeidstiden varierer fra prosjekt til prosjekt. Hvis du skal jobbe som assistent/lærer jobber du mellom 08.00 og 14.00, mens de andre jobbene som regel varer fra 08.00 til 17.00. I løpet av dagen har du en pause, men lengden på den varierer. Uansett prosjekt jobber du (som regel) fra mandag til fredag. Under de ulike programmene er det stort sett flere forskjellige prosjekter du kan bli plassert på.

De ulike programmene du kan velge mellom:

Undervisning:

Her kan du hjelpe til med undervisning, aktivisering av barn samt kanskje hjelpe til å reparere skolebygninger (enkle reparasjoner). Du kan jobbe i barnehage/førskole eller på barneskole, og på de aller fleste prosjektene vil du som frivillige fokusere på barn fra 2-6 år. På noen prosjekter kan det være gutter eller jenter helt opp i 25 års alderen som går på barneskole (rett og slett fordi de ikke har gått på skole tidligere).

Du kan også jobbe som lærerassistent i førskole eller på et høyere nivå i alt fra 4 uker til 1 år.

Medisin og helse:

Her kan du jobbe på enten sykehus eller klinikk. Du vil fungere i hovedsak som assistent, men dersom du har erfaring innenfor faget så kan du også få mer ansvar. Dette anbefales for leger, sykepleiere, eller for deg uten erfaringen og som har lyst til å lære.

Senter for vanskeligstilte:

På dette programmet kan du jobbe med barn som har det vanskelig (etterlatt til seg selv, har lite eller ingen utdannelse, dårlig ernæring, uten helsevern og mangel på omsorg og disiplin), eller på en uformell skole for gatebarn (6-16 år), eller et kvinnesenter der vanskeligstilte jenter (ofte blitt gravide i tenårene og ingen utdannelse) å sy, klippe hår og veve eller andre ting som gjør at de kan fungere i samfunnet.

Økoturisme og miljø:

Her kan du hjelpe samfunnet å bevare et skogkledd område på nesten 500 mål som for øyeblikket blir ødelagt av ulovlig gruvearbeid og hogst.

Opplysningsarbeid:

Her reiser du rundt til utsatte samfunn og skoler for å informere om og ha workshops innenfor alle aspekter som har med hygieneforbedringer, malaria forebygging, HIV/AIDS og andre helseproblemer å gjøre.

Skole for barn og unge med funksjonshemninger.

På et av disse prosjektene vil du hjelpe barn og unge gjennom vanskeligheter de har i hverdagen og fungere som en assistent til forskjellige oppgaver og utfordringer. Målet med skolene er å lære studentene noe som kan gjøre dem samfunnsnyttig og at de selv har muligheten til å klare seg i samfunnet.

Media

I dette programmet har du muligheten til å være med på et kronikk prosjekt. Du vil gjøre research, produsere og publisere en ukentlig kringkasting som tar for seg problemer og hendelser som påvirker innbyggerne i Accra.

Høytider 2020

Skoleferie 2020

Første termin
10 september 2019 - 19 december 2019 (15 uker)
Skoleferie: 20 desember - 7 januari (18 dager)

Andre termin
8 januar 2020 - 16 april 2020 (15 uker)
Skoleferie: 17 april - 4 mai (17 dager)

Tredje termin
5 mai 2020 - 20 august 2020 (15 uker)
Skoleferie; 21 august - 7 september (17 dager)

Send denne siden til meg som PDF

Boforhold

Vertsfamilie

Vår samarbeidspartner i Ghana ordner overnatting for deltakerne hjemme hos lokale familier, dersom du ønsker det.
Dette skjer mot ekstra kostnad. Du bor enten sammen med eller i nærheten av en annen frivillig. Etter at du har meldt deg på vil du fylle ut et skjema hvor du kan be om dette. Vi har prosjekter og vertsfamilier spredt rundt i Ghana, så du vil bli plassert ut fra dine ønsker.

Frivillighetshus

På de fleste prosjekter har du også muligheten til å bo i frivillighetshus. Dette er hus som har en trygg og praktisk beliggenhet i forhold til prosjektene. Dette gir en større frihet og mer privatliv enn hos en vertsfamilie. Det vil være en person som lager mat, vasker huset og hjelper deg med andre oppgaver.

Merk: Frivillighetshusene er plassert der det ikke er vertsfamilier og vice versa.

Du vil få tilsendt detaljert informasjon om bosted. Du vil få to måltider i ukedagene, og tre i helgene. Deltakeren må selv betale for flaskevannet sitt. Vær oppmerksom på at noen av vertsfamiliene ikke har vann eller elektrisitet lagt inn i husene sine. Dette får du beskjed om før avreise.

Ghanesisk mat

En typisk middag i Ghana er fufu som er suppe som består av stivelse og tykk kraft og gjerne litt kjøtt. Noe annet som er populært er lapskauser bestående av enten jordnøtter, egg, fisk, bønneblader eller forowe, et fiskebrygg med tomater. Andre populære måltider er jollof ris som er en paellelignende kjøttrett, krabbe med kassavadeig, kjøtt og poteter, og en rett som består av egg, løk, tørkede reker og tomater og grovt mel. Det er mulig å få kjøpt både kylling, kjøtt og fisk på restauranter. Dersom du har noen matallergier så gi beskjed i god tid i forveien.

Jeg vil si tusen takk for all hjelp til en fantastisk tur til Ghana. For min del ble alt helt perfekt, både SYTO, vertsfamilie og arbeidsplass var helt suverent:)

Kristin // Frivillig Ghana

Hvorfor Frivillig Ghana med GoXplore?

Visum

Du må være over 18 år for å kunne få dette visumet og ha tatt gulfebervaksinen. Visumet du får vil vare i 30 dager. Skal du være lenger enn 30 dager må du utvide visumet ditt i Ghana etter ankomst. Dette vil vår lokale samarbeidspartner i Ghana hjelpe deg med. Vår samarbeidspartner betaler for den første måneden av utvidelsen.

Fra og med 1. mai 2019 kan deltakere nå søke visum gjennom den ghanesiske ambassaden i Oslo - enten ved å personlig reise inn til konsulatet med visumdokumentene eller ved å sende søknadspapirene og pass per post.

Visumet er ikke inkludert i programprisen, og koster kr 950,- for et Single Entry Visa for 30 dager, med en behandlingstid på 5 virkedager fra visumet blir mottatt av ambassaden. I tillegg til dette må du beregne en avgift for å sende visumet til ambassaden, samt for å få det levert tilbake til deg med rekommandert sending.

Du vil få en detaljert visumveiledning etter påmelding, og hjelp i forbindelse med visumsøknaden din av oss.

Skulle du få avslag på visumsøkanden så vil visumkostnaden ikke bli refundert (heller ikke om du bestiller selv gjennom ambassaden).

Noen flyselskap kan nekte deg boarding dersom du ikke har skaffet deg visum for hele perioden på forhånd. I og med at ambassaden kun utsteder 30 dagers visum, uansett hvor lenge du skal være i Ghana, så kan dette medføre problemer på flyplassen. Vi anbefaler derfor at du passer på å bestille en endringsbar billett, slik at du eventuelt kan endre dato før avreise. Vi gir deg mer detaljert informasjon om dette etter hvert.

Norsk utenriksstasjon

Royal Norwegian Embassy in Accra, 10 Klotey Crescent, North Labone. Phone: +233 302744300 /+47 23954000

Jeg melder meg på! Jeg har noen spørsmål

Reise

Programmet arrangeres hele året og du bestemmer selv når du ønsker å reise. Vi kan hjelpe deg med å bestille flybillett, men du er selv ansvarlig for at du ankommer på en riktig ankomstdato. Dette er fordi orienteringsmøtene alltid begynner mandager, og de må holde en viss struktur på gruppene som ankommer. Du er selvsagt velkommen til å ankomme tidligere enn de dagene vi har satt opp, men gi oss beskjed slik at du blir hentet på flyplassen. Vi kan organisere for ekstra netter på vårt hostel også, men dette betales da av den enkelte frivillige.

Aktiv flytid fra Norge til Ghana er 9 ½ time. Informasjon om regler for håndbagasje på fly finner du her.

Oppstartsdato for 2020

Vi sender deg et uforpliktende flytilbud på reisen din til Ghana etter at du har betalt depositumet og fått en bekreftet plass på prosjektet. Generelt sett koster en tur retur reise fra Oslo til Ghana mellom 7500 NOK og 9000 NOK avhengig av sesong. Du kan selvfølgelig bestille flybilletten selv, men da er det veldig viktig at du ikke bestiller den før du har fått bekreftet plassen på prosjektet. Bestiller du din flyreise hos oss har vi tilgang til alle dine detaljer og kan dermed lett gi deg, og våre partnere, informasjon dersom noe skulle endre seg før du starter programmet. Reiser du til prosjektet som en del av en større reise så kan vi sende deg tilbud for hele reisen. Informasjon om regler for håndbagasje på fly finner du her

Flyplassen man skal fly til heter Kotoka International Airport, og ligger i Accra, Ghana. Husk at ankomstdato er på en søndag. Du vil bli hentet på flyplassen av en representant fra vår lokale partner, og fraktet til hostellet. Kost og losji utover prosjektperioden dekkes ikke. Dersom du ønsker å tilbringe noen dager i Ghana før prosjektet starter eller etter endt prosjektperiode, skjer dette for egen regning.

Når du er i Ghana har du mulighet til å reise rundt i helgene. Arbeidsgiverne er stort sett fleksible hvis du ønsker fri et par dager for å reise litt lengre. Det er også vanlig å reise med noen av de andre frivillige ved slutten av oppholdet. Det er billig å reise rundt i Ghana og det går både busser og tro tro's, som er billige minibusser.

Priser

Startdato i 2020 Pris
2 uker 8900
3 uker 9900
4 uker 10700
5 uker 11400
6 uker 12500
8 uker 14100
10 uker 15500
12 uker 16800
14 uker 19900
16 uker 20900
Visum 1600

Det er også mulig å delta andre lengder enn det som er nevnt ovenfor. Ta gjerne kontakt for pris. Prisene kan endre seg og fastsettes ifht avreisedatoen og ikke bestillingsdatoen.

Hva er inkludert i prisen?

Ikke inkludert

Jeg melder meg på! Jeg har noen spørsmål

Blogg fra Frivillig Ghana

Les flere reiseblogg og reisebrev fra våre deltakere
Når jeg kommer inn i skolegården eller bare går ute på gaten roper de Obroni, obroni! Som betyr hvit person. Så kommer de springende bort til meg og vil snakke med meg og ta på håret mitt og ta på huden min. De er virkelig fascinert. :) Ghana er et fantastisk land og jeg føler meg velkommen her. Jeg har ikke tellingen på hvor mange ganger ghanesere har sagt Akwaaba (velkommen på twi) til meg. Ghansere er veldig åpne og kjærlige. Jeg har det fint, lærer masse og får mange nye inntrykk hver eneste dag. Dette er litt av en opplevelse :)

Hanna // Frivillig Ghana

Aktiviteter i Ghana

FAQ

Hvorfor betale for å jobbe frivillig?

I mange tilfeller er frivillige - både med tanke på arbeidskraften og pengene - eneste grunn til at programmene har mulighet til å fortsette driften. Programmene vi tilbyr blir ofte drevet av ildsjeler som virkelig brenner for det de driver med, vanligvis uten noe form for statlig støtte. Når du jobber som frivillig så får programmene gratis arbeidskraft, noe som er til stor hjelp. Men det er også en del ekstra kostnader som oppstår i forbindelse med ditt opphold, f.eks. transport, kost og losji, planlegging, informasjon osv. Derfor betaler du en programpris for å dekke disse kostnadene. Det du betaler inkluderer også donasjoner til prosjektet og våre kostnader i Norge. Mesteparten av det du betaler går til våre lokale partnere, noe som igjen er med på å skape flere arbeidsplasser i landene vi har programmer.

Hvordan kommuniserer jeg med de hjemme mens jeg er i Ghana?

Det er billig å ringe fra telefonautomater og du kan bruke dem ved å kjøpe et telefonkort i en butikk i nærheten av telefonautomaten. Du kan også kjøpe et til mobilen din. Simkortet koster 20$. Hvis du vil sende brev kan du kjøpe frimerker på et lokalt postkontor. Husk at postsystemet i Ghana er veldig tregt. Brev kommer fram, men det kan ta opp til to uker. Det kommer også flere og flere internettkafeer over hele Ghana, slik at det er mulighet for å finne steder hvor du kan sende e-post. De finnes som oftest i storbyene.

Hva slags vaksiner må jeg ta før jeg reiser?

Det er påkrevet med gulfebervaksine for nordmenn når de skal til Ghana, og du må ha malariatabletter. Vi anbefaler at du tar kontakt med Reiseklinikken eller fastlegen din for faglig veiledning.

Må jeg har reiseforsikring?

Ja! Reiseforsikring er obligatorisk. GoXplore har en skreddersydd reiseforsikring som dekker jobb på frivillighetsprosjekter.

Hvor mye lommepenger bør jeg ta med?

Hvis du skal jobbe i to måneder bør du ha med deg minimum NOK 5000. Du betaler for lunsj og middag den første uken du er i Accra, og etter det vil du få to måltider av vertsfamilen din i ukedagene og tre i helgene. Beløpet du må ha med deg kommer ann på hvor høyt personlig forbruk du har og om du har tenkt å reise litt i helgene. Hvis du skal reise etter at du er ferdig å jobbe bør du ha med mer penger for å dekke det.

Hvilken valuta brukes i Ghana?

I Ghana så heter lokalvalutaen Cedi. Det er lurt å veksle inn til USD (ikke ha med deg store sedler) i Norge slik at du har med deg kontanter på reisen. Dette kan du så veksle inn i lokal valuta, Cedi, på SYTOs kontor i Accra.

Hvordan er årstidene i Ghana?

Klimaet er tropisk. Det er to hovedsesonger i Ghana: den våte og den tørre årstiden. Nord Ghana opplever sin regntid fra mars til november, mens sør (inkludert hovedstaden Accra) opplever sesongen fra april til midten av november. I den tropiske Ghana, temperaturen er i gjennomsnitt 21 ° C . Ghana er veldig kjent for å ha mange solfylte dager. Den ideelle reisetid er fra desember til februar, når Ghana byr på tørt vær og dagtemperaturer mellom 27 og 36 grader. Regntiden er fra april til oktober, men regner mest fra juli til oktober.

Gjør man mye sosialt med vertsfamilien?

Dette er vanligvis opp til deg som frivillig. Hvis du viser interesse for å være med på sosiale arrangementer som vertsfamilien er på, vil de ta deg med. Dette vil hjelpe deg til å bli bedre kjent med vertsfamilien din og lokalbefolkningen, og vi anbefaler deg å bli med på arrangementer som vertsfamilien din deltar på. De fleste går i kirken hver søndag, og dette er også veldig sosialt.

Hva om jeg ikke trives?

Hvis du ikke trives med det du jobber med og ikke ønsker å fortsette, må du kontakte vår samarbeidspartner i Ghana som du har vært sammen med den første uken i Accra. De vil gå gjennom situasjonen med deg og hvis det ikke hjelper med forandringer på arbeidsplassen, vil de finne en ny arbeidsgiver til deg. SYTO besøker deg på prosjektet i løpet av de to første ukene og hver måned etter det for å se hvordan du har det. Dette er vanlig oppfølging uansett hvor du opppholder deg og hva du jobber med.

Er det trygt å jobbe og reise i Ghana ?

Ja, forutsatt at du følger de normer og regler som finnes. Kriminaliteten i Ghana er relativt begrenset. Men man må se opp for blant annet lommetyver. Unngå å vise for mye verdisaker, og ikke ha penger samt verdisaker lett tilgjengelig. Reisende oppfordres til å ta fornuftige forholdsregler om hvor man ferdes. Bagasje bør holdes under nøye oppsyn på flyplasser, busstasjoner etc. Vertsfamiliene er plassert i trygge områder, så man trenger ikke å føle seg utrygg der man bor. Det er dog viktig å høre på rådene og informasjonen man får av prosjektet og vertsfamilien. Og det anbefales at man ikke ferdes ute etter at det har blitt mørkt. Under orienteringsdagene vil man gå igjennom blant annet tips og råd ifht til sikkerhet. EBOLA: I Vest-Afrika er det bekreftet utbrudd har viruset ebola. Merk at det er ikke blitt påvist noen tilfeller av smitte eller spredning av ebola-viruset til Ghana, og det er heller ikke noen fare ved å reise til Ghana per dags dato (sist oppdatert 14.11.2014) . Les mer her.

Er det farlig å reise til Ghana?

GoXplore forholder seg i alle land til Utenriksdepartementets offisielle reiseråd. Ghana er ikke oppført på UDs liste og vi opplever situasjon i landet som veldig stabil. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål angående dette.

Send denne siden til meg som PDF Jeg melder meg på! Jeg har noen spørsmål

Hjem » Land » Ghana » Frivillig Ghana

Vårt neste infomøte er 12.03.2020 i Oslo. Bli med, eller se alle de neste infomøtene her!