1. Volunteer with rhino 2. Volunteer work with rhinos 3. Frivillig nesehorn 4. Rhinos 5. Feeding rhinos 6. Rhino running

Jobb med foreldreløse babynesehorn

Jobb med de søte foreldreløse nesehornene som sårt trenger din hjelp og omsorg for å kunne overleve! Som frivillig kan du bli med vårt erfarne team og hjelpe dyrene på gården til de er gamle og friske nok til å slippes fri i reservatet.

Les mer

Living with Orphaned Rhinos

Stengt

Legg inn navn og e-post adresse for å bli varslet ved gjenåpning.

Living with Orphaned Rhino-prosjektet ligger i Sør-Afrika utenfor Nelspruit, ved fjellsiden av den lille afrikanske byen. Prosjektet er for deg som vil være en del av økningen av den krympende neshornbestanden i Afrika ved å stelle og ta deg av forlatte og foreldreløse neshorn.

Krypskyting av neshorn øker dessverre for hver dag som går, og i Sør-Afrika så pågår det en daglig kamp for å beskytte neshornene fra disse krypskytterne. De bryr seg ikke om at neshornet de dreper kanskje har en kalv som blir vitne til det forferdelige som skjer med sin mor. Disse kalvene blir da etterlatt med svært dårlige sjanser for å overleve på egenhånd.

Dette har derfor skapt et akutt behov for et rehabiliteringssenter for disse små og etterlatte neshornkalvene, som etter sin opplevelse krever mye omsorg og behandling. Neshornene er ofte svært traumatiserte, skadet og i dårlig form når de blir funnet (som regel i nærheten av sin mor). Prosjektets formål og tanke er å frakte disse neshornkalvene til senteret hvor de kan starte veien til å bli helbredet og leve i trygge omgivelser. Når de har kommet til den alderen hvor de fint kan klare seg selv, starter forberedelsene med å slippe dem ut i reservatet igjen.

Når neshornkalvene er rehabilitert blir de sluppet inn i større "bomas" - som er innhegninger for neshornene på senteret - der de blir sosialisert med andre neshorn. Frivillige vil deretter følge med på neshorngruppen for å se hvor godt de passer sammen, spisemønster og annet som kan påvirke dyrene når de slippes ut igjen i det fri.

Neshornene er veldig enkle å slippe ut igjen da de ikke knytter seg på samme måte til mennesker, ettersom de ikke er avhengig av mennesket for blant annet mat. Det gjør at release-prosessen som regel går uten problemer. Prosjektet introduserer neshornene for hverandre når de er gamle nok slik at de kan finne ut hvilke neshorn som går overens og trives med hverandre. Disse blir da sluppet fri sammen. De har også som formål å rehabilitere dyrene i et så naturlig habitat som mulig slik at de ikke skal føle at de er i fangenskap.

Du som frivillig vil spille en viktig rolle ved å være direkte involvert i de daglige rutinene, hvor hovednøkkelen er å ta vare på dyrene, vise de omsorg, forberede mat, mate de minste neshornkalvene med melk, stelle sår, veie, aktivisere og gi den hjelpen de trenger før de kan vende tilbake til naturen. Prosjektet gjør en svært viktig jobb ved å finne disse kalvene før det er for sent da de bidrar til å sikre overlevelsen av arten som er utrydningstruet.

Hovedfokuset er å jobbe med neshorn, men senteret vender ikke ryggen dersom det er andre dyr som trenger deres hjelp for å kunne overleve. Så det kan være at du som frivillig også får jobbet med andre dyr, som f.eks. giraff, fugler, antiloper, ørkengaupe osv. Igjen så jobber de alltid mot å sette fri de dyrene som blir rehabilitert så fort de er sterke nok til å klare seg på egenhånd. Dersom det er noen av dyrene som ikke vil kunne klare å overleve på egenhånd, så prøver prosjektet å gi de så frie liv som mulig i trygge omgivelser.

Hvem kan delta?

Du må være over 18 år gammel, men det er ingen øvre aldersgrense. Det er viktig at du er i glad i dyr, ønsker å gjøre en forskjell, har god fysisk form og ikke er redd for å ta i et tak. Ingen dag vil være lik i dyrenes rike. Det er viktig at du er innstilt på å følge reglene og retningslinjene slik at prosjektet opprettholder sikkerheten for deg, for dyrene og for omgivelsene. Naturfargede klær og ydmyk oppførsel er viktig. Det er også en fordel med gode engelskkunnskaper.

Noen raske fakta om Living with Orphaned Rhinos
Passer forFra 18 år og oppover
KvalifikasjonerGrunnleggende engelsk, være i grei fysisk form
LengdeFra 2 uker til 12 uker
AnkomstplassNelspruit
Nærkontakt med dyrJa - *med forbehold av alderen til neshornene
Antall deltakereOpptil 16 frivillige
Burde bestillesGod tid i forveien
Frivillig arbeid med dyrMiljøvernNeshornNærkontakt med dyrJobb med dyr
Jeg melder meg på! Jeg har noen spørsmål
Dette stedet drives ikke som et "petting zoo", men med ett eneste mål for øyet; å sette neshornene istand til et liv i det fri. Vi får derfor ikke ha mer enn nødvendig kontakt med dem, for å unngå at de tilvennes mennesker. De som driver stedet og personalet her er dyktige og bryr seg genuint om dyrene. Det er en flott opplevelse å få delta i og observere det de gjør for en dyreart som er sterkt truet.

Marit N. Living with Orphaned Rhinos

Arbeidsoppgaver

Hvordan er dagene organisert?

Dagene er varierte og starter som regel tidlig. Du jobber som regel tirsdag til tirsdag, og i helgene så er det enten kortere dager eller fri slik at du kan hente deg inn og slappe helt av.

Tirsdag
Ankomst og orientering.

Mandag, Onsdag - Fredag

06:30 - 08:30Morgenaktiviteter som vedlikehold av gården, forberede mat, rengjøre bomas etc.
08:30 - 10:00 Team meeting og frokost
10:00 - 12:30 Aktiviteter som game drives, mating og vedlikehold, svømming etc.
12:30 - 17:00 Lunsj og aktiviteter som mating, observasjon, vedlikehold etc.
17:00 - sent Middag og kveldsaktiviteter som braai etc.

Lørdag & Søndag
Mulighet til å hjelpe til med neshornene eller bruke helgen på utflukter og aktiviteter.

Som frivillig vil du få komme veldig tett på dyrene i deres naturlige element, og du vil spille en viktig rolle i rehabiliteringen av nesehornkalvene, som kan være alt fra noen uker gamle til noen år gamle. Det er viktig å være fleksibel da dagsplanen kan endre seg fra dag til dag. Som frivillig på dette programmet så vil du bli opplært i hvordan du skal ta vare på dyrene på gården, håndtering, ernæring og deres atferdsmønster. Du vil få opplæring i hvordan du på best mulig måte kan gå frem i forhold til rehabiliteringen for nesehornene og de andre dyrene på gården. Merk at mange av nesehornkalvene som har kommet inn, og fortsatt er i en kritisk tilstand, veldig ofte er sterkt preget og traumatisert av den forferdelige hendelsen den har vært vitne til når moren ble drept av krypskyttere, og i noen tilfeller hvor krypskytterne også har prøvd å skade de.

De fleste baby-neshornene som ankommer gården er i en kritisk tilstand, og de er sterkt traumatisert etter å ha lidd tapet av sin mor, blitt angrepet av krypskyttere og rovdyr og stresset av å bli transportert. Det er derfor ekstremt viktig å overvåke disse nøye, og gi de behandling så raskt som mulig. Mange trenger veterinærbehandling på grunn av sår, dehydrering og infeksjoner, så vel som en periode med intensiv pleie ved ankomst.

De yngste nesehornene trenger å bli matet med melk, og du vil derfor lære hvordan du skal lage korrekt melkeerstatning, og deretter hvordan du skal mate de med flaske. Videre under ditt opphold vil du observere og rapportere atferden, foringen, vektøkningen og utviklingen generelt.

De eldre neshornene blir flyttet inn i store "bomas" (innhegninger) hvor de blir introdusert og sosialisert med andre neshorn. Noen av de daglige oppgavene vil blant annet være å overvåke og observere disse for å kartlegge hvilke nesehorn som går sammen og hvordan deres atferd sammen er.

Formålet med senteret er å frigjøre dyrene når de først har blitt behandlet, og er gamle nok til å kunne klare seg på egenhånd i det fri. Målet til gården er å slippe fri så mange av dyrene som mulig av de prosjektet tar inn for å behandle og hjelpe.

Du vil jobbe sammen med programkoordinatorer som har en lidenskap for nesehorn og dyr, og som har viet sin tid og sine liv på å beskytte og redde de vakre, men utrydningstruede dyrene.

Eksempler på oppgaver på prosjektet:

Det er viktig å være klar over at arbeidsoppgaver vil variere ut i fra behov på gården i perioden du er der.

*OBS! Håndteringen av neshornene varierer basert på hvilken alder de har når du er der.

Det er viktig å forstå at dette er et frivillighetsprogram med bevaring av neshornene i hovedfokus.

Send denne siden til meg som PDF

Boforhold

På prosjektet bor de frivillige ute i hytter hvor man deler rom. Hvert rom har tilhørende bad og toalett.
Du har tilgang på et fullt utstyrt kjøkken, oppholdsrom, undervisningsrom samt en veranda hvor man kan sitte og nyte solnedgangen på.

Om du kan bo alene på et rom avhenger om det er ledige rom og antall frivillige som er der på samme tid. Du bør nok belage deg på å dele rom.

All kost og losji er inkludert under hele oppholdet og standarden er bra. Frokost lager du som regel selv; som frokostblanding, havregrøt, toast og yoghurt. Lunsj og middag består som regel av vestlig mat som burgere, pizza, salat, kylling, pasta etc. Drikke betaler du for selv gjennom oppholdet. All snacks og drikke bør kjøpes i lokalbutikken da det ikke er mulig å få tak i på selve prosjektet.

Det vil være vaskemuligheter på prosjektet mot et lite gebyr. Det er mulighet for trådløs internett, men du må ta med deg din egen laptop eller smarttelefon for å få koblet på internett. Merk at nettet kan til tider være ustabilt.

Dette stedet drives ikke som et "petting zoo", men med ett eneste mål for øyet; å sette neshornene istand til et liv i det fri. Vi får derfor ikke ha mer enn nødvendig kontakt med dem, for å unngå at de tilvennes mennesker. De som driver stedet og personalet her er dyktige og bryr seg genuint om dyrene. Det er en flott opplevelse å få delta i og observere det de gjør for en dyreart som er sterkt truet.

Marit N. Living with Orphaned Rhinos

Hvorfor Living with Orphaned Rhinos med GoXplore?

  • Mate, stelle og vise omsorg til babynesehornene
  • Aktivisere nesehornene, og følge deres utvikling
  • Daglig kontakt med nesehornene på gården
  • Nærkontakt med nesehorn og andre dyr
  • Oppleve fantastiske naturomgivelser, og se dyrene i sitt naturlige miljø
  • Observere atferd og utvikling av dyrene på prosjektet
  • Spille en viktig rolle i rehabiliteringen av nesehornkalvene
  • Bidra til at nesehornskalvene overlever, og bli sluppet fri når de er gamle og friske nok
  • Jobbe tett med engasjerte prosjektledere, og bli med på varierte og spennende dager
  • Møte andre frivillige fra hele verden

Visum

Ved ankomst i Sør-Afrika vil du, som norsk statsborger, få utstedt et 90 dagers turist-/besøkvisum. Dette koster ingenting og du trenger ikke søke før avreise. Det er viktig at du har et gyldig pass, dvs. at passet ditt er gyldig minst 6 mnd. etter hjemkomst til Norge. Husk at du bør ha gyldig gulfebervaksine, spesielt dersom du skal reise rundt før eller etter prosjektet.

Alle reisende til, eller via, Sør-Afrika må følge myndighetens regler I forhold til innreisebestemmeleser, visum og pass. Alle reisende til eller via Sør-Afrika må følge gitte regler:

Les de fullstendige reglene her

Jeg melder meg på! Jeg har noen spørsmål

Reise

Prosjektet er populært og fylles raskt opp, så det er viktig å melde seg på tidlig!

Ankomstdatoer:

Transport:

Prosjektet starter hver tirsdag hele året, og siste dag på prosjektet er på en onsdag. Du kjøper selv flybillett og påser at du flyr til nærmeste oppgitte flyplass ved prosjektet som er Nelspruit Airport. Du vil bli hentet på flyplassen ved ankomst og fraktet tilbake etter endt prosjekt.

Losji utover prosjektperioden dekkes ikke. Dersom du ønsker å tilbringe noen dager i Sør-Afrika før prosjektet starter eller etter endt prosjektperiode skjer dette for egen regning.

Vi sender deg et uforpliktende flytilbud på reisen din til Sør-Afrika etter at du har betalt depositumet og fått en bekreftet plass på prosjektet. Generelt sett koster en tur-retur reise fra Oslo til Sør-Afrika mellom 6000 NOK og 9000 NOK avhengig av sesong. Du kan selvfølgelig bestille flybilletten selv, men da er det veldig viktig at du ikke bestiller den før du har fått bekreftet plassen på prosjektet. Bestiller du din flyreise hos oss har vi tilgang til alle dine detaljer og kan dermed lett gi deg og våre partnere, informasjon dersom noe skulle endre seg før du starter på programmet. Reiser du til prosjektet som en del av en større reise så kan vi sende deg et tilbud for hele reisen.

Priser

Startdato i 2023 Pris
1 uke 19950
2 uker 30900
3 uker 40350
4 uker 50000
5 uker 59550
6 uker 68950
7 uker 78500
8 uker 88000

Merk at prisen kan endre seg og at den fastsettes ifht avreisedatoen og ikke bestillingsdatoen. Vi anbefaler at du venter med å bestille flybillett til etter du har fått bekreftet plass på prosjektet.

Hva er inkludert i prisen?

OBS! Det kommer til å være en ekstra kostnad om du er vegetarianer, veganer eller glutenallergiker. Ta kontakt med oss for mer informasjon om dette gjelder deg.

Midler fra frivillige bidrar i stor grad til driften av prosjektene. Uten de frivilliges hjelp så ville det blitt vanskelig å drive dette prosjektet, og redde de foreldreløse nesehornene. Dette prosjektet bidrar i aller høyeste grad til å bevare denne arten fra å dø ut som følge av krypskyttere. Det er viktig å være klar over at det koster veldig mye å gjennomføre en redningsaksjon, da de ofte må transportere nesehornet med både helikopter og bil, samt det å drive prosjektet.
Mange av nesehornkalvene trenger sårt veterinærhjelp over en periode og medisiner for å kunne bli friske.
Dette er noen av hovedårsakene til at dette programmet koster mer enn mange av de andre programmene vi har.

Jeg melder meg på! Jeg har noen spørsmål
Dette stedet drives ikke som et "petting zoo", men med ett eneste mål for øyet; å sette neshornene istand til et liv i det fri. Vi får derfor ikke ha mer enn nødvendig kontakt med dem, for å unngå at de tilvennes mennesker. De som driver stedet og personalet her er dyktige og bryr seg genuint om dyrene. Det er en flott opplevelse å få delta i og observere det de gjør for en dyreart som er sterkt truet.

Marit N. Living with Orphaned Rhinos

Aktiviteter i Sør-Afrika

FAQ

Hvorfor betale for å jobbe frivillig?

I mange tilfeller er frivillige - både med tanke på arbeidskraften og pengene - eneste grunn til at programmene har mulighet til å fortsette driften. Programmene vi tilbyr blir ofte drevet av ildsjeler som virkelig brenner for det de driver med, vanligvis uten noe form for statlig støtte. Når du jobber som frivillig så får programmene gratis arbeidskraft, noe som er til stor hjelp. Men det er også en del ekstra kostnader som oppstår i forbindelse med ditt opphold, f.eks. transport, kost og losji, planlegging, informasjon osv. Derfor betaler du en programpris for å dekke disse kostnadene. Det du betaler inkluderer også donasjoner til prosjektet og våre kostnader i Norge. Mesteparten av det du betaler går til våre lokale partnere, noe som igjen er med på å skape flere arbeidsplasser i landene vi har programmer.

Hvor mye trenger jeg i lommpenger?

Siden all kost og losji er inkludert i programprisen trenger du ikke mye ekstra. Det er imidlertid flere aktiviteter du kan booke på fritiden din, og derfor anbefaler vi min. 100 USD pr uke i prosjekttiden.

Det er ingen mulighet til å ta ut penger på selve prosjektet, så du må ta med deg kontanter fra Norge eller eventuelt ta ut litt på flyplassen i Nelspruit. Det er ikke vanlig å kunne betale med VISA i Sør-Afrika.

Hvilken valuta brukes i Sør-Afrika?

Den lokale valutaen heter Rand (ZAR). Dette kan du få vekslet til i en del norske banker i forkant av reisen. Du kan også få tatt ut Rand når du lander på flyplassen i Sør-Afrika.

Hvordan er kommunikasjonsmulighetene på prosjektet?

Prosjektet har internettilgang, men det kan være noe ustabilt. Dekning på mobiltelefonen i campen er ikke spesielt god, så kommunikasjonen med de hjemme anbefales derfor at skjer via internett. Men det anbefales at du kjøper et lokalt simkort for å motta samtaler. Dette kan du kjøpe på flyplassen i Nelspruit ved ankomst om du ønsker det. Men som sagt, anbefaler vi at man holder kontakten med de hjemme via internett.
Det er trådløst nettverk, så man kan ta med egen laptop eller nettbrett om man ønsker det.

Hvordan kommuniserer jeg med dem hjemme?

Du kan kjøpe et sørafrikansk SIM-kort (startpakke). Da får du et sørafrikansk mobilnummer, og betaler ikke for å motta samtaler. Startpakken er billig, og du kan for eksempel kjøpe dette ved ankomst. Pass på å ikke kjøpe noe abonnement som binder deg for en lengre periode.

Må jeg ha reiseforsikring?

Ja. Reiseforsikring er obligatorisk. GoXplore har en skreddersydd reiseforsikring som dekker jobb på frivillighetsprosjekter.

Hva slags vaksiner må jeg ta før jeg reiser?

Vi anbefaler at du tar kontakt med Reiseklinikken eller fastlegen din for faglig veiledning. Fra 1. oktober 2011 innførte Sør-Afrika regler om at besøkende, som har vært i andre afrikanske land, må fremvise bevis på gulfebervaksinen. Ta derfor med vaksineboken din på reisen dersom du skal reise i andre land enten før eller etter programmet. Prosjektet krever at du har oppdatert stivkrampevaksinen, men det er ikke nødvendig med rabiesvaksinen. Vi anbefaler generelt sett at alle frivillige tar hepatitt A og B, samt drikkevaksinen Ducoral i tillegg. Prosjektet ligger i et lavrisiko malariaområde, så prosjektet anbefaler ikke at man tar forebyggende tabeletter mot malaria.

Det anbefales imidlertid at man oppdaterer eventuelle stivkrampesprøyter på dette prosjektet.

Bør jeg ta med myggnett selv?

Kan være greit å ta med egen myggnetting. Ta også med myggspray mot vanlig mygg.

Hvilke klær bør jeg pakke?

Det er viktig at du pakker komfortable klær, som du ikke er redd for. Du skal jobbe med dyr og generelt gårdsarbeid, og klærne kan derfor bli både skitne og ødelagte. Generelt sett anbefales det å ta med klær som ikke er støtende når man reiser til andre kulturer, også til Sør-Afrika. Ikke vis for mye hud, eks. bryst, mage, lår. Generelt sett i Afrika er det viktig å dekke til skuldre, mage og knær. Når det er sagt så er Sør-Afrika mer liberalt enn mange andre afrikanske land, og prosjektet du skal bo og jobbe på er ikke så strenge. Du kan ha på deg shorts og singlet'er på dagtid, men pass på å likevel dekke bryst, mage og lår slik at det er respektabelt og ikke støter noen. Når det gjelder farger så kan du i utgangspunktet ta med det du ønsker, men det er nok lurt å passe på å ikke ha veldig sterke farger eller mønster når du jobber med dyrene. Beige, grønt, blått, hvitt, svart, brunt etc. er helt perfekt. På kveldene kan du ha på deg det du selv ønsker, men det er nok lurt å ha lange bukser og gensere slik at du dekker deg til for myggen. Anbefaler å ha med gode sko!

Hvordan er årstidene?

Sør-Afrika har motsatte årstider fra Norge, så det er viktig at du pakker ut fra når på året du skal reise. Det er stort sett et solfylt liv i Sør-Afrika, der den beste perioden regnes fra midten av september frem til mars/april. Dette er deres sommer. Klimaet varierer med landets topografi. November til februar er den varmeste årstiden og er stort sett varm og tørr. Mai til september regnes som vintermåneder, og temperaturen kan gå ned mot null. Dette gjelder spesielt om kvelden og natten. Vi anbefaler da at du tar med deg varme klær og gjerne også ullundertøy. Ta også med sovepose om vinteren (mellom april og september). Ta gjerne med både et par lukkede sko (tennissko) og et par gode sandaler. Dersom du ønsker å sjekke temperaturen før avreise, kan du ta en titt på www.yahooweather.com

Må jeg ha med adapter?

Ja, du trenger adapter for Sør-Afrika. Dette kan du kjøpe på reisebutikker, for eksempel Chillout.

Er det trygt å jobbe og reise i Sør-Afrika?

Ja, forutsatt at du følger de normer og regler som finnes. Du skal bo på prosjektet gjennom oppholdet og kan ikke forlate gården uten følge av prosjektleder, så du kan føle deg helt trygg. Sør-Afrikas kultur er annerledes fra den norske. Det anbefales derfor generelt sett å ikke gå ut alene på kvelden, så gå ut sammen med en gruppe etter at det har blitt mørkt. Dette gjelder særlig for jenter. Ikke bær på vesker/sekker dersom du kan unngå det.

Er det farlig å reise til Sør-Afrika?

GoXplore forholder seg i alle land til Utenriksdepartementets offisielle reiseråd. Sør-Afrika har ikke vært på UDs liste på mange år nå og vi opplever situasjonen i landet som veldig stabil. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål angående dette.

Send denne siden til meg som PDF Jeg melder meg på! Jeg har noen spørsmål

Besøkte program

← Se alle program du har vært innom

→ Steng liste med programmene

Ja, send meg informasjon om disse programmer!

→ Steng liste med programmene

Ring eller send SMS

Hjem » Land » Sør-Afrika » Living with Orphaned Rhinos

Adrian H reiser til Work & Travel Australia. Lyst til å bli med?!