Olivias dugnadstur i Ghana

Følgende reisebrev er skrevet av en GoXplore deltaker fra et annet land og er automatisk oversatt til norsk. Teksten kan derfor være litt utydelig til tider.

Jeg er en 21 år gammel jente som elsker å reise og oppleve nye kulturer. Jeg har rukket å reise som backpacker i New Zealand og Australia og Sørøst-Asia før jeg dro til Ghana.

Hvordan ble du hekta på en frivillig tur?

Jeg har alltid vært interessert i å gjøre noe slags frivillig arbeid. På mine tidligere turer har jeg reist rundt og sett så mye som mulig. Nå følte jeg at det var på tide å gå som frivillig og hjelpe mennesker, spesielt barn.

Hvordan valgte du å reise med GoXplore til Ghana?

Jeg har hørt fra venner som reiste med GoXplore og syntes det var en flott organisasjon. Da jeg bestemte meg for å gå som frivillig, så jeg på programmene som var tilgjengelige og ble hekta på å jobbe på barnehjem i Ghana.

Hvordan opplevde du tjenesten her i Sverige før du dro?

Servicen her i Sverige var fantastisk! Jeg var sent ute med bestillingen min, kun 1 måned før avreise så det er mye å gjøre. Men GoXplore hjalp meg med alt, og jeg kunne gå på datoen jeg ønsket.

Hvordan opplevde du introduksjonen til prosjektet?

Jeg hadde en flott tid på induksjonsuken. Vi fikk lære mye om kultur, skikker og oppførsel som var bra så det oppsto ikke misforståelser. Vi lærte også å lage mat, danse, spille trommer og litt Twi, det største språket i Ghana foruten engelsk. Vi fikk også møte andre frivillige som skulle til forskjellige deler av Ghana, folk vi hadde kontakt med resten av tiden der. Etter introduksjonsuken hadde jeg en ny uke med undervisning i tromming, dans og læring Twi. Det var veldig gøy og veldig nyttig. I løpet av denne uken fikk vi bo hos vertsfamilier og lære å komme oss rundt i byen, noe som var veldig bra.

Du valgte å være frivillig i ni uker på et barnehjem, var dette en god tid etter din mening?

For meg var ni uker omtrent den rette tiden, sannsynligvis fordi det var den tiden jeg hadde satt meg til å bli. Jeg storkoste meg både på barnehjemmet og med familien der jeg bodde, men for meg var ni uker den perfekte tiden. Hadde jeg derimot dratt til Ghana med den hensikt å bli i fire måneder, hadde nok ni uker vært korte.

Hva var hovedoppgaven din som frivillig?

Jeg jobbet på et barnehjem med barn mellom 0 og 3 år med 9 barn. Min hovedoppgave var etter min mening å være der for barna, å leke med dem og sørge for at de hadde det hyggelig, og å avlaste personalet med husarbeid.

Hvordan så en "vanlig" uke ut på prosjektet?

Vi var to frivillige på barnehjemmet som byttet på å ta morgenvakt og ettermiddagsvakt annenhver uke. Da jeg hadde morgenvakt kom jeg til barnehjemmet ved syvtiden. Så vekket vi barna, vasket dem, la nye bleier på dem og kledde på dem. Så fikk de mat som bestod av velling som vi matet dem med. Etter det lekte vi med barna i ca en time. Da sov de mindre i omtrent en time. Så gikk jeg den eldste gutten til skolen 10 minutter unna. Så vasket vi nattøyet og lakenet for hånd. Så ble det en periode med bare å sette seg ned og vente på at barna skulle våkne. Da de våknet var det mer lekent. Like før 13 fikk de større barna fast føde i form av ris eller pasta. Kl. 13.00 sluttet morgenvakten og ettermiddagsvakten begynte. På en ettermiddagsvakt startet de med å skifte bleie til barna, så lekte de med dem i en time eller så før de sov. Som 14-åring hentet jeg den eldste gutten fra skolen og ga ham mat. Så tok de inn klesvasken og sorterte den. Klokken 17 lekte de med barna igjen før det var tid for mat og så mer lek. Klokken 19 var økten over og de dro hjem.

Fikk du hjelpe barna på den måten du forventet?

Jeg fikk veldig god informasjon på forhånd om hva slags arbeid jeg kunne forvente å gjøre på banehjemmet. Det var helt sant.

Hvordan var alt på prosjektet som helhet sammenlignet med det du hadde forventet?

Jeg prøvde å ikke ha noen forventninger før jeg dro, så jeg ville ikke bli skuffet når jeg ankom. Det jeg hadde forventet var å hjelpe barna, noe jeg absolutt måtte gjøre.

Hva var det store høydepunktet på din frivillighetstur?

Å, så vanskelig! Hele turen var fantastisk. Arbeidet med barna var helt fantastisk og noe jeg kommer til å huske resten av livet. Familien jeg bodde hos var også helt fantastisk og jeg vil alltid huske dem. Det å kunne oppleve en så annerledes kultur så nært og få forståelse for en helt annen type liv gir deg en utrolig forståelse og verdsettelse for ditt eget liv.

Hvor mange frivillige var du på prosjektet?

Vi var to frivillige på prosjektet mitt. Vi bodde i samme familie og bodde omtrent like lenge begge to. Fordi vi hadde forskjellige vakter, jobbet vi vanligvis ikke sammen, men vi hadde det veldig gøy sammen på fritiden.

Reiste du noe sted i Ghana? Hvordan var det, gjorde du noen utflukter?

Jeg klarte å reise ganske mye rundt i Ghana. Mellom de to induksjonsukene mine dro jeg sammen med noen andre frivillige til Cape Coast og så slavefortene der så vel som Kakum nasjonalpark. Det var helt utrolig der og jeg dro tilbake til Cape Coast de siste dagene før hjemreisen til Sverige igjen. Prosjektet mitt var i Tamale i Nord-Ghana og mens jeg var der reiste jeg opp til Bolgatanga, Paga hvor vi så krokodiller og til grensen til Burkina Faso. Jeg tok også en utflukt til Mole nasjonalpark hvor jeg gjorde både en safari til fots og en med bil. På vei tilbake ned til Accra stoppet jeg i Kumasi i noen dager. Ghana er et vakkert og gjestfritt land hvor det er mye å se.

Opplevde du Ghana som et trygt land å bo i?

Jeg opplevde ikke Ghana som mindre utrygt enn noe annet land jeg har vært i. Man skal imidlertid alltid være forsiktig når man reiser. I Ghana er folk spesielle på hudfargen sin og folk stirrer ofte, noe som kan være litt ubehagelig til tider, men man blir fort vant til det.

Hvordan fungerte henting på flyplassen?

Pickupen fungerte veldig bra, de ventet med et skilt og jeg fant den rette med en gang.

Hvordan føltes det å reise hjem?

Det føltes både bra og dårlig. Jeg gledet meg til å se familien og vennene mine igjen. Samtidig etterlot jeg meg en ny familie og nye venner. Jeg visste at jeg ville savne alle barna på barnehjemmet og familien min. Det er heller ikke helt lett å komme tilbake til kulturen her hjemme. Jeg opplevde en kulturkollisjon da jeg kom til Ghana og en da jeg kom hjem.

Kan du anbefale noen å dra og oppleve det samme som du gjorde i Ghana?

Absolutt! Å gå som frivillig er ikke for alle, men hvis du er interessert kan jeg anbefale det på det varmeste! Det er en helt utrolig reise og du lærer enormt mye om verden og deg selv som person.

Reisebrev fra 2013 (Oversatt)

Lyst til å oppleve noe lignende?! Dette er et reisebrev fra Frivillig Ghana.

Ring eller send SMS

Hjem » Reisebrev » Olivias dugnadstur i Ghana

June I bestilte Work & Travel Australia. Noe for deg?!