Jeanettes frivillige reise til Nepal, India og Sri Lanka

Følgende reisebrev er skrevet av en GoXplore deltaker fra et annet land og er automatisk oversatt til norsk. Teksten kan derfor være litt utydelig til tider.

Hei og velkommen hjem!

Takk!

Du har vært i Nepal, India og Sri Lanka. Jeg ser for meg at du hadde en fin tur, hvordan vil du beskrive turen din?

Ja, det har jeg virkelig, en helt fantastisk tur hvor jeg har sett så mye. Dessverre er det ikke helt nok tid. Jeg skulle ønske jeg hadde mye mer tid på stedet, men da tror jeg knapt man kan få nok av disse prosjektene. Det er virkelig en fantastisk følelse å reise bort og hjelpe til, se hvordan ting kan bli litt bedre i disse landene, og samtidig lære og ta med mye kunnskap og erfaring hjem. Å se hvilke utrolige kontraster det er der ute i verden sammenlignet med livene våre og måten å leve på her hjemme. Det har vært en veldig fargerik reise. Ikke minst fysisk da disse landene står for utrolige farger på alle måter helt fra starten; alt fra saris (fargerike dameklær), krydder, kastefarger, blomster og mye mer - Det er som en fest for øyet og en balsam for sjelen å reise fra det kalde, grå, kjedelige Sverige til land hvor farger, duft og karma er stikkord.

Slik jeg forstår det hadde du det veldig bra, hva var høydepunktet?

Det er mange høydepunkter, ikke minst når du så Mount Everest ovenfra. Men en veldig spesiell dag og begivenhet var da vi hadde besøkt et barnehjem på Sri Lanka som jeg ble hekta på. Allerede da vi kom, følte jeg at det var noe helt spesielt med akkurat dette barnehjemmet. Det var en jente der på 2-3 år som tok hånden min fra mitt første skritt inne i gården. Jeg snakket med henne, lekte med henne og selv om vi snakker forskjellige språk fikk jeg følelsen av at hun forsto meg, hun hadde et smil om munnen - et ansiktsuttrykk som jeg fortsatt har på netthinnen i dag. Hun hadde en god dag, og det gjør meg fortsatt glad.

Hva er meningen med prosjektene og hva gjorde dere som frivillige?

De vanligste prosjektene er barnehjem, undervisning og kvinnehjelp. Alle prosjektene handler mye om hjerte og bekymring, hvor man gir litt av seg selv til voksne og barn som trenger det på ulike måter. Ta vare på barna som mistet foreldrene eller ble forlatt på Sri Lanka, lære engelsk til unge buddhister i et kloster i fjellene i Nepal eller hjelpe indiske kvinner som kommer fra en fattig eller sårbar bakgrunn tilbake til et normalt liv. Vi fikk være med på mange forskjellige prosjekter og det jeg forsto etter å ha vært der er at alle disse landene har stort behov for folk som vil ned og hjelpe.

Hva er det som er så bra med å jobbe frivillig med mennesker?

Frivillig arbeid med mennesker er noe helt spesielt. Vi er alle mennesker, men med så ulik bakgrunn og forutsetninger i livet. Det vi her oppe i Sverige og andre land rundt oss tar for gitt er kanskje noe som for eksempel en alenemor i Nepal aldri engang får et glimt av. Jeg synes det er en fantastisk følelse å kunne smile en liten jente som nettopp har mestret alle ordene på engelsk, eller å holde og gi kjærlighet til et lite barn som for en stund siden mistet det hun nettopp lærte å kalle " mor". Det er utrolig at du alltid tar utgangspunkt i deg selv i enhver situasjon, og hver dag finner noe du blir så utrolig takknemlig for. Vi er allerede vant til å sammenligne med andre og stille veldig høye krav til oss selv. Disse kravene og sammenligningene har en tendens til å bli tynnere og tynnere fra dag til dag på denne typen turer, når du virkelig skjønner hvor utrolig bra du egentlig har det hjemme.

Har du noen gang fri? Og i så fall, hva gjorde du da?

Som frivillig har du alltid fri i helgene og da står du fritt til å gjøre hva du vil, men du kan også jobbe i helgen om du ønsker det. Jeg hadde ikke mye fritid og dessverre tok han meg ikke med på noen eventyr, men det er utrolig mye å se og gjøre i disse landene. Nepal byr på fantastiske fotturer i fjellet eller dra på tur til en nasjonalpark, rafting eller bungy jump. I tillegg er Mount Everest "rundt hjørnet" :). Det er et stort og populært reisemål for mange reisende i Nepal. På fritiden i India (avhengig av beliggenhet) kan man dra på utflukter, besøke fantastiske kirker og templer, gå til stranden, gå til krydderplantasjer og mer. Den største destinasjonen er Taj Mahal i Agra, som er på listen over verdens underverker. Du må bare vite at det er lange avstander mellom attraksjonene her i landet. Utrolig lang. Sri Lanka er litt mindre og det tar ikke så lang tid å reise innenfor landet, noe som gir deg en mulighet til å se litt av landet, og selvfølgelig besøke kysten. Men her kan du også kombinere ditt frivillige arbeid med å jobbe med elefanter, skilpadder eller ta en såkalt «stranduke». Også her kan du tegne om dette er noe som interesserer deg.

Hvordan levde du?

Jeg bodde på frivilligboligen i de fleste landene. Disse husene er utstyrt med alt du trenger og de er også fylt med en fantastisk atmosfære, da alle som bor der også er frivillige og folk som har dratt til landet av samme grunn. Alle kommer fra ulike deler av verden og dermed får du en leksjon i alle mulige kulturer. Å møte folk og stifte nye bekjentskaper er noe av det morsomste etter min mening, enten det er en dugnadstur eller en vanlig turisttur, så lærer man så mye av det også.

Hadde du tid til å utforske landet og kulturen?

Absolutt, hvert skritt jeg tok i disse landene var lærerikt. Jeg snakket og samhandlet med lokalbefolkningen, så ting jeg aldri hadde sett, spiste mat jeg aldri hadde smakt før, hørte språk, lyder jeg ikke forsto, og spurte om ting jeg ikke visste. Alle inntrykkene og opplevelsene jeg samlet hver dag var leksjoner fra en annen kultur og religion. Så jeg hadde definitivt tid til det. Selv om jeg ikke gjorde alle tingene aktivt, var slike ting en del av dagene bare ved å være der du var.

Jeg antar at du møtte mange mennesker også? Var det bare svensker som meldte seg frivillig?

Ja, og som jeg nevnte før, noe av det hyggeligste med å reise er å møte nye mennesker, og det gjør man selvfølgelig på disse frivillige turene også. De reisende på disse turene, og de du bor sammen med i frivillighetshuset, kommer fra ulike deler av verden. Med dette får du også muligheten til å forbedre engelsken din. Jeg reiste alene med en norsk jente, men det viste seg på slutten av turen at vi snakker engelsk i stort sett hele perioden. Selvfølgelig kan det være svensker og andre skandinaver på stedet. Generelt møter du fantastiske mennesker som senere kan bli dine venner for livet.

Du har vært på eventyr i mange land før, hvor høyt vil du rangere din siste tur?

Veldig høyt, jeg har en god følelse i kroppen om denne turen jeg gjorde. Jeg ville gå tilbake når som helst og tilbringe mye mer tid i alle landene. Fremfor alt i Nepal – En del av hjertet mitt forblir der.

Vil du anbefale turen til andre?

Uten et sekunds nøling. Hvis du er interessert i å komme deg bort og hjelpe og er interessert i disse fantastiske kulturene, sier jeg: Gjør ditt hjerte, hjerne og sjel en tjeneste og dra til et av disse landene – du vil ikke angre!

Takk for tiden din.

Takk!

Reisebrev fra 2013 (Oversatt)

Lyst til å oppleve noe lignende?! Dette er et reisebrev fra Frivillig Nepal & Frivillig Sri Lanka.

Ring eller send SMS

Hjem » Reisebrev » Jeanettes frivillige reise til Nepal » India og Sri Lanka

Knut Einar J bestilte Work & Travel Japan. Noe for deg?!