Login

Kina

Kina, "Det himmelske riket", er en kulturhistorisk gruve med en lang og spennende historie, fantastisk natur og landskap! 歡迎!

Fakta om Kina

Offisielt navn: Folkerepublikken Kina (Zhonghua Renmin Gongheguo)

Hovedstad: Beijing

Folketall: 1,384 mrd (anslag juli 2013)

Valuta: RMB (yuan)

Størrelse: 9,596,960 kvadratkilometer

Språk: Mandarin

Strøm/telefon: 220 V. Med unntak av på hotellene må det brukes adapter, GSM-dekning i sentrale strøk.

Kredittkort: Visa, MasterCard og Diners godtas på hoteller og i byene.

Åpningstider bank: 09.00-17.00, enkelte steder med to timers pause midt på dagen.

Tidsforskjell til Norge: I sommerhalvåret ligger Norge seks timer bak Kina, i vinterhalvåret syv timer bak.

Norsk ambassade? Ja, i Beijing. Konsulat i Shanghai. Ambassadens adresse: Royal Norwegian Embassy, 1 Dong Yi Jie , San Li Tun, Bejing 100600, P.R. China. Telefon: +86 10 6532 2261. Nødnummer utenfor åpningstider: +86 1391 086 9659. E-mail: emb.beijing@mfa.no

Kilder: UDs Landsider og Ambassaden i Beijing

Sjekk ut informasjon fra Travellerspoint og Lonely Planet om Kina.

KulturforskjellerKulturen i Kina er svært annerledes enn kulturen i Norge, og dette vil du merke med en gang du kommer til Kina. Det er viktig å være forberedt på dette, og fokusere på at det er du som skal tilpasse deg kulturen i Kina og ikke omvendt. Kinesere er åpne og vennlige, men kan virke mer direkte enn nordmenn når de snakker. Dette kan komme av et begrenset ordforråd, som kan gjøre at en uttalelse virker mer krass enn det den i virkeligheten er.

Må jeg ha reiseforsikring? Ja, reiseforsikring må du alltid ha når du er ute og reiser. Vi tilbyr en spesiell forsikring for lengre utenlandsopphold.

Er det mye kriminalitet i Kina? Nei, Kina har en lav grad av kriminalitet og skal være et trygt land å ferdes i, også på nattetid.

Hvordan blir nordmenn oppfattet i Kina? Stort sett blir utlendinger tatt godt imot i Kina. Fortsatt er det ikke så mange som reiser dit, og mange kinesere er veldig nysgjerrige på oss. Kinesere er stort sett et veldig vennlig folkeslag. Du bør være oppmerksom på faren for såkalte rip offs når det gjelder kjøp av mat, drikke og taxiturer. Dette innebærer at en blir avkrevd en altfor høy sum for en vare siden en person ser at du er utlending. Dette er noe en lærer seg etter hvert. Etter en tid vet du omtrent hvor mye du bør betale. Et tips er også å få overnattingsstedet til å skrive opp på en lapp til taxisjåføren hvor du skal, og hvor mye du er villig til å betale for turen i kinesiske tegn. Da vet de at du kjenner noen som er kinesiske og at de ikke kan ta for mye betalt.

Snakker mange engelsk i Kina? Nei, det er mange som ikke snakker engelsk. Mange av de som gjør det har et dårlig ordforråd. Det offisielle språket er mandarin. Behovet for å lære engelsk i Kina er stort. Når du beveger deg rundt vil du i starten komme borti situasjoner der språkbarrieren er et problem, men etter hvert som du har tatt noen mandarinleksjoner vil du kunne noen enkle ord og uttrykk.

Kan jeg bruke norsk mobiltelefon i Kina: Ja, det kan du, men det er veldig dyrt å bruke det. Du kan kjøpe et kontantkort i Kina og bruke det underveis på turen. De er kjempe billige koster rundt 350RMB. Du kan motta, men ikke ringe internasjonale samtaler.

Oversikt over helligdager i Kina 2015:

February 19 - 25 february, Chinese New Year
April 4 – 6, Qingming Festival (Tomb Sweeping Day)
May 1 – 3, May Day (Labor Day)
June 20 – 22, Dragon Boat Festival
September 26 – 28, Mid-Autumn Festival (Moon Festival)
October 1 , National Holiday Week (Golden Week)
October 1 - 7, Mid-Autumn Festival

Internett i Kina: Facebook, Youtube, Twitter og generelt Google er sider som det er vansklig å få tilgang til i Kina. Det kan derfor til tider være litt vanskelig å ha kontakt med familie og venner. Vi anbefaler at du lager en egen email adresse på en annen webside som er tillatt i Kina og komuniserer med den. Det er også muliget for å kontakte sine kjære via Skype.

Transport mulighetene i Kina: De vanligste formene for transport for praktikanter er Metro og taxi, som er både billig. I rushtiden, kan Metro være veldig opptatt; Men togene er hyppige. De fleste lokale kinesere reiser med metro, privat bil, scootere og sykler. Om du skal taxi i Kina så må du ha enten den korrekte adressen skrevet ned slik at du kan vise dette til sjåføre eller snakke kinesisk. De fleste sjåførene snakker desverre ikke engelsk.

Prisnivå i Kina: Mat og drikke i Kina er relativt billig, spesielt i lokale restauranter og food markets på gata. Du kan kjøpe deg en stor bolle med nudler til ca 20-30RMB. Vestlige/kjente kjede restauranter der det serveres, burger,pasta, pizza osv kan være dyrere. Lokal alkoholholdige drikker som øl, vin osv er også billigere en kjente merker. Prisnivå i småbyer er mye billigere enn i storbyene. Toalett saker som deodorant, kremer og parfymer er ekstremt dyrt i Kina. Dette anbefales å ta med hjemmeifra.

Mat i Kina: Det kinesiske kjøkken er et av verdens store matsystemer med en lang og omfangsrik historie. Man nevner ganske ofte Pekingand, ris, nudler, spisepinner, wok osv. Du har en stor variasjon av mat som innebærer, ris, nudler, grønnsaker og kjøtt. Som oftest så kommer det flere småretter på bordet som man deler med andre rundt bordet. Det er nesten obligatorisk å spise med spisepinner. Om du ikke kan dette så lærer du dette og blir mester til slutt. Melkeprodukter er vansklig å finne. Til frokost så er det vanlig å spise rispudding. Det finnes også vestlig mat men det er mye dyrere i forhold til den lokale maten.

Relgion: Buddhisme er den største relgionen i Kina, men det finnes også mye kriste og muslimer her. De fleste unge kinesere er nå for tiden ateister og i flere steder av landet så har relgion ingen betydning. I Tibet og Xinjiang følger kinesere relgionen og praktiserer det. T

Tips i Kina (Drikkepenger): I Kina er driks alminnelig praksis i turistbransjen. Det er normalt at man som reisende betaler driks til bussjåfører og lokalguider. Hver reisedeltaker bør regne med et beløp på 6–7 USD per dag til fordeling mellom sjåfører og lokalguider. Den eller de guidene som reiser med på hele eller deler av turen, får vanligvis en litt høyere sats enn de lokale guidene og sjåførene. For den alminnelige reisende kan det være vanskelig å vite hvor mye de enkelte personer skal ha. Men med én til to dollar kommer man langt! I praksis kan det ordnes slik at reiselederen samler inn pengene for hele turen og sørger for at de riktige personene får de riktige beløpene. Det skal understrekes at selv om driks er normalt, er det naturligvis frivillig å betale. Barer, kafeer og nattklubber samt restauranter på hoteller vil ofte legge 10–15 prosent i "service charge" til de oppgitte prisene. Dette vil fremgå av regningen.

Frisør i Kina: Det er fullt mulig å dra til frisøren i Kina. Om du drar på hoteller så er prisene meget høye, nesten som her hjemme. Om du reiser til en lokal gate frisørsalong så er det meget billig men standarden er også da lavere enn det på hotell. Husk at kinesere ikke er vant til å behandle skandivisk hår på samme måte som sine egne. Vi anbefaler at man er forsiktig om man skal farge håret eller ha noen hårbehandliger pga sterke kjemikalier. Derimot vask av hår med shampoo og hode massasje er noe som anbefales på det sterkeste.

Fotografi i Kina: Det anbefales å ha med kamera men, dere må ta godt vare på det. Det er så utrolig mye mer enn bare severdigheter og bygninger man kan ta bilder av når man er i Kina. På de fleste stedene er det ingen problem å ta bilder men, på museer og en del severdigheter finnes det visse regler. Ikke prøv å ta bilder der det ikke er lov for konklusjonen da kan bli at du blir fratatt kameraet. Det er fullt mulig å kjøpe minnekort på store butikker.

Massasje i Kina: Massasje er en lang tradisjon i Kina. Kinesere er dyktige på massasje og for å gi en liten avlastning så anbefales det å ta seg en tur til en massasje studio. Her kan man ta seg en fot massasje eller helkropps massasje. De store hotellene tilbyr massasje men prisene er dog høye men, det finnes flere moderne massasjestudioer på gateplan som tilbyr mye lavere pris. Det er vanlig å gi tips til massøren på ca 10 - 20 RMB ved avslutt.

Tai Chi: Det sies at morgengymnastikken Tai Chi motvirker stress og sykdommer og det gir langt bedre helse. Benytt sjansen til å dra innom en park for å delta på dette.

Hygiene: I Kina er hygienen bedre enn de fleste andre steder i Asia, men den er ennå ikke på nivå med Vest-Europa. Det er likevel ikke noe problem når man bruker sunn fornuft. På restauranter er det generelt god hygiene, og maten er da også tilberedt i wok ved svært høye temperaturer. Det er ingen grunn til å ta med egne spisepinner, og det vil alltid være enten rene spisepinner eller engangspinner ved bordene. Drikk aldri vann fra springen. Det eneste vannet som er trygt å drikke i Kina, er kokt vann og forseglet flaskevann, som for øvrig kan kjøpes overalt til en rimelig pris (600 ml for 3–5 kr). Dessuten kan man overalt kjøpe diverse mineralvann og øl. Kineserne har også en god tradisjon for å ha kokt vann tilgjengelig mange steder. Det vil derfor som regel være en elektrisk kjele eller en termos til varmt vann på hotellrommet. Det kokte varme vannet er trygt å drikke og er utmerket til en kaffe- eller tepause etter en hard dag.

Toalettforhold: På hoteller og større restauranter vil det være moderne/vestlige toalettforhold, men på de fleste steder ute i byen er det ikke toalettpapir, og standarden på offentlige toaletter eller i landområder må ofte beskrives som "et hull i jorden". Ta selv med deg toalettpapir eller en pakke våtservietter samt eventuelt noe hånddesinfeksjonsmiddel (fås på apoteket hjemme). Da blir ikke behovet for vann så påtrengende.

Råd og Tips: Kineserne er vennlige og har generelt lett for å le. De er ofte også svært interessert i å snakke med turister, fordi de på den måten kan øve seg i engelsk. Kineserne spiser ikke for å leve, men lever for å spise. På kinesiske restauranter er det god stemning og generelt et litt annerledes lydnivå enn man er vant til hjemmefra. Normalt spiser vi ved store, runde bord som er utstyrt med en dreieskive, slik at man lett kan smake på alle rettene. Plasser aldri spisepinnene loddrett ned i risskålen, for det blir assosiert med død og ulykke.

Lær et par enkle uttrykk på kinesisk. Kineserne er stolte av språket sitt og synes at det er fantastisk morsomt når turister kan si et par enkle vendinger. Å kunne si "god morgen", "takk", "farvel" eller "jeg vil gjerne ha to øl" får nesten alltid frem et smil hos kineserne.

Den kinesiske trafikken kan virke temmelig kaotisk på grunn av hyppig skifting mellom filer. Når du krysser gaten, er det en god idé å forsøke å få øyenkontakt med bilister som skal ta en høyresving, siden det er tillatt å svinge til høyre på rødt lys i Kina.

Kinesere betrakter det som uverdig og uanstendig oppførsel hvis man ikke er i stand til å kontrollere seg selv og følelsene sine. Det vil si at man som turist ikke bør vise sinne eller bli opphisset. Kommer du i en situasjon der du føler deg dårlig behandlet, kan du henvende deg til reiselederen, som kan hjelpe til med å løse flokene.

Aktiviteter i Kina

Velg et program i Kina

Hjem » Land » Kina

Siste nyhet: Hvordan bo i utlandet over lengre tid